13 september: de dag van positief denken
13 september 2021 

13 september: de dag van positief denken

13 september de dag van positief denken

Het is vandaag 13 september, dat betekent dat het vandaag de dag van positief denken is. Hoe positief ben jij? Als ik deze vraag aan mezelf zou vragen dan zal ik hier op reageren dat ik een optimistisch persoon ben. Positief denken lijdt tot positieve energie, positief gevoel, minder stress, een fijner leven en zelfs tot een betere gezondheid.

Wat is de kracht van positief denken?

Positieve gedachten helpen je bij het bereiken van jouw doelen en te genieten van je leven. Meer positieve gedachten zorgen voor meer succes en geluk in je leven. Je zit lekkerder in je vel, ervaart meer zelfvertrouwen en voelt je beter over jezelf. Waar je je aandacht op richt, bepaalt je gevoel. Het geheim van positief denken is hetzelfde als het geheim van negatief denken: Waar je je aandacht op richt, bepaalt hoe je je voelt. Er is geen magische pil en dat is waarschijnlijk het grootste geheim: alles is een kwestie van oefening.

Waarom we vaak negatief denken

Negatief denken is eigenlijk helemaal geen ongewone bezigheid. Iedereen doet het, en dat is gelijk een reden waarom het zo’n makkelijke houding is. Met elkaar zeuren over alles wat niet goed gaat kan inmiddels ongelofelijk opluchten. Negatief denken is ironisch genoeg heel veilig.

Je gaat inmiddels toch al van het ergste uit, zo kan het alleen nog maar meevallen. Zo hou je voor je gevoel de controle. Uiteindelijk is het natuurlijk alleen maar schijnveiligheid.

Positief leren denken

Door je negatieve houding maak je de wereld ook een stukje lelijker voor jou beeld. Het goede nieuws is dat jou negatieve kijk in de wereld niet ongeneselijk is. Je kunt prima leren positief denken, ook als je van nature niet positief ingesteld

Tips om positief te denken

Hoe doe je dat, positief denken?  Met de volgende achttien tips kun je jezelf leren om nu een  positieve kijk in de wereld te nemen.

1.Wees bewust van je keuze.

Realiseer je dat je altijd kunt kiezen of je positief of negatief naar een gebeurtenis kan kijken. Niet alles is alleen maar slecht. Het hangt ook van jou af of jij je goede kant naar boven kan halen.

2. Maak positiviteit een prioriteit 

Negativiteit is makkelijk. Als het even niet zo goed gaat is het juist verleidelijk op positief denken op te geven. Dat is juist het moment waar jij het het hardste nodig hebt, dus geef het de prioriteit die het verdient.

3. Vind je negatieve gedachten

Veel negatieve gedachten komen onbewust. Slechte eerste indrukken van mensen, intuïtieve aannames. Probeer een alarmbelletje te creëren dat afgaat wanneer je dit doet.

4. Wees positief met iemand

Als je met iemand of meerdere mensen leert om positief te denken gaat het juist gemakkelijker. Je kan elkaar aanwijzen als je negatief aan het doen bent.

5. Negeer negatieve mensen 

We kennen allemaal wel iemand die altijd negatief is. Deze mensen heb jij niet nodig in je leven. Ga dus daarom juist haar of hem uit de weg.

6. Koppel gedachten los van je situatie

Realiteit is realiteit. Daar valt niks aan te veranderen. Je gedachten worden echter niet gestuurd door die situatie. Hoe zou je je nu voelen als de zon helder aan de hemel zou staan?

7. Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Hoe rottig de werkelijkheid ook is, er is altijd wel een lichtpuntje te vinden. Ook falen is een waardevolle ervaring, die je uiteindelijk alleen maar verder brengt. En soms dwingt een mislukking je richting andere gebeurtenissen die je nooit had willen missen!

8. Neem jezelf niet serieus 

Neem je eigen gezeur niet altijd serieus. Lach je jezelf eens hartelijk uit.

9. Lach meer 

Sowieso is lachen dé manier om wat positiever te leren denken. Ga desnoods op zoek naar humor als het niet komt aanwaaien. Een goede cabaretshow of comedy op zijn tijd kijken doet al wonderen.

10. Glimlach naar anderen

Positiviteit verspreiden is de makkelijkste manier om je goed te voelen. Glimlach naar mensen die je tegenkomt op straat naar collega’s op werk of naar je vrienden en familie. Let op jou humeur als je een glimlach terug krijgt.

11. Wees dankbaar 

Wees dankbaar voor de kleine dingen in je leven. Snel vergeet je hoe goed jij het eigenlijk hebt. Bedank de mensen die geluk in jou leven brengen.

12. Zoek positief nieuws

Het nieuws op de televisie zijn meestal negatief. Oorlog, oorlogen etc. echter gebeuren er genoeg positieve dingen in de wereld. Zoek bronnen waar jij dit positieve nieuws kunt lezen. Blijf op de hoogte van het goede nieuws, als tegenwicht voor alle ellende.

13. Ontspan vaker

Stress komt meestal voort uit de aanname dat er slechte dingen te gebeuren staan in de toekomst. Niet zo positief, duidelijk! Probeer om die angst regelmatig even helemaal los te laten en goed te ontspannen.

14. Denk niet teveel vooruit

De toekomst voorspellen is nooit goed, je kan eigenlijk alleen maar bang worden. Je kunt er weinig aan doen als iets fout gaat. Neem het leven zoals het is.

15. Denk niet teveel terug

Omgekeerd heeft het ook weinig zin. Altijd denken over wat er in het verleden is fout gegaan. Je kunt er niets aan doen. Het is gebeurt. Laat het achter je. Ga bezig met het heden en probeer het beste er van te maken.

16. Wees nieuwsgierig

Een nieuwe omgeving kan heel eng zijn. Je kunt het ook beschouwen als een nieuwe gelegenheid om te leren. Maak van onzekerheid nieuwsgierigheid. Je zult zo al een stuk positiever in het leven staan.

17. Wees enthousiast

Saaie dingen worden snel vervelend. Duik overal in met zoveel mogelijk geestdrift, dan word het zelf al een stuk leuker.

18. Vergelijk jezelf niet met anderen

Jezelf vergelijken met anderen is nooit goed. Niemand is perfect. We leven in een tijd waar het leven op social-media een sprookje lijkt. Weet dat dit nooit het geval is. Doe lekker je eigen ding, doe waar jij gelukkig van word zonder te denken wat de rest van de wereld van gaat denken. Wat je wel hebt is belangrijker dan wat je niet hebt. Er zal altijd iemand zijn die iets heeft wat jij niet hebt, maar dat maakt jou nog geen mislukking.

Vier de dag van positief denken. Wees lief voor je medemens.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen