15 mooiste kerken en kathedralen van Nederland
20 februari 2019 

15 mooiste kerken en kathedralen van Nederland

15 mooiste kerken en kathedralen van Nederland

Hou jij van prachtige oude gebouwen en monumenten? Wist je dat je daarvoor niet speciaal naar Rome, Barcelona of Parijs hoeft te reizen? Ook in Nederland hebben wij prachtige kerken en kathedralen staan die al eeuwen geleden gebouwd zijn. Tijd om wat cultuur te snuiven in eigen land! Hier vind je een lijst met verschillende kerken en kathedralen die zeker de moeite waard zijn om een keer te bezoeken (en te fotograferen):

1. Oude Kerk, Amsterdam.

Deze kerk, die inmiddels ingericht is als museum, ligt midden op de wallen. Dit middeleeuwse monument is met bouwjaar 1300 het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam en is ooit gesticht door vissers die werkten aan de Amstel.

2. De nieuwe Kerk, Amsterdam.

Naast het bekende Paleis op de Dam vind je de Nieuwe Kerk. Deze kerk wordt veelvuldig gebruikt door het Koningshuis. Zo vinden er ceremonies en huldigingen plaats, maar zijn ook Koning Willem I, Willem II en Willem III en Koningin Wilhelmina, Juliana en Beatrix hier getrouwd. Aanhanger van het Koningshuis of niet, de kerk is zeker een bezoekje waard!

3. Kerk van de HH. Petrus en Paulus, Amsterdam.

Eén van onze favoriete kerken! Niet omdat het de mooiste kerk van Nederland is, maar vanwege de bijzondere plek. De kerk valt bijna niet op omdat hij zich bevindt in de drukste winkelstraat van Nederland: de Kalverstraat in Amsterdam. De kerk heeft de bijnaam ‘De Papegaai’; waarschijnlijk omdat degene die de kerk heeft laten bouwen een vogelhandelaar was. Als je in de kerk staat ben je in een totaal andere wereld en heb je geen idee dat je eigenlijk in het midden van de winkelstraat staat.

      

Lees ook: mooi fotograferen met je mobiel, wij geven tips!

4. Westerkerk, Amsterdam

Bijna iedereen kent de Westerkerk in Amsterdam. Deze kerk is niet alleen van buiten, maar ook van binnen prachtig! Binnen vind je namelijk een indrukwekkend orgel. Door de eeuwen heen is dit orgel meerdere malen aangepast en gewijzigd. Een instrument met een zeer rijke historie dus! De toren van de kerk, de Westertoren, is met 87 meter ook nog eens de hoogste kerktoren van Amsterdam. Op 10 maart 1966 voltrok prinses Beatrix haar huwelijk in de kerk, vanwege de toenmalige restauratie van de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

5. Grote Kerk, Haarlem

In de zomer vullen de gezellige terrasjes op de Grote Markt in Haarlem zich razendsnel. Op dat moment geniet iedereen voornamelijk van het uitzicht op de Grote Kerk (of Sint Bavokerk). Deze prachtige middeleeuwse kruiskerk heeft meubilair dat nog uit de tijd van voor de beeldenstorm komt. Nog een leuk feitje: het spreekwoord ‘kogel door de kerk’ komt waarschijnlijk voort uit de gebeurtenis waarbij de Spanjaarden in 1573 een kogel door de Sint Bavokerk schoten. Daarbij misten ze hun doelwit, een predikant. Deze kogel is nog te zien in de binnenmuur van de kerk.

6. Domtoren, Utrecht

Met 112 meter en 32 centimeter is de Domtoren in Utrecht de hoogste kerktoren van Nederland! Op een heldere dag kan je vanaf de top zelfs Rotterdam zien liggen. Ooit zat de Domtoren vast aan de Domkerk, maar door een heftige storm in 1674, waarbij een deel van het middenstuk instortte, zijn de twee delen gescheiden.

7. Martinikerk, Groningen

Gelokaliseerd op de Grote Markt in Groningen, is de Martinitoren van de Martinikerk het hoogste punt in de stad. Groningers noemen het ook wel “d’Olle Grieze”, ofwel ‘Oude Grijze’, vanwege de kleur van de 96,8 meter hoge toren. Bij de VVV kan je voor €3 een muntje halen en de toren beklimmen, voor een prachtig uitzicht over de hele stad!

8. Nieuwe Kerk, Delft

Dit is na de Domtoren de hoogste kerktoren in Nederland. Het praalgraf van Willem van Oranje bevindt zich onder de kerk, samen met de grafkelder van het Koninklijk Huis. Op zondagen is de Nieuwe Kerk niet te bezichtigen, er wordt dan nog ‘gewoon’ een traditionele mis gehouden!

9. Hooglandse Kerk, Leiden

Op de plek waar de Oude en de Nieuwe Rijn samenkomen staat de Hooglandse Kerk: een indrukwekkende kerk in het hart van Leiden. Doordat het schip (de lange ruimte) en de toren lager zijn dan het koor (waar het hoofdaltaar zich bevindt) en het transept (de brede ruimte van de kerk), heeft de kerk een karakteristiek silhouet. Vooral in de avond is het een plaatje om te zien!

Tips: Voor straatfotografie

10. St. Stevenskerk, Nijmegen

Nijmegen binnenrijden met de trein over de Waal, zorgt voor een spectaculair uitzicht met de St. Stevenskerk dat hoog uitsteekt over de rest van de stad. Tijdens de Vierdaagsefeesten wordt de kerk tijdelijk getransformeerd tot concertzaal en gedurende het hele jaar worden er verschillende soorten evenementen en activiteiten georganiseerd.

11. St. Janskathedraal, Den Bosch

Deze kathedraal wordt door velen gezien als het hoogtepunt in de Brabanste gotiek. Het bouwen duurde bijna twee eeuwen (van de 14e tot de 16e), maar er is altijd in dezelfde stijl aan de kerk gewerkt. Het gebouw staat ook nog eens in de top 100 Nederlandse monumenten van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg!

12. Sint-Catharinakerk, Eindhoven

Wanneer je door de drukke winkelstraten de Demer en de Rechtsestraat in Eindhoven loopt, kom je vanzelf de Sint-Catherinakerk tegen. De monumentale kerk is een opvallend gezicht aan het begin van Stratumseind, wat voornamelijk bekend als uitgaansgebied. De kerk is in deze drukte een mooi rustpunt!

13. Grote Kerk, Breda

De 15e-eeuwse Grote Kerk in Breda is gebouwd door de (Oranje-) Naussaus, wat te zien is aan de vorstelijke uitstraling van het gebouw. De kerk wordt gebruikt voor concerten, modeshows, beurzen en zelfs als restaurant! De bijbehorende Prinsenkapel is met het plafond bekleed met bladgoud ook een echte bezienswaardigheid!

14. Sint-Janskerk, Maastricht

De Sint-Janskerk ligt op het Vrijthof in Maastricht, naast de Rooms-katholieke Sint-Servaaskerk. Deze twee historische gebouwen zijn in Nederland uniek als ‘kerkentweeling’. De kerk heeft door de jaren heen verschillende kleuren gehad, zoals wit en geel. Sinds 1984 is het echter roodgekleurd.

15. Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara, Oudenbosch

Als laatste maar niet de minste volgt de Basielisk van de Heiligen Agatha en Barbara in het Noord-Brabantse Oudenbosch. Het is een verkleinde kopie van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad en trekt per jaar ongeveer 30.000 bezoekers. Leuk feitje: in 2008 trouwde Frans Bauer hier met Mariska van Rossenberg!

Heb jij deze kerken en kathedralen vastgelegd? Maak van je mooiste foto’s een kalender. Zo kan je ze altijd nog een keer bekijken en verdwijnen ze niet ergens in een map op je laptop!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen