5 simpele tips voor betere foto’s
04 januari 2023 

5 simpele tips voor betere foto’s


1: Scherpte op de juiste plek.
 Bij een goede foto is het belangrijk dat de scherpte op de juiste plek zit. Dit kan natuurlijk bij iedere foto verschillen. Vaak bij foto’s waar mensen of dieren op staan wil je graag dat deze het beste naar voren komen in de foto. Op de meeste smartphones zit automatische gezichtsherkenning. Dit is makkelijk voor een beginnende fotograaf, hierdoor is er minder kans dat een gezicht is weggevaagd op de foto.

2: De juiste plek, buiten.
 Wanneer jij je foto’s buiten maakt kun je het beste rond zonsopkomst en zonsondergang foto’s maken. Deze momenten zijn namelijk het meest fotogeniek. Maar het ligt er natuurlijk aan wat voor achtergrond je zoekt op de foto die je gaat maken. Is er mist? Zijn er wolken? Gaat het regenen? Hier kun je allemaal naar kijken wanneer jij buiten gaat fotograferen.

3: Bewerk je foto’s
 Door je foto’s te bewerken kun je je foto’s nog mooier maken. Je kunt verschillende kleuren meer zichtbaar laten worden in de foto, of je kunt de foto bijvoorbeeld helemaal zwart-wit maken. Dit is natuurlijk hoe je het zelf het liefste hebt.

4: Kijk naar je eigen foto’s, maar ook naar die van anderen.
 Kijk je eigen foto’s terug, mocht er iets zijn in de foto waarvan je denkt dit had ik graag anders gewild, dan kun je dit weer meenemen als een leermoment en kun je het volgende keer anders doen. Daarnaast is het ook altijd goed om naar andere hun foto’s te kijken. Waarom vind je die foto mooi? Ligt het misschien aan de achtergrond? Ligt het soms aan de belichting? Gebruik dit om mee te nemen voor de volgende keer wanneer jij foto’s gaat maken. Je hoeft iemand niet te kopiëren, maar je kunt je wel laten inspireren.

5: Oefen veel met je camera
 Natuurlijk kan je online de beste tips en tricks vinden over hoe je de mooiste foto maakt. Maar fotograferen leer je het snelst door het gewoon te doen. Maak foto’s van vrienden of familie, en van de natuur en je omgeving. Kijk deze foto’s terug en kijk hoe de belichting het mooiste was, en hoe de scherpte van de foto is. Hierdoor leer je het snelst en kan je jezelf verbeteren de volgende keer als er iets minder goed was op de foto.


Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen