5 tips voor een professionele profielfoto
14 maart 2023 

5 tips voor een professionele profielfoto

Nu we allemaal steeds vaker online te vinden zijn op de verschillende beschikbare kanalen, groeit het belang van een goede profielfoto. Dit is voor veel mensen namelijk het eerste wat ze van je te zien krijgen, dus kun je maar beter meteen een goede indruk maken. Je hebt zelf vast al foto's zien voorbij komen waarvan je dacht, dit wordt het toch niet, en dan wordt de kans klein dat je tot een verdere kennismaking overgaat. Dit gebeurt natuurlijk ook bij jou als je niet dringend werk maakt van een echt goede en professionele profielfoto. We geven je graag enkele tips mee die je hierbij helpen.

Waarom is een professionele profielfoto zo belangrijk?

Als een eerste kennismaking online gebeurt, gaan mensen zich een beeld van je vormen op basis van de foto die ze te zien krijgen. Dit is volkomen normaal en dat doe je zelf ook elke dag opnieuw. Zie je foto als een visitekaartje en je snapt al meteen het belang ervan. Je foto toont voor een groot stuk wie je bent en waar je voor staat, goed nadenken voor je een profielfoto plaatst, is dus de boodschap.

Hoe maak je de beste profielfoto's?

Zoek een geschikte achtergrond

Jij bent natuurlijk het middelpunt van de foto, maar mensen die je foto bekijken, zien ook de achtergrond. Als je beslist om je profielfoto bij je thuis te nemen, zorg dan altijd voor een nette en opgeruimde kamer. Niemand die er zit op te wachten om een blik te werpen op een rommelige woonkamer. Als je beslist om je profielfoto buiten te nemen, ga dan op zoek naar een rustige plaats of kies voor een plekje waar je op de achtergrond je bedrijf kunt laten zien. Een drukke en wanordelijke achtergrond zorgt ervoor dat de aandacht van jou afgeleid wordt en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Toon jezelf zoals je bent

Het spreekt voor zich dat je even wat aandacht aan je voorkomen besteedt voor je een profielfoto maakt, maar overdrijf hier niet in. Mensen moeten zich een realistisch beeld van je vormen en dat kan natuurlijk niet als je helemaal aan je eigen stijl voorbijgaat, enkel en alleen maar voor de foto. Draag je nooit make-up, doe dit dan nu ook niet; heb je een casual kledingstijl, hou die dan ook nu aan; ben je een bepaalde haarsnit gewoon, dan is dit best prima voor de foto. Een natuurlijke foto die je toont zoals je echt bent, werkt altijd het beste en wekt vertrouwen in de hand.

Doe beroep op een professionele portretfotograaf

Naast je achtergrond en je eigen voorkomen zijn nog enkele technische aspecten belangrijk voor het maken van een goede profielfoto. De belichting moet goed zitten en de hoek van waaruit je de foto neemt, moet kloppen. Een professionele portretfotograaf helpt je graag verder om je nieuwe profielfoto ook technisch helemaal op punt te zetten.

Vraag naar de mening van anderen

Hoe jij je foto ziet, is niet altijd hoe iemand anders die ziet. Heb je uiteindelijk een profielfoto gekozen, laat die dan even zien aan je omgeving. Hun feedback is erg waardevol en zo weet je of je de juiste keuze hebt gemaakt en of de foto inderdaad toont wat je wil dat die toont.

Houd je profielfoto up to date

Je ziet vaak dat mensen een profielfoto plaatsen om die dan jarenlang te laten staan. We veranderen allemaal doorheen de tijd en dat is voor jou niet anders. Als je het gevoel hebt dat je foto aan vernieuwing toe is, doe dit dan ook. Het verhoogt de herkenbaarheid en je bent helemaal up to date voor iedereen die je profiel bezoekt.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen