6 redenen om je smartphone als hoofdcamera te gebruiken

Alle discussies over de kleine sensor ten spijt: steeds meer mensen hangen hun spiegelreflex aan de wilgen en gebruiken hun iPhone of Android-mobiel als hoofdcamera. En dan niet alleen voor familiekiekjes, maar ook voor serieuze fotografie. Heb jij nog twijfels? We geven je 6 redenen om over te stappen op je smartphone als enige echte camera.

1) De fotograaf maakt de foto, niet de camera

Veel mensen denken dat je met een spiegelreflex sowieso betere foto’s maakt, maar dat is een misvatting. Het grootste aandeel in een goede foto zit in de kennis en kunde van de fotograaf. In jou dus!

Als jij weet hoe je om moet gaan met factoren als lichtval, lijnenspel, compositie en camerastandpunt, dan kun je met een smartphone net zo’n goede foto maken als met een spiegelreflex. Natuurlijk zijn er uitzonderingen: voor onderwerpen als vogeltjes in de verte en een bruiloft schiet een telefoon tekort.

 

2) Een smartphone kan meer als je hem serieus neemt

Het gekke is dat mensen vaak beter gaan nadenken met een spiegelreflex in handen. Als je iemand op straat vraagt om een foto van jou en je familie te maken en je geeft ze een spiegelreflex, dan gaan ze heel lang door de zoeker kijken om de beste foto te maken. Geef je hen een smartphone, dan is het roets, roets en klaar.

Ofwel: behandel je smartphone als een serieuze camera. Raffel het niet af, maar neem de tijd voor een foto. Ben je toe aan een nieuwe telefoon? Er bestaan genoeg telefoons die niet meteen de hoofdprijs kosten en die prima geschikt zijn om mee te fotograferen.

3) Smartphonecamera = ultieme vrijheid

Oké, de dooddoener, maar het is wel waar: je hebt je smartphone altijd bij je, dus je hoeft nooit na te denken of je je foto-uitrusting wel of niet zult meenemen. En over foto-uitrusting gesproken: moet je nagaan hoeveel gewicht dat scheelt! Fotograferen met een smartphone betekent vrijheid. Combineer het met een ministatiefje en je kunt de wereld aan! Fotografisch dan hè 😉

4) Smartphones hebben bizar veel foto-rekenkracht

Ja, het klopt dat smartphones een piepkleine sensor hebben. Er is simpelweg geen plaats voor een bakbeest van een sensor die je in spiegelreflexcamera’s vindt. Maar de makers van mobieltjes zijn niet voor één gat te vangen. Ze laten een krankzinnig aantal berekeningen los zodra jij je smartphone-camera activeert.

Misschien ben je al bekend met de HDR-techniek die in vrijwel elke recente smartphone zit. Je mobiel maakt dan razendsnel een reeks foto’s met verschillende belichtingstijden, en combineert die tot één perfect belichte foto. Maar het kan nog veel beter.

In de laatste iPhones zit een technologie ingebakken die Deep Fusion wordt genoemd. De iPhone neemt in totaal 9 foto’s, waarna de processor aan de slag gaat om niet alleen de belichting te optimaliseren, maar ook de detaillering in de foto’s.

Het is werkelijk bizar als je ziet hoe smartphonefabrikanten met brute rekenkracht de tekortkomingen van de sensor weten te compenseren. En het eind lijkt nog niet in zicht.

5) Spiegelreflex is vaak overkill

Heb jij een helikopter nodig om naar je werk te gaan? Nee precies, het klinkt leuk, maar het zou overkill zijn; ook financieel trouwens 😉 Daarom ga je met de auto, trein of de fiets.

Dus stel dat je je foto’s alleen op Instagram post, af en toe een fotoalbum maakt van een mooie reis en misschien een vergroting van 30 x 40 centimeter, dan heb je meestal genoeg aan een smartphone. Als je op YouTube zoekt naar vergelijkingen tussen een spiegelreflex en een smartphone, dan zijn de resultaten echt verbluffend.

 

6) Je hebt geen computer nodig om foto’s te bewerken

Precies, je hebt geen gedoe met geheugenkaartjes overbrengen naar een computer: alle gemaakte foto’s kun je meteen bewerken op je mobiel. En er bestaan genoeg (al dan niet gratis) apps om je foto’s nog mooier te maken, zoals Snapseed, Lightroom, VSCO en Darkroom. Voor veel mensen is fotobewerking op hun mobiel net zo’n grote hobby als het fotograferen zelf.