Tips voor het maken van een fotoboek

Houdt het gevoel van Italië vast en leg dat vast dat in een fotoboek

Je gaat op vakantie naar Italië en je maakt misschien wel honderden, zo niet, duizenden foto’s. Dan kom je terug van die vakantie en je zit nog helemaal in het Italiaanse ‘ La vita è bella’ gevoel. Houdt dit gevoel vast en begin daarom gelijk aan maken van een fotoalbum. Hoe je dit het beste kunt doen vertel ik je hieronder d.m.v. 7 tips voor het maken van een fotoboek!

Tip 1: Maak eerst digitale mapjes

Om goed gestructureerd te werk te gaan en niet door honderden foto’s te moeten bladeren om te zien welke je wilt gebruiken voor je album, gaan we het digitaal goed organiseren. Maak in de verkenner van je laptop/computer een map aan met bijvoorbeeld de naam “Vakantie Italië 2016”, dit is de hoofdmap. Hieronder maak je mapjes aan per datum. Elke dag van die vakantie heeft dus een eigen map. Ben je die dag naar meerdere plekken geweest, bijvoorbeeld naar San Gimignano en naar Siena, dan maak je in die map van die dag, nog eens twee mappen aan. Zo selecteer je de foto’s die bij deze mappen horen en zet ze daar direct in. Wanneer je klaar bent om je fotoboek te gaan maken, is het al gemakkelijker daar foto’s uit te selecteren. Uiteindelijk kun je ook nog een aparte map maken met “fotoboekfoto’s” zodat je daar de foto’s naartoe kunt kopiëren (laat de originelen in de oorspronkelijke mappen staan) en je direct alle foto’s bij elkaar hebt die je wilt gebruiken voor je fotoalbum.

Tip 2: Bewerken

Het licht in Italië is anders dan ons licht hier in Nederland. Dat klinkt raar, maar dat is echt waar. Het kan dus zijn dat je foto’s wat licht of vaal uitvallen, in dit geval is het mooier om de foto’s eerst te bewerken voordat deze goed bruikbaar is om in het album te zetten. Dit kan bijvoorbeeld bij PicMonkey.com. Deze heeft wat gratis tools maar ook een 30 dagen trial.

  
  

Tip 3: Bewaar tickets e.d.

Buiten de foto’s is het ook leuk om andere dingen naderhand in het boek te kunnen plakken. Bijvoorbeeld tickets van een museum of pretpark waar jullie zijn geweest, maar ook een mooie ansichtkaart die je écht niet kon laten liggen of iets anders waar jullie mooie, grappige of bijzondere herinneringen aan hebben en gemakkelijk in een boek in te plakken zijn. Zorg bij het ontwerpen van het boek dat je ruimte vrijhoudt op bepaalde bladzijdes om deze later erbij te plakken.

Tip 4: Eenheid in stijl en uitstraling

Ook al is het een vakantieboek, of een studiereis die in het fotoalbum wordt gepresenteerd, houdt rekening met dat het prettig lezen of doorbladeren moet zijn voor iedereen. Niet alleen jijzelf kijkt terug in dit boek, ook anderen moeten met plezier jullie avonturen willen bekijken. Houdt de stijl en indeling dus rustig en gebruik hetzelfde lettertype en kleur. Bedenk: hoe drukker de lay-out, hoe meer de foto’s, dat waar het echt om draait, wegvallen.

Kies een richtlijn die jij aan wilt houden voor een bepaald thema. Nu is dat met Italië al snel bedacht natuurlijk, de tricolore: groen-wit-rood. Vind je dat te harde kleuren omdat het dan toch al snel te druk wordt? Zet ze dan wat tinten lichter, dus appelgroen-wit-peach. Dan heb je toch je thema Italië maar dan wat zachter.

Tip 5: Teksten in je fotoboek

Je kunt natuurlijk naast de foto’s teksten zetten als “hier een lekker ijsje gegeten”… Maar dat is vast al duidelijk te zien aan de foto. Leuker is het dan om er bijvoorbeeld in het Italiaans bij te zetten wat het voor ijsje was, dus bijvoorbeeld bij een aardbeienijsje: “Gelato alla Fragola” of bij een favoriete plek: “Mio posto favorito”. Ook kun je bij de foto’s van Siena en San Gigmignano bovenaan de pagina de stadsnamen plaatsen en tussendoor of onderaan een blokje tekst toevoegen met wat informatie over de stad of wat jullie daar beleefd hebben. Met Google Translate voor het vertalen en zoeken via Google kom je vaak al een heel eind om alle informatie te vinden.

Tip 6: Details

Maak niet alleen foto’s van bekende gebouwen, terrasjes, de kinderen, de vakantieplek etc., maar let ook eens goed op de details om je heen. In Italië barst het daarvan: een oude deur, een beeldmerk, buikflessen in de buurt van een wijnmakerij, druiven in de wijnranken (in Italië kun je zo een wijngaard inlopen), en ga zo maar door. Het is beter daar een aparte, scherpe foto van te maken dan later op een andere foto te gaan inzoomen of uitsnijden.

Tip 7: Check, Check, Dubbelcheck!

Loop aan het eind van je gemaakte fotoalbum het album nog eens door, mis je niets? Zelf zie je vaak na zo’n tijd er mee bezig te zijn geweest het overzicht niet meer zo. Laat daarom iemand anders even met je meemaken, het liefst iemand die ook de reis heeft gemaakt en weet wat er kan ontbreken. Eenmaal gemaakt en gedrukt, kun je niet meer terug. Twijfel je nog? Loop dan deze tips voor het maken van een fotoboek voor de zekerheid nog eens door.

Veel succes met het maken van een prachtig fotoalbum en geniet van alle mooie en vooral vastgelegde herinneringen!


Dit artikel is geschreven door:

Corine is Italofiel in hart en nieren en blogt daarom dagelijks over reizen, trips, feitjes, en zelfs over Trouwen in Italië! Ga je naar Italië of wil je daar een keer heen en zoek je meer informatie? Kijk dan eens op haar blog: Liefde voor Italië