De herfst

De herfst

 

De herfst is een van de vier seizoenen waaruit het jaar bestaat. De herfst is in delen van het noordelijk halfrond sterk verbonden met het einde van de zomervakantie. Ook bekend als oogsttijd, de herfst een tijd van feest voor veel boerengewassen terwijl ze hun gewassen oogsten.

 

Weersverandering
 
Op het noordelijk halfrond valt de herfst van augustus tot november, waarbij de laatste herfst-equinox in september eindigt en de winterzonnewende in december. Een equinox is een tijdstip waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. Op het zuidelijk halfrond draaien de seizoenen, waarbij de herfst eindigt in maart en juni.

De herfst wordt gedefinieerd door de baan van de aarde rond de zon, te beginnen met de equinox, die op 22 of 23 september valt. Weerdeskundigen in sommige landen definiëren de astronomische herfst als het einde van het begin van de winter en de herfst als drie maanden van weersverandering.

Astronomische start
 
Elk seizoen heeft een astronomische en een meteorologische start. Het astronomische begin van een seizoen is gebaseerd op de positie van de aarde ten opzichte van de zon. Het begin van elk seizoen wordt gekenmerkt door de zonnewende (winter/zomer) en de equinox (lente/herfst).

De exacte definitie van een tijd en de lengte van de seizoenen verschilt afhankelijk van de lokale omstandigheden in verschillende gebieden, maar in de meeste delen van het noordelijk halfrond wordt de herfst gedefinieerd als drie maanden september, oktober en november, waarbij het seizoen begint op 1 september en eindigend op 30 november. Er zijn geen officiële regels of definities van de herfst in verschillende landen die zich houden aan verschillende conventies. Op het noordelijk halfrond eindigt de astronomische herfst met de winter die begint op 22 september of 22 december, maar dit varieert van jaar tot jaar, volgens NOAA. In schrikkeljaren worden de datums van de equinox één of twee dagen achter elkaar verschoven, waardoor de startdatum van het seizoen wordt verschoven.

 

Temparaturen
 
De herfst is een seizoen waarin de zomer- en wintertemperaturen het hele jaar door dalen. In de tropen markeert de overgang van zomer naar winter de herfst tussen september op het noordelijk halfrond en maart op het zuidelijk halfrond, wanneer het daglicht korter is en de temperaturen koeler. In de herfst vinden de temperatuurovergangen van zomerhitte naar winterkoud plaats in de middelste en hoge breedtegraden van de equatoriale regio's, waar de temperatuur het hele jaar door nauwelijks fluctueert.

Ingeklemd tussen gloeiende zomer en koele winter, is de herfst een koel seizoen. Lente en herfst zijn overgangsseizoenen en herinneren ons aan de waarde van verandering, in dit geval van een heldere, bruisende, groene zomer naar een donkere, kalme en rustige winter.

 

Herfst
 
Als je in de VS 'herfst' zegt om het herfstseizoen te beschrijven, krijg je misschien een vreemde blik. De herfst wordt steeds populairder  bij Amerikanen. Tegenwoordig wisselen Engelstaligen herfst af om naar de seizoenen te verwijzen, en het woord is sinds het einde van de 19e eeuw gebruikelijker geworden in de Verenigde Staten.

Naarmate meer en meer mensen wegtrokken van het bewerken van het land en in steden gingen wonen, verloor het woord "oogst" zijn verwijzing naar een seizoen en verwees naar de eigenlijke oogstactiviteit, en begonnen ze het te vervangen als een aanduiding van het seizoen. De gegevens over het gebruik van het woord herfst als term voor het seizoen dateren uit de 15e eeuw. Veel culturen erkenden twee seizoenen, zoals winter en zomer en winter en lente.

 

Cyclus
 
In de winter is er niet genoeg licht om fotosynthese uit te voeren. Naarmate de dagen in de herfst korter worden, beginnen bomen hun voedselproductiesystemen stil te leggen, waardoor de hoeveelheid chlorofyl in hun bladeren afneemt. De cyclus van de seizoenen wordt veroorzaakt doordat de aarde om haar as draait en de planeten die om de zon draaien. Met andere woorden, de aarde heeft minder tijd nodig om van de herfst-equinox naar de lente-equinox te gaan dan tussen de lente-equinox en de herfst-equinox.

 

Praktische meditaties
 
Klimaatwetenschappers en meteorologen hebben definities ontwikkeld die het gemakkelijker maken om de seizoenen vast te leggen wanneer het weer begint en wanneer het meteorologische seizoen niet van jaar tot jaar verandert. Veel van de leuke en vermakelijke activiteiten van het herfstseizoen zijn bedoeld om te communiceren met vrienden, familie en de natuur. In zijn Praktische Meditaties over het Leven adviseerde Henry David Thoreau Walden in zijn Praktische Meditaties over het Leven: "Leef in het seizoen zoals het verstrijkt, adem de lucht in, drink de drank, proef de vruchten en onderwerp je aan de invloed van de aarde.”

Het is een stimulerende tijd van het jaar, niet alleen omdat de lessen weer beginnen, maar ook omdat iedereen het heerlijk vindt om op een koele herfstdag in een goed boek te duiken.

 

Foto’s maken in de herfst
Het weer mag dan niet altijd meezitten, regen, koud en vroeg donker. Toch is herfst het mooiste seizoen vind ik. Een dramatisch seizoen met constante veranderingen. De bladeren die kleuren, de paddestoelen die opkomen, kastanjes en noten die je kunt rapen, vogels en dieren die zich klaarmaken voor de winter. Leg je herfst vast en maak een mooi fotoboek.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen