De mooiste natuurparken van Nederland om foto's te maken!
10 juni 2019 

De mooiste natuurparken van Nederland om foto's te maken!

Nederland heeft een aantal hele mooie natuurgebieden. In ons kleine landje vind je maar liefst twintig nationale natuurparken. Van duinen tot bossen, hier kan je als natuurfotograaf zeker mee aan de slag! Maar welke natuurparken zijn nou het meest fotogeniek? Lees onze tips om daar achter te komen:

Utrechtse Heuvelrug, Utrecht

Als fotograaf is focus essentieel. En waar kan je die focus beter vasthouden, dan op de officieuze ‘stilste plek van Nederland’. Met een oppervlakte van 10.000 hectare kun je op deze hoge zandrug heerlijk wandelen, fietstochtjes maken en zelfs herten tegenkomen! Het feit dat het relatief dichtbij de grote stad is maakt het goed bereikbaar.

Toch is dit stukje natuur geheel afgezonderd van al het rumoer, er bevinden zich alleen een paar kleine dorpjes middenin de natuur! Vooral tussen de oude fabriek bij Elst en de stuw van Amerongen, op de Amerongse Bovenpolder, zit je op een van de mooiste plekjes. De kans op wilde dieren is groot op deze route van 6km lang. Neem je camera mee en ga er eens kijken!

De Meinweg, Limburg

In een land wat zo plat is als Nederland, zijn de steile hellingen en overgangen van natuurpark De Meinweg zeer bijzonder. Het levert beelden op die je zelden zo dichtbij huis hebt gezien. Limburg is het thuis van dit mooie natuurpark. De Maas heeft door de jaren heen de grond gevormd samen met de verschuivingen in de aardkorst langs de drie (!) breuklijnen door het gebied heen.

De zogenaamde ‘terrassen’ zijn zichtbaar met elke keer een verschil van meer dan 50 meter in hoogte, wat prachtige beelden creëert. Het symbool van het park is de adder, al zijn het er niet veel meer dan een paar honderd tegenwoordig. De kans dat je een IJslandse pony of Schotse hooglander op de foto krijgt is groter!

Waddengebied, Waddenzee

Het is het grootste en misschien wel meest bijzondere natuurgebied van Nederland: Het Waddengebied. De bijbehorende Waddenzee bevat een ontzettend bijzondere wildernis, met veel verschillende soorten dieren. In 2009 werd de Waddenzee zelfs uitgeroepen tot Natuurlijk Werelderfgoed door UNESCO.

Het Waddengebied is zo bijzonder doordat het constant veranderd. Door het tij is de natuur steeds in beweging. Bij eb is het land en kan je er wadlopen, en bij vloed is het zee en kun je er zeehonden spotten. Ook is het een verzamelplaats voor miljoenen trekvogels die langs de eilanden een tussenstop maken om op adem te komen. Het is met al deze levendigheid een perfecte plek voor natuurfotografie! Doe je voordeel met de verschillende omstandigheden en ga op verschillende tijden, met eb én vloed, zodat je verschillende scenario’s kan vastleggen.

De Hoge Veluwe, Gelderland

Ook wel simpelweg ‘Veluwe’ genoemd, is dit het meest bekende natuurpark van Nederland. Al jaren een toevluchtsoord voor natuurfotografen die het perfecte plaatje willen schieten. Je komt hier dieren en natuur tegen die je niet snel ergens anders in het land zal vinden. Met een oppervlakte van 5400 hectare is er ook genoeg om te ontdekken op de Hoge Veluwe. Vooral de indrukwekkende dieren hier zijn echt heel fotogeniek! Zo vind je moeflons, wilde zwijnen, vossen, reeën en edelherten. Je kan ook nog eens met een fiets prachtige tochten maken door het natuurgebied, waardoor je in een dag een heleboel mooie natuurfoto’s kan maken!

Dit zijn onze vier favoriete natuurparken in Nederland voor natuurfotografie, elk met hun eigen unieke redenen om langs te gaan! Heb je een van onze tips geprobeerd, of zelf een paar prachtige natuurfoto’s op een andere plek gemaakt? Maak dan een mooie natuur fotoslinger of een fotoboek met natuurfotografie als thema!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen