Fotografie tips: wat is witbalans en hoe gebruik je het?

Nee dit gaat niet over de hoeveelheid wit die je ziet in jouw foto of hoe helder het wit in jouw foto is… witbalans is iets heel anders. Wil jij nou weten wat dit inhoudt en hoe je het moet gebruiken? Lees dan snel verder!

Wat is witbalans?

Niet al het licht is hetzelfde en het ene licht is koeler dan het andere. Denk bijvoorbeeld aan een fluorescerend blauw tl licht in een tunnel. Dit is heel anders dan de warme tinten van een zonsopgang. Je camera kan de kleuren niet precies vinden, ook al zijn er tegenwoordig goede automatische tools. Hierdoor raken de kleuren uit balans en kunnen deze koeler of warmer doen overkomen dat initieel wordt waargenomen

Hoe werkt witbalans?

Als je een foto maakt zoekt je camera een neutraal grijs punt in de foto vanaf daar probeert de camera alle kleuren er om heen in balans te krijgen. Als dat lukt dan is er niks mis met de foto en zien de kleuren eruit zoals ze er in het echt ook uit zien. Is dat niet het geval, dan is je foto dus warm (en dus gelig) of koel (meer neigend naar blauw). De instelling “witbalans” kan hier wat aan veranderen. Door de witbalans van de foto te corrigeren, breng je eigenlijk alle kleuren weer terug in balans.

Kelvin 

Witbalans wordt aangegeven met de maat: “Kelvin”. Zo is de Kelvin-waarde laag als je warm licht hebt, zoals die van een zonsondergang. De Kelvin-waarde is daarentegen weer juist heel hoog als je blauw tl licht hebt. Als de zon schijnt midden op de dag is de waarde vaak 5600 Kelvin. Wil je de foto dus blauwer maken dan moet je zorgen dat de Kelvin-waarde omhoog gaat.

Soorten witbalansinstellingen 

Auto : de camera bepaalt in deze stand zelf de witbalans. Dit kan handig zijn als je niet precies weet wat witbalans is. Sommige fotografen laten hem standaard op automatisch staan omdat ze in RAW schieten dan kun je er dus voor kiezen je witbalans later nog aan te passen in je nabewerking.

Daglicht: dit is een stand waarop je de camera kunt zetten wanneer je buiten gaat fotograferen. Alleen deze stand kan er nog wel eens naast zitten, omdat niet al het daglicht altijd hetzelfde is. ’s Ochtend vroeg is natuurlijk heel ander licht dan midden op de middag.

Schaduw: schaduwen kunnen ervoor zorgen dat je foto wat blauwer is. Met de schaduwstand wordt dat gecorrigeerd en worden er dus warmere tonen toegevoegd.

Bewolkt: dit is een stand die perfect is voor als je gaat fotograferen op een bewolkte dag. Het licht is vaak gelijkmatig van dezelfde kleurtemperatuur en de bewolking werkt als het ware als een grote softbox. 

Kunstlicht: deze stand gebruik je wanneer je in huis gaat fotograferen waar gloeilampen aanwezig zijn. Deze witbalansinstelling voegt meer koelere kleuren toe, waardoor het licht minder rood/oranje wordt.

Fluorescerend: Tl -licht? Deze stand geeft de koude tl- lampen warmere tinten. 

Flits: als je een foto maakt met flits, kan deze er wat koel en blauw uitzien. Deze flitsstand zorgt dat er weer een warmere gloed bij komt.

Custom: dit is de stand voor als je zelf je witbalans bepaald. 

Vergeet alleen niet je voorinstellingen weer te veranderen als je in andere licht gaat fotograferen, anders krijgen je foto’s niet de juiste kleuren.

Grijskaart

Wil je graag zelf je witbalans instellen, maar niet hoeven gokken? Gebruik dan een grijskaart. Een grijskaart is een kaart met precies 18% grijswaarden. Met deze kaart kun je bepalen welke witbalans je moet gebruiken. Door een foto te maken van je grijskaart onder de lichtomstandigheden waarin je wil fotograferen, kun je handmatig de witbalans instellen. 

Zoek in het camera-menu naar de instelling voor “handmatige witbalans”. Selecteer je foto van de grijskaart en je camera stelt automatisch de witbalans in op basis van de grijskaart. Pas wel op dat er geen schaduwen en reflecties in je grijskaart zitten en dat als je in andere lichtomstandigheden bent je deze instelling weer aanpast.

Witbalans aanpassen nadat je een foto hebt genomen

De witbalans is ook eenvoudig aan te passen nadat je een foto hebt gemaakt. Je kan deze goed aanpassen met de fotobewerking apps op je telefoon. In de app heb je dan de optie “witbalans” hier heb je meestal 2 balken van blauw naar geel en van groen naar magenta. Door de schuifregelaar te bewegen kan je de witbalans zo aanpassen. 

Vergeet je niet om een mooie wanddecoratie te maken met de goed ingestelde witbalans foto?