Hoe maak je de beste natuurfoto's?
In de blog van vorige week hebben we het gehad over de mooiste natuurgebieden in Nederland om te wandelen en te fotograferen. Maar hoe maak je nou die goede natuurfoto? Met welke aspecten moet je rekening houden bij natuurfotografie? Wij vertellen het je!
Visie
Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf bedenkt wat je wilt vastleggen en hoe je dat wilt doen. Bedenk een plan. Vervolgens ga je op pad naar het natuurgebied en kijk je om je heen wat je ziet. Wat is bijzonder aan deze plek en wat wil je in deze plek laten uitblinken?
Beginnen
Als je eenmaal weet wat je wilt vastleggen begin je gewoon. De beste manier om erachter te komen of jouw idee mooi is, is door het uitproberen. Zo zie je meteen wat je wel en niet leuk vindt aan de foto en kan je dat aanpassen. Mocht het niet zo geworden zijn als je in gedacht had kijk dan eens naar de instellingen. Kan je bijvoorbeeld de belichting aanpassen of een ander scherpte punt kiezen?
Geduld
Geduld is een schone zaak bij fotografie. Een foto wordt niet altijd in één keer wat je er van verwacht. Het is belangrijk om je tijd te nemen als je het perfecte plaatje wilt vast leggen. Naast het nemen van je tijd is het belangrijk om te experimenteren. Probeer eens net die andere hoek of stel net die andere instelling in. Als je iets niet probeert weet je ook niet of het een kanshebber kan zijn.
Experimenteer
Mocht het plan dat je in je hoofd had toch niet uitwerken tot iets waar je blij van wordt, zoek dan verder. Wandel verder en kijk wat voor plekjes je tegen komt. Schiet onder tussen veel plaatjes en experimenteer. Wie weet zit jouw perfecte plaatje er tussen met een omgeving die je niet zelf in eerste instantie gekozen zou hebben. Ga net zo lang door tot je tevreden bent. Daag jezelf uit, daag je fotografie skills uit.
Dieren
Om dieren te fotograferen wordt er nog meer geduld verwacht. En ook hier geldt; oefening baart kunst. Oefen eens op uw huisdier, welke hoek en instelling werkt het beste? Het is belangrijk om uw camera niet op automatisch in te stellen maar een zo kort mogelijke sluimer tijd. Op deze manier voorkom je bewegingsonscherpte. In de ochtend heb je vaak de mooiste lichtinval en heb je de meeste kans om dieren in natuurgebieden tegen te komen. Om niet te dicht bij het dier te hoeven komen is het handig om met een camera met een zoom object te werken.
Speling
Om meer speling te krijgen in de foto’s moet u niet alleen maar staand fotograferen. Veel dieren zijn kleiner dan jij en een dier van voren fotograferen levert een mooier plaatje op dan een dier van bovenaf. Zak door je knieën of ga zitten op de grond om een mooi plaatje van voren te kunnen maken.
Wanneer ga jij aan de slag met het maken van jouw perfecte natuurplaatje?