Welke natuurgebieden heeft Nederland te bieden?
05 februari 2021 
in Blog

Welke natuurgebieden heeft Nederland te bieden?

In de tijd dat we veel thuis zitten is het leuk om alsnog af en toe een uitstapje te hebben. En laten we eerlijk zijn, na een jaar ken je de omgeving van je huis als de beste. Daarom benoemen wij een aantal mooie natuurgebieden in Nederland die het waard zijn om te gaan wandelen en waar je mooie natuur foto’s kan maken.

Het waddengebied

De Waddeneilanden zijn kort geleden bekroond tot het mooiste natuurgebied van heel Nederland. De wadden zijn een heerlijke bestemming voor vakanties dicht bij huis en elk eiland heeft iets unieks te bieden. Op Texel is de mooiste bestemming de vogelboulevard, het is een paradijs voor dieren en voor de echte natuurliefhebber. Op Vlieland is het de Cranberryvlakte en is sinds 2000 onderdeel van het natuurgebied. Door dit gebied is het mooi om een fietstocht te maken met mooi uitzicht. Als je naar Terschelling gaat is het mooiste gebied de Noordsvaarder. Dit is een natuurgebied met strandvlakte en jonge duinen. Een leuk feitje over de Noordsvaarder, tot 1996 was dit een militair oefenterrein. Op Ameland zijn er meerdere zandplaten die de Engelsmanplaat heet. Dit gebied kun je bereiken door een wadlooptocht. Tot slot kunnen we het Groen strand op Schiermonnikoog niet vergeten. Dit is een groen strand waar geen zware golven op komen waardoor de planten kunnen groeien[1].

Al met al biedt het waddengebied hele mooie locaties om te wandelen en om niet te vergeten te fotograferen. Neem je camera mee en schiet de mooiste natuurplaatjes.

Nationaal park de hoge Veluwe

Nationaal park de hoge Veluwe is ideaal voor natuur fotografie. In dit park zijn bijzondere soorten planten te vinden zoals, bijvoorbeeld een klokjesgentiaan, en veel dieren zoals wilde zwijnen, reeën en vossen. Het park is ook heel mooi om door heen te lopen en te fietsen. Je kunt een tour boeken met rondleiding of zelf er door heen lopen met een plattegrond. Elk seizoen heeft iets speciaals te bieden in dit park, in de herfst liggen alle bladeren op de paden en in de zomer staan de heide prachtig in de bloei. Elk moment van het jaar is dus heel mooi en speciaal om te fotograferen.

Oostvaardersplassen 

Oostvaardersplassen is vaak in het nieuws geweest. Het is een natuurgebied van zo’n 56 vierkante meter en ook hier zijn mooie dieren te spotten, zoals groepen konikpaarden en edelherten en een heleboel mooie vogels. In dit gebied zijn een hoop mooie wandelroutes uitgestippeld waar je rustig door heen kan lopen en kan genieten van de omgeving. Het gebied bestaat uit twee delen, het droge en het natte gebied. Ook is de Oostvaardersplassen is een overwinter gebied voor de vogels. Dit natuurgebied biedt ook weer veel mogelijkheden om mooie natuurfoto’s te maken.

De nieuwe Hollandse waterlinie

De nieuwe Hollandse waterlinie was een belangrijke verdedigingslinie uit de oorlog. Deze linie beschermde een groot deel van Holland en Utrecht en is wel 85 kilometer lang. In dit gebied is veel te beleven, vanuit de oorlog staan er nog 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ongeveer 700 betonnen schuilplaatsen, kazematten en ruim 100 militaire sluizen en waterwerken[2]. Het is het grootste rijksmonument van Nederland. In deze linie heb je genoeg mogelijkheden om mooie plekjes te zoeken om te fotograferen of een goede wandelroute uit te kiezen. In dit natuurgebied heb je veel mogelijkheden om historische foto’s te maken van de forten en tegelijkertijd een mooie omgeving te verkennen.

Utrechtse heuvelrug

De Utrechtse heuvelrug is de stilste plek van Nederland en ideaal om tot rust te komen. In dit natuurgebied kun je wandelen, fietsen en paardrijden. Onderweg kun je reeën, herten, dassen en konijnen tegenkomen. Ook kun je in dit gebied vogels spotten, speuren in het wild, themawandelingen doen en verschillende natuurexcursies volgen. Het is een ideaal gebied om lekker te wandelen en te genieten van de mooie omgeving, dus neem je camera mee en ga op pad.

Nederland biedt een hoop mooie natuurgebieden waar je kunt wandelen en mooie foto’s kunt maken, dus ga er met het gezin op uit en maak er een mooi en gezellig uitje van! Wat is jouw top 5 van favoriete natuurgebieden in Nederland?

 

[1] https://www.zoover.nl/blog/tips/de-waddeneilanden-5-x-bijzondere-natuur/

[2] https://nieuwehollandsewaterlinie.nl/nieuwe-hollandse-waterlinie/

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen