Internationale dag van de moedertaal
19 februari 2021 
in Blog

Internationale dag van de moedertaal

Heb je ooit gehoord van de internationale dag van de moedertaal? 21 februari 2021 vieren we deze dag. Tijdens de internationale dag van de moedertaal vieren we de taalkundige en culturele diversiteit en meertaligheid. Volgens UNESCO zijn talen het meetinstrument om het culturele erfgoed levend te houden. Om meer begrip te krijgen voor verschillende etnische groepen is het belangrijk om de moedertaal in eer te houden. [1]

Ontstaan van de dag van de moedertaal

Deze dag is ontstaan in 1952 tijdens de rellen om het Bengaals, wat de zesde taal van de wereld is, als officiële  taal van Pakistan te erkennen. Tijdens deze rellen zijn er helaas een paar mensen om het leven gekomen en op deze dag worden de slachtoffers van de rellen in Bangladesh herdacht. Deze dag werd als eerste gevierd in 2000. In 2000 waren er bijna 6000 talen[2] en momenteel zijn er 7099 gesproken talen in de wereld[3].

Sta jij wel eens stil bij jouw moedertaal? Welke aspecten van jouw moedertaal waardeer jij? Hoe mooi zou het zijn om tijdens deze dag even stil te staan bij je eigen moedertaal? Organiseer een talen dag en hou de eer aan je eigen taal.

Welk gerecht is typerend voor jouw taal en jouw land? Wellicht is het een leuk idee om samen met je gezin te koken. Denk mooi de tafel, pas de versiering aan in het thema van je taal en zet leuke muziek op. Eetsmakelijk!

Fotoslinger

Om het huis wat meer te versieren kun je bij HetFotoalbum.nl een hele mooie fotoslinger maken.  Zoek op het internet naar de mooiste plaatjes van het land maar vooral ook naar persoonlijke foto’s met je familie. Laat je fotoslinger jouw moedertaal spreken, als je naar de slinger kijkt dan is het meteen duidelijk wat je moedertaal is.

Fotoalbum

Ook is het een mooie dag om een fotoalbum samen te stellen. Dit fotoalbum staat in het teken van jouw moedertaal. Bedenk voor jezelf eerst hoe jij je moedertaal wil laten zien aan andere mensen. Hoe zie jij je moedertaal en welk gevoel krijg je daarbij? Op het moment dat je dat weet kan je aan de slag met het maken van een mooi en eervol fotoalbum voor jouw moedertaal.

Gepersonaliseerde speelkaarten

Ben jij een fanatieke spelletjes speler? Maak dan je eigen gepersonaliseerde speelkaarten. Op deze manier kun je jouw moedertaal waarderen en tegelijkertijd een leuk spelletje spelen.

Verjaardagskalender

Wil jij je moedertaal voor langere tijd in het zonnetje zetten dan alleen op 21 februari? Maak dan een leuke verjaardagskalender. Op het moment dat je een verjaardag opzoekt van iemand zie je de mooie plaatjes die typerend zijn voor jouw moedertaal en word je gedurende het hele jaar herinnerd om jouw moedertaal te eren.

Wees creatief en bedenk op welke manier jij je moedertaal wil eren!

[1] https://www.nationaleonderwijsgids.nl/cursussen/nieuws/52981-internationale-dag-van-de-moedertaal-languages-without-borders.html

[2] https://www.beleven.org/feest/internationale_moedertaaldag

[3] https://nl.ripleybelieves.com/how-many-languages-are-there-in-world-1218

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen