Mooi fotograferen met je mobiel, wij geven tips!
21 september 2016 
in Blog

Mooi fotograferen met je mobiel, wij geven tips!

Maak jij ook de meeste foto’s met je smartphone? Het is handig, want hij is namelijk altijd vlakbij en je hebt hem toch nodig om te bellen/ WhatsAppen/ Facebooken etc. Maar weet jij ook hoe je nou de mooiste foto’s kan maken met je mobiele telefoon? Hoe vang je het beste licht, hoe maak je een mooie foto zonder dat er nog 6 Instagram filters overheen moeten? Wij geven je in deze blog alle tips die je kunt gebruiken bij het fotograferen met je mobiel. Na het lezen van deze blog hoef je niet meer na te denken over het aanschaffen van die spiegelreflexcamera en kan je ook meteen je “photoshop” mapje verwijderen op je mobiel.

Het beste licht

Het motto bij fotograferen met je mobiel is: Hoe meer licht, hoe beter! Maar nu heb je natuurlijk verschillende soorten licht. In de zomer heb je overdag mooi scherp licht, in de winter is dit wat minder en in de lente en de herfst heb je vaak een beetje gekleurd licht. Elk seizoen heeft mooi licht, als je maar de juiste momenten van de dag kiest. In de ochtend, bij zonsopgang, en in de avond, bij zonsondergang, heb je het allermooiste licht. Het licht is nog zacht en geeft een hele mooie gloed op het moment dat je een foto maakt. Wil je dus mooie natuurfoto’s maken dan is dit waarschijnlijk het mooist op het moment dat je dit ’s ochtends of in de doet.

Wanneer het buiten donkerder begint te worden heb je al snel te maken met ruis in je foto. Dan is het licht niet zo scherp en krijg je een heel vaag beeld. Je zou kunnen denken dat je hier een flitser voor hebt en soms werkt deze ook heel goed! Maar 9 van de 10 keer kan je flitser je niet het licht bieden dat je graag zou willen hebben. Daarom kan je op donkerdere plekken vaak beter een fel en groot licht aan doen, zo wordt het ‘fotomoment’ goed verlicht en heb jij de mooie foto die je zo graag wilde!

Lees ook: De leukste fotografie boeken van dit moment

 
 

Stabiliseer je telefoon en daarmee je camera

Het is erg belangrijk dat je je telefoon stil houdt tijdens het fotograferen. Houd je telefoon met beide handen vast en druk je ellebogen tegen je lichaam, op deze manier heb je de meest stabiele houding en beweeg je zo min mogelijk. Ook zou je je handen en armen op een tafel of muurtje kunnen leggen, hiermee zorg je voor nog meer stabiliteit. Het is heel belangrijk om te zorgen dat je je telefoon stabiel en stil houdt tijdens het fotograferen, omdat je anders last krijgt van bewegingsonscherpte. Dit is zonde omdat je foto dan bewogen is en het moment misschien voorbij is, waardoor je foto is mislukt.

Scherp stellen

Ook is het van belang om je beeld scherp te stellen voordat je een foto maakt. Bij de meeste mobiele telefoons doe je dit door het scherm aan te raken. Op het moment dat je beeld is scherp gesteld en je dus optimaal beeld hebt voor je foto, klik je om deze te maken.

Fotograferen met verschillende lenzen

Belangrijk is om altijd te zorgen voor een schone lens. Het verschil tussen een schone en vieze lens kan namelijk net zo groot zijn als het verschil tussen een compact- en een spiegelreflexcamera.

Ook komen er tegenwoordig steeds meer opzet lenzen voor je mobiele telefoon. Bij professionele camera’s was dit al langer het geval maar voor de mobiele telefoon is dit iets nieuws. Door de opzet lens kan je je cameralens op je mobiel verwisselen. Door het gebruik van deze opzetlenzen kan je camera een heel andere kijk op de wereld krijgen. Als je gewend bent om met een professionele camera te fotograferen weet je misschien al wat verschillende lenzen voor je foto’s kunnen doen, maar als je dit nog niet weet, zou ik zeggen koop is een setje lenzen van +/- €3,- en probeer het uit!

Lees meer: Dit zijn de beste fotografie apps voor je smartphone

 

Meerdere foto’s maken

Wat je vaak met professionele fotoshoots ziet is dat de fotograaf honderden foto’s maakt en er uiteindelijk maar drie uitkiest. Dit is ook slim om zelf te doen, het kan namelijk zo zijn dat de ene foto een honderdste seconde verschilt van de andere maar daarom wel beter licht heeft, of dat vogeltje er nog net op staat. Maak daarom op het moment dat je een foto wil maken, een stuk of vijf foto’s achter elkaar. Gegarandeerd dat hier sowieso één mooie foto tussen zit en verwijderen is altijd makkelijker dan hetzelfde fotomoment opnieuw te moeten creëren.

Zoomen

Het inzoomen op een mobiele telefoon is niet hetzelfde als het inzoomen met een lens op een professionele camera. Het inzoomen op een mobiele telefoon is namelijk digitaal inzoomen. Dit betekent dat je je beeld uitvergroot in dat gaat ten koste van de fotokwaliteit. Wat je dus beter kunt doen is jezelf en je telefoon dichter bij het voorwerp brengen. Dit kan door een stapje dichterbij te doen, door je knieën te gaan, of misschien moet je er zelfs wel voor op de grond gaan liggen. Op deze manier inzoomen zorgt wel voor de allermooiste foto’s, dus negeer de zoom functie op je telefoon en doe het met je eigen lichaam!

Last but not least

Nu je meer tips hebt gekregen over het fotograferen met je mobiele telefoon, wil je dit natuurlijk meteen gaan uitproberen… Maar welke smartphone maakt nu de mooiste foto’s en waar ligt dit aan? Toevallig wisten wij dat je dit wilde weten en hebben we hier al een artikel over geschreven. Dus lees welke smartphone je het best kunt aanschaffen voor het maken van de mooiste foto’s.

Stel nu dat je alle foto’s al hebt gemaakt en je bent er erg tevreden over, maak er dan een fotoboek van. Op deze manier kan je altijd terugdenken aan en kijken naar alle mooie foto’s die je hebt gemaakt.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen