In vier stappen naar de perfecte food foto
17 augustus 2018 
in Blog

In vier stappen naar de perfecte food foto

In 8 stappen naar de perfecte foodfoto

Hoe krijg je een gerecht mooi op beeld

Het is tegenwoordig helemaal trendy om een foto van je eten te maken en op social media te plaatsen. Niet gek ook, want sommige gerechten zijn gewoonweg een plaatje. En wat denk je van fotogenieke restaurants? Een ware hit op Instagram is bijvoorbeeld de Avocadoshow in Amsterdam! Maar het is nog een ware kunst om de perfecte foodfoto te maken. In dit artikel geven we je een paar tips.

Apparatuur

Om een mooie foodfoto te maken heb je de juiste apparatuur nodig. Vaak worden foto’s van gerechten en ingrediënten van dichtbij genomen. Het is daarom handig om gebruik te maken van een macro-lens. Een echte must-have is een statief. Als je geen statief gebruikt heb je ten eerste geen handen vrij om aan de constructie van je foto te werken. Ten tweede is de kans groot dat de foto onscherp of scheef wordt. Ga jij  fotografen in de winter? Grote kans dat je weinig mooi licht hebt van buiten. Zorg daarom voor lichtschermen.

Food Foto Food Foto Food Foto

Kleur bekennen

Sommige kleuren zorgen ervoor dat je meer trek krijgt in eten. Warme kleuren zoals oranje en rood bevorderen bijvoorbeeld je eetlust, terwijl bij blauw je hongergevoel wordt verminderd. Je kunt de kleuren gemakkelijk een beetje aanpassen door middel van witbalans. Een andere tip om met kleuren te spelen, is door gebruik te maken van contrastkleuren. Contrast kan in het eten zelf zitten, maar je kan ook contrast creëren tussen het eten en de achtergrond. Rood en groen doen het erg goed samen, bijvoorbeeld rode tomaten en groene basilicumblaadjes.

Kleuren wekken ook een bepaalde emotie op. Zo kun je het zomergevoel van een frisse salade nog meer aanwakkeren door deze salade op een lichte achtergrond te plaatsen. Een herfstachtig stoofpotje werkt dan weer goed bij een donkerdere achtergrond.

De belichting van foodfoto’s

Kleur is dus erg belangrijk bij de perfecte foodfoto, want je wilt graag een accurate presentatie van wat er op je bord ligt. Belichting kan een grote rol spelen bij hoe de kleuren overkomen op foto. Wanneer je het eten onder kunstmatig licht (bijvoorbeeld huiskamerlamp) fotografeert, krijgt het eten vaak een soort oranje of gele waas. Bij natuurlijk daglicht krijg je het mooiste effect. Plaats het eten dus bijvoorbeeld vlakbij een raam als je er een foto van wilt maken. Pas wel op dat de zon niet te fel op het eten schijnt, want dan krijg je scherpe schaduwen en wordt het contrast tussen schaduw en licht te groot. Als je graag de structuur van je gerecht wilt benadrukken, dan kun je het beste het licht een beetje van links- of rechtsachter op het eten laten schijnen.

Gebruik een neutrale achtergrond

De achtergrond is ook erg belangrijk. Als de achtergrond te rommelig is of teveel kleuren bevat leidt dit de aandacht af van het eten zelf. Het beste is om een neutrale achtergrond te gebruiken. Bijvoorbeeld een zwart krijtbord, bruin bakpapier, een bakplaat of simpelweg krantenpapier of een mooi wit bord werken vaak goed als achtergrond. Een bruine houten tafel (een picknicktafel buiten of gewoon je eigen keukentafel) zorgt ook voor een mooi beeld. Hout is trouwens niet alleen leuk als achtergrond, maar ook om je mooiste foodfoto op te laten drukken als wanddecoratie! En het is een unieke manier om je mooie foodfotografie-skills te laten zien. Tip: hang je zelfgemaakte wanddecoratie op in de keuken als finishing touch voor je interieur!

Food Foto Food Foto Food Foto

Maak gebruik van extra garnering

Denk goed na over de compositie van je foto en maak eventueel gebruik van verse kruiden of bloemen. Ook kun je een glas wijn bij een foto van avondeten plaatsen. De foto wordt interessanter als er ook werkelijk gegeten wordt. Daarnaast zijn veel producten en gerechten ook van binnen interessant, denk aan dragon fruit of een prachtige gekleurde taart. Zorg er wel voor dat het niet te druk wordt. Controleer voordat je daadwerkelijk de foto maakt of er niet geknoeid is op het bord of de grond. Deze kleine details kunnen je perfecte food foto namelijk verpesten. Let dus goed op en veeg alle sausdruppels of gemorste kruimels weg. Heb je een aantal foto’s gemaakt met leuke garneringen? Verzamel de mooiste foto’s in een leuk fotoboek, die je eenvoudig online samen kunt stellen. Tip: je kunt er ook een receptenboek van maken inclusief jouw professionele foodfoto’s!

Opbouw

Sommige gerechten worden opgebouwd uit lagen. Denk bijvoorbeeld aan tiramisu. Bouw deze lagen op in een doorzichtig glas. Dat ziet er echt waanzinnig tof uit! Ga je werken met fruit? Snij een plakje fruit af en leg die tegen de zijkant van het glas aan.

Beweging

Foodfotografie hoeft niet saai te zijn. Er mag zelfs soms best een beetje beweging in zitten. Hoe dan? Gooi een prachtig rode aardbei in gesmolten chocolade. Of maak een foto terwijl je een mooie cocktail inschenkt. Geen inspiratie? Gebruik producten zoals sauzen, poedersuiker, water en andere vloeibare ingrediënten voor een goede bewegende foto.

Make-up

Tijdens een fotoshoot heeft het model meestal een laagje make-up op om alles net wat mooier te laten lijken. Wist je dat je dit ook bij foodfotografie kunt doen? Natuurlijk niet met echte make-up. Groente en fruit kun je heel makkelijk laten glinsteren door wat water aan te brengen. Vlees- en visgerechten zien er een heel stuk lekkerder uit als je ze insmeert met een beetje bakolie. Zo verliezen ze hun glans niet. Dit geldt voor alle ingrediënten die snel uitdrogen!

Lees ook: Internationale Anti Dieet Dag: maak een receptenboek!

Food Foto Food Foto Food Foto

Hoe maak je de mooiste foto van je drinken

We besproken het al eerder: je kan ook foto’s maken van drinken. Bijvoorbeeld terwijl je het in een glas schenkt. Wij geven hieronder nog een aantal tips om je drankje zo goed mogelijk op de foto te krijgen.

Fotografeer uit verschillende hoeken

Varieer de hoeken waaruit je fotografeert. Dit geeft soms een verrassend goede wending aan de foto. Vaak draait het bij fotograferen om het perfecte moment vastleggen. Door vanuit meerdere hoeken te schieten heb je een grotere kans om het perfecte moment op beeld te krijgen!

Glazen

Als je een drankje fotografeert speelt het glas een grote rol. Deze is immers goed zichtbaar op de foto. Experimenteer met verschillende glazen: lang, bol of met een reliëf. Probeer na te gaan bij welk drankje welk glas het mooiste is. Zo kan water met fruit erin heel mooi staan in een champagneglas.

Kleur

Een colaatje, champagne of een glas water is vrij saai om te fotograferen. Je ziet namelijk weinig kleur op de foto. Dit kun je oplossen door gebruik te maken van garnering (zie daarvoor de volgende alinea), maar je kan ook gebruik maken van een mooi gekleurd drankje. Gelukkig zijn er genoeg cocktails die een mooi fel kleurtje hebben. Maak een Tequila Sunrise voor een frisse geel/oranje kleur. Deze cocktail past vooral goed bij een zomerse sfeer. Een Blue Lagoon cocktail is natuurlijk helder blauw. Tip: voeg lichtgevende ijsblokjes toe en maak de foto zelf in een donkerdere ruimte, dit geeft een magisch effect. Hou jij van knalroze? Maak dan een Watermeloen Martini.. mmmm! Het is net zo lekker als hoe het eruit ziet!

Lees ook: Goed voornemen: meer doen met je foto’s!

Food Foto Food Foto Food Foto

Garnering

Alleen een glas drinken is natuurlijk hartstikke saai. Maak daarom gebruik van garnering die bij het drankje en de sfeer past. Denk bijvoorbeeld aan leuke rietjes en parapluutjes. Heb jij een roze drankje? Maak dan gebruik van een flamingo. Daarnaast doet fruit het altijd goed. Het is leuk om de ingrediënten en de smaak van het drankje terug te laten komen in de garnering. Maak bij een Piña Colada dus gebruik van een ananas. Tegenwoordig kan je ook alle kanten op als het gaat om ijsblokjes. Maak gebruik van leuke vormpjes bijvoorbeeld een geweer in een stoer glas whisky. Daarnaast kan je natuurlijk ook gebruik maken van muntblaadjes als garnering!

Bubbels

Bubbels geven een leuke touch aan je foto en zorgt ook voor wat beweging. Voeg net voordat je een foto maakt wat bruiswater toe aan je drankje. Geloof ons maar: dit is een super mooi detail.

Heb jij een aantal prachtige food- of drank foto’s geschoten? En heb je de gerechten ook  nog eens zelf gemaakt? Verwerk deze dan in een eigen recepten tijdschrift. Super leuk om cadeau te geven of zelf door te bladeren als je een keer geen inspiratie hebt. Daarnaast is het natuurlijk ook een leuke manier om de resultaten aan iedereen te showen.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen