Start van de lente, lente tentoonstelling
20 maart 2021 

Start van de lente, lente tentoonstelling

Een nieuw seizoen, nieuwe temperaturen en nieuwe natuurverschijnselen. De lente staat weer voor de deur. De lente start op zaterdag 20 maart en duurt tot maandag 21 juni. Het voorjaar gaat beginnen!

In de lente zien we de bomen langzaam weer groener worden, zien we meer bloemetjes bloeien en stijgen de temperaturen weer langzaam. Ook komen we langzaam af van de korte dagen en duren de dagen steeds iets langer, het wordt later donker en de zon wordt feller.  De lente is dan ook een mooi seizoen voor nieuwe natuurfoto’s.

Wat wellicht een leuk idee is om een lente tentoonstelling te maken. Hoe kun je dit leuk doen?

Onderwerp

Allereerst bedenk je een onderwerp voor je tentoonstelling. Wat wil je gedurende de lente elke keer weer vast leggen? Denk bijvoorbeeld aan de bloei van de bomen, bloemen en planten.

Plaats

Om een mooie tentoonstelling te maken moet je een vaste plek hebben waar je steeds terugkeert om de foto’s te maken. Als een foto elke keer op dezelfde plek gemaakt wordt kun je goed zien welke groei er is geweest.

 

Terugkeren

Om het proces van de groei en bloei vast te kunnen leggen moet je gedurende de lente om een vaste tijd terugkeren naar die plek. Zo kun je bijvoorbeeld elke woensdag ochtend met jezelf afspreken om naar de plek te gaan en op dezelfde positie weer een foto te maken. Dit zal enigszins veel tijd in beslag nemen maar zo heb je wel elke week een uitje in de tijd van een pandemie.

Geduld

Geduld is erg belangrijk. De groei en bloei zullen misschien in het begin minder snel gaan dan je denkt en de truc is om niet op te geven en toch elke week weer terug te keren. Op het moment dat je elke week hetzelfde plekje fotografeert krijg je aan het einde van de lente een mooi resultaat.

Controle

Tijdens het maken van de foto’s is het natuurlijk belangrijk om je instellingen te controleren en de beste belichting te vinden. Elke week kan de belichting buiten weer anders zijn dus controleer elke week weer welke instelling van je camera voor die betreffende dag het mooiste resultaat geven.

Bewerken

Wil je tussentijds al bezig zijn met de foto’s? Dan kun je deze wellicht tussentijds bewerken. Wil je de foto toch iets feller hebben of wil je de kleuren iets aanscherpen? Zoek naar een bewerk instelling die jij vindt passen bij je uiteindelijke tentoonstelling.

Uitzoeken

Ongetwijfeld heb je aan het einde van de lente of wanneer alles helemaal gebloeid is heel veel foto’s gemaakt. Nu is het belangrijk om je foto’s goed uit te zoeken. Sorteer als eerste welke foto’s van welke dag waren en kijk vervolgens welke foto’s het beste gelukt zijn op die dag. Kies voor elke dag 1, hooguit 2 foto’s van 1 onderwerp. Bewerk je foto’s op de manier hoe jij het mooi vindt en maak je klaar voor de tentoonstelling.

Tentoonstelling

Nadat je de foto’s uitgezocht hebt en je helemaal tevreden bent met het proces kan je je tentoonstelling gaan vormgeven. Print de foto’s thuis uit op fotopapier of laat deze afdrukken bij een drukker voor nog betere kwaliteit. Verzamel vervolgens leuke post-its of andere notities om de datum van die dag op te kunnen schrijven en wellicht een achtergrond verhaal van die dag. Hang je foto’s op en laat je familie jou gemaakte werk zien.

Bewaren

Ben je trots op het resultaat en wil je de tentoonstelling graag op een mooie manier bewaren? Je kunt natuurlijk de foto’s inlijsten en verspreiden over je woning maar mocht je dat te veel vinden dan biedt HetFotoalbum.nl 2 leuke opties. Je kunt van de uitgekozen foto’s een mooi fotoalbum maken die in het teken staat van de groei in de lente. Bewaar je tentoonstelling op deze manier in een mooi boek in de boekenkast. Wil je het toch vaker zien dan alleen als je het album tevoorschijn haalt? Dan kun je er een mooie fotoslinger van maken. Het begin van de slinger is dan de eerste foto die je gemaakt hebt en de laatste foto is dan de foto van de laatste dag. Zo kun je in 1 oogopslag zien wat de groei was in de lente.

Wees creatief en maak jouw eigen tentoonstelling.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen