Tips en trics voor de beginnende fotograaf: een interview met een professional
Jezelf ontwikkelen van een amateurfotograaf naar een professional, hoe doe je dat eigenlijk? Om hier achter te kunnen komen heeft de redactie van Het Fotoalbum een interview afgenomen met Jalmar Verbraak, een getalenteerde jongen die aan de start staat van zijn carrière en grote ambities heeft. In het interview vertelt hij over zijn persoonlijke groei en wat belangrijk is als (beginnende) fotograaf. Geïnteresseerd? Lees dan verder!
Jalmar is begonnen als fotograaf op een opmerkelijke manier. Voordat hij namelijk met foto’s aan de slag ging, was hij al jaren fanatiek boogschutter. “Ik begon toen ik twaalf jaar was. Uiteindelijk ben ik doorgegroeid tot het boogschieten bij het regionale talenten centrum.”
Eerste opdracht
Bij zijn eerste Nederlandse kampioenschap haalde hij helaas de eindstreep niet. Na de uitschakeling tijdens het toernooi merkte hij een ouder lid van zijn club op, die als fotograaf met een pershesje aan foto’s stond te maken. “Toen ik hem zag, dacht ik: ik wil ook zo’n vestje. Dus heb ik gewoon gevraagd of ik er ook eentje mocht hebben en dat mocht ook! Er werd zelfs meteen gevraagd of ik het ook leuk zou vinden om bij de finales achter de schermen te fotograferen. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen. Op technisch gebied wist ik nog niets van fotografie, ik was vooral gewoon lekker foto’s aan het maken! Pas nadat een paar vrienden van mij gingen trouwen en graag foto’s wilden hebben van het feest begon het serieus te worden. Na die eerste opdracht was ik steeds vaker bezig met fotografie en dat is tot op de dag van vandaag altijd zo gebleven.”
Passie of hobby?
Als je zo vaak bezig bent met iets, wordt het dan ook meteen je passie? Jalmar merkte wel dat dit nog even duurde. “Ik vond fotograferen niet meteen enorm leuk of iets in die richting, ik was er vooral gewoon veel mee bezig. Door te ontdekken wat er ook allemaal mogelijk was raakte ik steeds verder geïnteresseerd en toen kwam de passie wel naar boven drijven.”
Van amateur naar professional
Om zich verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf ging hij op zoek naar een vervolgstudie waarin hij met zijn hobby aan de slag kon. Een vervolgstudie in media leek hem wel leuk, maar wat precies wist hij ook niet. Uiteindelijk kwam hij terecht op de opleiding Media en Communicatie. Een studie met een brede basis en de mogelijkheid om zijn interesse in fotografie verder te ontwikkelen. “Ik kon gelukkig veel oefenen met mijn vaders toestel. Maar naarmate mijn opleiding vorderde kreeg ik toegang tot de apparatuur van mijn school. Dit opende een hele nieuwe wereld! Door hiermee aan de slag te gaan kwam ik uiteindelijk tot de conclusie dat ik een eigen fotoset nodig had. Ik kreeg toen ook enkele opdrachten binnen van vrienden om voor hun foto’s te maken. Ik speelde al langer met het idee om actief opdrachten te gaan doen, om zo een portfolio op te kunnen gaan bouwen als fotograaf.”
Omgaan met teleurstellingen
Natuurlijk gaat niet alles altijd zo soepel. Vooral in het begin kreeg Jalmar niet altijd een opdracht, wat soms wel als een teleurstelling voelde. Hoe ga je hier dan mee om?
“Ik kreeg dus niet altijd een opdracht op de momenten dat ik dat wel wilde. Dat vond ik dan best jammer. Maar ik richtte me dan maar op zelfstudie en ben steeds verder gegaan met zelf foto’s maken. Dat kost behoorlijk wat tijd en energie, maar omdat ik er zo van genoot was dat niet erg. Als je iets echt leuk vindt dan voelt het denk ik ook niet zo zwaar.”
Het mooiste is als je de hele dag bezig kan zijn met iets wat je leuk vindt om te doen. Van je hobby je beroep maken, voor Jalmar is het realiteit. “Op stage ben ik de hele dag met fotografie bezig. Natuurlijk ook nog mijn opdrachten die ik krijg. Daarnaast denk ik eraan om fotograaf te worden voor de handboogbond, aangezien ik van die hobby niet mijn werk kan maken en er toch mee bezig wil blijven.” Die combinatie van hobby en werk maakt niet dat er minder plezier te halen valt uit fotografie. “Ik zou denk ik altijd wel bezig zijn met fotografie, al zou het mijn fulltime baan zijn.”
Er zit wel een verschil in foto’s die je maakt voor jezelf of waar je betaalt voor krijgt. Er komt een bepaalde druk kijken bij foto’s waar een vergoeding tegenover staat. “Het maakt niet uit als een foto een keer niet wil lukken als je ze voor je eigen plezier maakt. Maar voor een opdracht is het belangrijk dat je precies doet wat de klant wilt. Daarom houd ik vaak goed contact met de klant, zodat ik niet de verkeerde kant op ga met mijn foto’s. Verder blijft mijn proces eigenlijk hetzelfde.”
Hoe nu verder?
Van amateur tot betaalde fotograaf is al een behoorlijke ontwikkeling, wat wil en kan je dan nog meer bereiken in de fotografie? Jalmar zou graag willen dat hij zijn inkomen uit zijn hobby kan halen. “Het lijkt me toch wel heerlijk als ik mijn geld ermee kan verdienen en tegelijkertijd het op een losse en vrije manier kan blijven doen. Ik merk dat ik soms mezelf een klein beetje verlies in mijn enthousiasme en dan nog wel eens iets kan vergeten. Iets meer focus in mijn professionele werk zou geen kwaad kunnen om me nog verder te ontwikkelen.”
We waren ook wel benieuwd naar wat Jalmar zijn specialiteit was. “Eigenlijk heb ik niet een specialisme. Ik begon met actiefoto’s van het boogschieten. Dit vind ik nog steeds geweldig om te doen. Het vastleggen van de emotie en mooie momenten die horen bij die sport, dat blijft heel leuk! Dit probeer ik mee te nemen naar mijn portretfotografie, waar ik ook op zoek ben naar het mooiste moment om het vast te leggen.” Maar ook bij natuurfotografie komt dit van pas. “Dat doe ik wel vooral hobbymatig, ik vind het zelf vooral heel leuk om te doen. Productfotografie is ook iets waar ik mee bezig ben. Daar let ik vooral heel erg op de belichting en het bewerken van de foto’s. Dat is weer een hele andere kant van fotografie die ik ook erg interessant vind. Dus mijn veelzijdigheid vind ik dus vooral een heel belangrijke eigenschap.”
Tips
Als laatste heeft Jalmar nog een tip voor beginnende fotografen. “Dé tip die ik je kan meegeven, ga op onderzoek uit! Kijk op YouTube naar video’s hoe je technisch beter kan fotograferen. Pak je camera erbij tijdens het kijkens zodat je direct kan beginnen met oefenen. Probeer met je eigen camera te werken met verschillende technieken en instellingen. Op die manier kom je er voor jezelf achter wat werkt en wat niet. Leren doe je door heel veel te herhalen en ervaring op te doen, dus fotografeer gewoon zo vaak als je kan. Bij fotografie geldt de regel dat niks te gek is, dus probeer gerust alles uit!”
Bij Jalmar was het zijn enorme interesse in fotografie die ervoor heeft gezorgd dat hij van dat eerste moment met een pershesje is gekomen tot waar hij nu is. De nieuwsgierigheid en de behoefte om steeds nieuwe dingen te leren zorgen ervoor dat hij blijft groeien. Ook Jalmar is nog zeker niet uitgeleerd. Benieuwd welke tips en ervaringen hij nog meer met jou kan delen? Stay tuned!
Ben je zelf beginnend fotograaf? Houd je mooiste foto’s dan bij in een leuk fotoboek .
Gegevens van Jalmar:
Website: www.jalmarverbraak.nl
E-mail: Jalmar@verbraak.org