Trouwfoto's

Er is een speciale dag in het jaar die je niet zomaar voorbij kunt laten gaan: je trouwdag. De dag waarop je viert dat je elkaar het ‘ja-woord’ hebt gegeven. Zo’n bijzondere dag vraagt om een bijzonder cadeau en een leuk feestje. De dag waarop jij gaat trouwen wil je natuurlijk zo goed mogelijk laten verlopen, en een dag maken om nooit te vergeten. Samen met familie en vrienden kan deze dag nooit stuk. Lees in deze blog meer over de beste foto’s, voorbereidingen en nog veel meer.

De mooiste trouwfoto’s starten bij de voorbereiding.
 
De dag waar jullie zo lang naar uit hebben gekeken is aangebroken. Je start met je eigen voorbereidingen en bent reuze benieuwd hoe ondertussen de voorbereidingen van je wederhelft er aan toe gaan. De voorbereidingen zijn een perfect moment om op je gemak te wennen aan de aanwezigheid van de fotograaf. Na een relaxed praatje heb je binnen enkele ogenblikken niet meer in de gaten dat er foto’s worden gemaakt.

Met twee fotografen missen jullie geen enkel moment.
 Een fotograaf kan natuurlijk maar op één plek tegelijk zijn. Maar op de dag zelf zijn de bruid en bruidegom apart van elkaar hun ding aan het doen. Neem daarom twee fotografen, op deze manier missen jullie geen enkel moment, want achteraf is het lastig om deze dag nog een keer te beleven. Zorg ervoor dat je omkleedt in een zo ruim en licht mogelijke ruimte. Daarnaast doe je er goed aan om even grondig op te ruimen, zodat alles wat je niet nodig hebt uit beeld blijft. Je wordt vast en zeker geholpen tijdens het aankleden. Uiteraard worden deze mensen ook gefotografeerd. Het is daarom erg handig als deze mensen rekening houden met kledingkeuze.

Tips voor bij de voorbereidingen:
 - Je fotograaf heeft meestal minimaal 1 uur nodig om de voorbereidingen te fotograferen.
 - De voorbereidingen laten fotograferen is de snelste manier om te wennen aan de fotograaf.
 - Laat je tijdens de voorbereidingen helpen door vrienden en/of familie.
 - Plan de voorbereidingen in een grote ruimte waar veel licht is.
 - Vergeet niet om deze ruimte op te ruimen.
 - Plan jullie first look moment bij voorkeur buiten voor het beste foto resultaat.

Plan een first look moment met je vader.
 
Heb je een goede band met je vader? Plan dan een first look moment met je vader. Net nadat je de voorbereidingen hebt afgerond mag je vader je voor het eerst zien. Weinig vaders weten het droog te houden op het moment dat ze hun ‘kleine’ meid in haar trouwjurk zien. Dit kan natuurlijk mooie foto’s opleveren die nooit vergeten zullen worden.

Plan de first look zorgvuldig voor de mooiste bruiloft foto’s
 De meeste bruidsparen ontmoeten elkaar voor het eerst bij de ceremonie. Ontmoeten jullie elkaar voor het eerst thuis? Dan is het verstandig om de ontmoeting buiten plaats te laten vinden, bij voorkeur in een park in de buurt van jullie huis. Hier heb je het allermooiste licht en vaak een prachtige omgeving. Een halletje onderaan een trap is de minst goede optie. Hier is het vaak smal en te donker om mooie foto’s te maken.

Spontane bruiloft foto’s tijdens de fotoshoot.
 De fotoshoot is het enige moment op de dag dat jullie niet omringt zijn door andere mensen. Daar moet je van genieten! Zit je dan te wachten op ongemakkelijke en moeilijke poses? Wij denken van niet!

 Tijdens de fotoshoot raden wij aan om niet te werken in opdrachten. Geniet van elkaar en vergeet dat er foto’s worden gemaakt. Op deze manier worden er geen geposeerde foto’s gemaakt. Vaak hebben de meeste trouwlocaties een prachtige omgeving, waar mooie foto’s gemaakt kunnen worden. Op je trouwdag wil je namelijk zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan reizen. Zo hou je meer tijd over om samen te genieten met jullie familie en vrienden.

Maak ook een plan B
 Kennen jullie niet direct een leuke locatie voor de fotoshoot? Geef dit van te voren aan bij je fotograaf. Die zullen van te voren een mooie locatie vinden dicht in de buurt. Ook is het altijd verstandig om een binnen locatie achter de hand te hebben. Het liefst wil je de fotoshoot buiten hebben, maar mocht het beginnen met regenen kun je altijd binnen verder. Gelukkig komt dit zelden voor.

Tips voor bij de fotoshoot:
 - Je fotograaf heeft meestal minimaal 1/1,5 uur nodig voor het maken van een fotoshoot.
 - Plan je fotolocatie dichtbij jullie trouwlocatie.
 - Ga foto’s maken op een locatie waar je zo min mogelijk afleiding hebt van andere mensen.
 - Neem iemand mee die je kan helpen, dit kan natuurlijk een tweede fotograaf zijn.
 - Vermijd zo veel mogelijk het midden van de dag voor het beste resultaat.
 - Zorg voor een binnen fotolocatie als backup als het slecht weer is.

Vergeet de zonsondergang niet.
 Reserveer aan het einde van de middag rond zonsondergang ook een klein half uurtje tijd. Op dit tijdstip is het licht namelijk prachtig! Piep er samen aan het einde van het diner even tussenuit om van elkaar te genieten en een paar prachtige foto’s te maken bij ondergaande zon. Dit zijn vaak de mooiste foto’s van de dag. Het juiste tijdstip van dit moment is afhankelijk van de stand van de zon op jullie trouwdatum.

Groepsfoto’s
 Het maken van groepsfoto’s gebeurt bijna op elke bruiloft. Het komt namelijk niet zo vaak voor dat al jullie familie en vrienden samen komen. Groepsfoto’s nemen toe in waarde naarmate de tijd verstrijkt. Stel je voor hoe leuk het is als je over 20 jaar terugkijkt en al jullie dierbaren weer bij elkaar ziet staan. Hebben jullie, na het geven van de trouwringen tijdens de ceremonie, een toost of borrel moment? Onze ervaring leert dat dit het beste moment is om groepsfoto’s te maken. Alle gasten zijn dan het meest ontspannen en dat levert de leukste foto’s op. Hebben jullie geen toost moment of is de locatie niet geschikt, dan kan je de foto’s natuurlijk ook maken na de ceremonie.


 Maak een lijstje met daarop alle samenstellingen waarmee je op de foto wilt gaan en geef dit lijstje aan de ceremoniemeester zodat deze de juiste mensen bij elkaar kan roepen voor de foto. Ga niet op de dag zelf improviseren want de kans is dan groot dat je mensen (per ongeluk) vergeet. Dat willen we natuurlijk voorkomen!

De lijst met groepsfoto’s bestaan vaak uit:
 - De complete groep daggasten.
 - Ouders bruid + bruidspaar.
 - Familie bruid + bruidspaar.
 - Ouders bruidegom + bruidspaar.
 - Familie bruidegom + bruidspaar.
 - Getuigen + bruidspaar.
 - Bruid met vrienden.
 - Bruidegom met vrienden.

 Dit lijstje geef je bij voorkeur door aan jullie ceremoniemeester. Deze kan alle mensen bij elkaar verzamelen en vertellen wanneer ze aan de beurt zijn. Zo hebben jullie geen omkijken naar wie er op de foto moet en verloopt het maken van de groepsfoto’s gestructureerd. Reserveer ongeveer 2 minuten per groepsfoto en houdt eventueel ook rekening met mensen die slecht ter been zijn. Deze kunnen niet lang staan en kunnen dus het beste bovenaan het lijstje geplaatst worden. Daarnaast hebben kleine kinderen vaak een kortere concentratie spanne en kunnen deze foto’s met kleine kinderen ook het beste hoog op je lijstje geplaatst worden.

De mooiste trouwfoto’s tijdens het diner.
 Tijdens het diner vinden er vaak verschillende mooie fotomomenten plaats. Naast de complete entourage van mooie gedekte tafels en de gezellige sfeer worden er vaak verschillende toespraken gehouden. Wellicht geven ouders of getuigen een toespraak? Dit levert altijd prachtige emotionele foto’s op. Of misschien willen jullie zelf ook nog wel al jullie familie en goede vrienden toespreken.

 (TIP: Geef de contactgegevens van jullie ceremoniemeesters door zodat jullie fotograaf weet wie er gaat speechen tijdens het diner.)

Kers op de taart: HET FEEST
 Na een lange dag is het tijd om jullie huwelijk te vieren met een feest. Geen Wedding story is compleet zonder (een deel van) het feest vast te leggen. Vaak is er een vaste opening tijdens het feest zoals een openingsdans of een openingswoord. Laat de fotograaf nog ongeveer 1,5 uur foto’s maken. Na dit 1,5 uur kan de fotograaf naar huis en kunnen jullie lekker door feesten.

Het beste weer om trouwfoto’s in te maken.
 Vaak denken mensen dat op een hele zonnige dag met een vel blauwe lucht je de beste foto’s kan maken. Dit is alleen niet zo. Voor de beste en scherpste foto’s heb je bewolking nodig. Het licht op een bewolkte dag heet zacht licht, op zonnige dagen kun je in de schaduw ook gebruik maken van zacht licht. Zacht licht is de tegenpool van hard licht en is perfect om portretfoto's te maken in mooie omgevingen.

Hoe weet je of er een mooie zonsopgang komt?
 Voor een kleurrijke zonsopgang heb je wolken nodig. De meest indrukwekkende tinten krijg je wanneer in westelijke richting een dik pak wolken hangt, terwijl in het oosten de horizon helder is. Voor een mooie zonsondergang heb je dan weer heldere luchten in het westen nodig en een dik pak wolken in het oosten.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen