Welke soorten fotografie zijn er?
04 januari 2023 

Welke soorten fotografie zijn er?

Portretfotografie en natuurfotografie zijn dan misschien wel de meest bekende en populairste vormen van fotografie, maar er zijn veel meer soorten. Elke vorm van fotografie heeft zijn eigen tips en trucs.

Beroepsmatige fotografie:
Echt beroepsmatige vormen van fotografie zijn o.a. persfotografie, modefotografie, reclamefotografie, industriële fotografie, bedrijfsfotografie en medische fotografie. Deze soorten fotografie worden vaak gebruikt in kranten, tijdschriften en magazines.

Natuurfotografie:

Bij natuurfotografie moet je denken aan het fotograferen van dieren en planten in hun natuurlijke omgeving. Er word weinig aan gedaan en het onderwerp word vrij spontaan op de foto gezet. Onder deze vorm van fotografie kunnen we ook dierenfotografie en onderwaterfotografie rekenen.

Portretfotografie:

Bij portretfotografie wordt er een persoon op zo’n manier gefotografeerd dat de foto iets laat zien over de persoon zelf. De fotograaf probeert het beste in mensen naar voren te halen en dit te tonen in het portret. Onder portretfotografie kunnen we ook kinderfotografie, babyfotografie, bruidsfotografie en glamourfotografie rekenen. Zelfs huisdierenfotografie is een categorie; er wordt immers een portret van het beestje gemaakt.

Landschapfotografie:
Bij landschapsfotografie wordt vaak de grootsheid van een landschap op de foto gezet. Dat kan een prachtig tulpenbollenveld of een gebergte zijn, maar net zo goed een landschap vol gebouwen. Eigenlijk past deze vorm van fotografie zowel binnen de natuurfotografie als binnen de reisfotografie.

Architectuurfotografie:
Binnen de architectuurfotografie worden alleen gebouwen gefotografeerd. Dit kunnen hele oude gebouwen zijn met een verhaal erachter, denk aan gebouwen in de binnensteden, oude kerken, grachtpanden en oude stadshuizen. Maar ook kunnen dit juist hele nieuwe gebouwen zijn, met moderne en futuristische vormen.

Straatfotografie:

Bij straatfotografie gaat het niet om gebouwen, maar juist om de mensen en hun dagelijkse bezigheden. Mensen die op de markt nauwkeurig hun groentes uitkiezen of moeder en dochter die samen de weg over steken. Dit is voor een straatfotograaf nou het perfecte plaatje om te maken.

Reisfotografie:
Onder reisfotografie verstaan we foto’s die worden gemaakt tijdens een reis of vakantie. Toch gaat het hier om meer dan alleen leuke vakantiekiekjes. Natuurlijk kun je mooie bezienswaardigheden fotograferen, maar reisfotografen doen dat doorgaans op een originele manier. Eigenlijk omvat reisfotografie ook straatfotografie, landschapsfotografie en misschien wel portretfotografie. De scheidslijn is heel klein. Het ligt er maar net aan waar de fotograaf zich op focust.

Sportfotogafie:

Bij sportfotografie is er vaak veel snelheid in het spel. Er moet worden gewerkt met hoge sluitertijden en timing is hier heel belangrijk. Er zijn natuurlijk tal van verschillende sporten, maar die manier van werken is bijna altijd hetzelfde. Alles draait om het bevriezen van het juiste moment. Professionele sportfotografen hebben vaak meerdere camera’s met verschillende lenzen om hun nek hangen om snel te kunnen schakelen.

Studiofotografie:
Zoals de naam al spreekt word er bij studiofotografie gefotografeerd in een studio. Een hoekje in de woonkamer kan met de juiste spullen al snel worden omgebouwd tot portretstudio. Ook productfotografie en foodfotografie worden meestal in een studio gefotografeerd. Flitsers en schermen zijn hierbij heel belangrijk voor het maken van mooie foto’s.

Reportagefotografie:
Bij reportagefotografie wordt er een gebeurtenis of een serie gebeurtenissen vastgelegd. De fotograaf vertelt een verhaal met zijn of haar foto of serie foto’s. Gevoel voor sfeer is hierbij heel belangrijk, de toeschouwer moet de emotie kunnen voelen. Tot slot kunnen we fotografie ook indelen naar fotografietechniek. Denk hierbij aan macrofotografie, strobistfotografie, analoge fotografie, digitale fotografie, HDR fotografie en zwart-wit fotografie.


Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen