Wereld Whisky Dag

Aanstaande zaterdag is het Wereld Whisky Dag! Het is een dag die vooral in het leven is geroepen om de Schotse whisky te eren, maar alle whisky is welkom. En daarom leek het ons eens leuk deze sterke drank in het zonnetje te zetten (niet letterlijk natuurlijk)!

Het proces

Whiksy (ook wel whiskey, afhankelijk waar je vandaan komt) is een alcoholische drank die gedistilleerd is uit gegist graanbeslag en gerijpt is op houten vaten. De naam stamt af van de Iers-Gaelische en Schots-Gaelische woorden “fuisce”. Dit betekent levenswater.

Van het graan wordt een beslag gemaakt, waarna je het moet laten gisten. Hierdoor worden de suikers in het beslag omgezet naar alcohol. De vloeistof die hieruit ontstaat bevat 7,5% alcohol. Na het complete distilleringsproces bevat de uiteindelijke vloeistof 65% alcohol! Dit moet vervolgens voor een bepaalde tijd rijpen in eikenhouten vaten.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een heleboel verschillende soorten whisky. Denk hierbij aan grain whisky (elke graansoort), malt whisky (enkel gemoute gerst), blended whisky (gemengde grain en malt), blended malt whisky (mengsel van verschillende distilleerderijen) en de single malt (uit een distilleerderij).

Ook de vaten waarin de whisky gerijpt wordt kan verschillen. Bij whisky worden bijna altijd oude vaten gebruikt waar vroeger een andere alcoholische vloeistof ingezeten heeft. Dit geeft iedere whisky zijn eigen smaak en karakter. Er zijn drie soorten vaten, namelijk port, sherry en madeira. De overblijfselen in het hout van die vaten geven de whisky extra smaak en worden daarom ook vermeld op de fles.

De bekendste soorten whisky komen uit Schotland en Ierland. Schotse whisky heeft een typische rooksmaak. Ierse whisky wordt met een ander proces gemaakt, waardoor deze whisky juist geen rooksmaak heeft. Amerikaanse whisky wordt ook wel bourbon genoemd.

Whiskycocktails

Natuurlijk kun je whisky heel goed puur drinken. Hou jij daar niet zo van? Dan hebben we voor jou de twee bekendste cocktailrecepten met whisky verzameld!

Manhattan

Ingrediënten

 • 60ml bourbon
 • 30ml Martini Rosso
 • 3 scheutjes Angostura bitters
 • Martiniglas

Hoe maak je het?

 1. Vul een groot mix glas met ijsblokjes. 
 2. Voeg 60ml bourbon, 30ml Martini Rosso en 3 scheutjes Angostura Bitters toe. 
 3. Roer dit gedurende een seconde of 20 rustig door en schenk uit door een zeef in een martini glas.

Old Fashioned

Ingrediënten

Hoe maak je het?

 1. Doe de suikersiroop in het glas. 
 2. Voeg 3 druppels Angostura bitter toe. 
 3. Voeg de 60ml whisky toe.
 4. Roer zachtjes rond en proef. 
 5. Knijp nu citroen- of sinaasappelschil uit in het glas en garneer het glas met de schil.

Koken met Whisky

Naast je whiskycocktail ook iets lekkers eten? Probeer dan eens een lekkere whiskysaus te maken. Heerlijk voor bij de barbecue bijvoorbeeld! Met een beetje room creëer je naar eigen smaak een heerlijke toevoeging voor je vlees. De rokerige smaak uit een sterkere whisky gaat goed samen met die van de barbecue en past ook helemaal bij het zomerse weer!

 

Lekkere whiskycreaties gemaakt? Lees meer tips over foodfotografie en leg je mooiste foodfoto’s vast in een fotoboek!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen