Winterse recepten!

Buiten is het koud en dus kunnen we wel wat lekker comfort food gebruiken. Speciaal om de kou te trotseren zijn dit onze favoriete winter recepten.  

Het liefste gebruiken we producten die in het seizoen zijn. Bovendien hebben we vaak behoefte aan wat steviger en voedzamer eten. Het liefste dampend heet om bij op te warmen. Een lijstje met enkele van mijn lekkerste winter recepten. Smullen!  

 

Warme drankjes  

Hoe beter op te warmen dan met een dampende mok? Thee, koffie golden latte of iets anders? Misschien wel het ultieme winterdrankje: een kop  heerlijke warme chocolademelk   al  dan niet afgetopt met slagroom en marshmallows. Onze geheime ingrediënt om het nog wat winter achtig  te maken: speculaaskruiden.   

 

Stamppot  en zuurkool stamppot  

De  stamppot   is  een echte Nederlandse klassieker. Van  stamppot zuurkool   tot   stamppot andijvie   en   stamppot broccoli . Allemaal even lekker en heerlijk winters. Met worst of ( vega ) spekjes ultiem genieten!  

 

Stoofperen  

Stoofperen eet je bijvoorbeeld bij de stamppot, bij vlees, bij je dessert, door je ontbijt. Kortom, het kan vrijwel altijd. Stoofperen in rode wijn of in  witte wijn , met lekker veel kruiden. Misschien dat de kruiden het ook wel zo perfect voor de lage temperaturen maken!  

 

Stoofvlees  

Tegenwoordig staat het ook wel bekend als  pulled  beef, maar het bestaat al héél erg lang onder de noemer stoofvlees of draadjesvlees. Een lekkere stevige maaltijd met pasta (op z’n Italiaans een  ‘pasta al ragú’ ), met aardappelpuree of met frietjes.  

 

Jachtschotel  

Ook al zo’n klassieker: de  jachtschotel . Aardappels, vlees en rode kool samen in 1 ovenschotel. De Britse variant, de  Shepherd’s pie   is  trouwens minstens zo lekker!  

 

Alles met kaneel  

Kaneel is zo een verwarmende specerij, ik ben er zelf dol op. Het is een van de hoofdbestanddelen in koekkruiden en die associeer ik echt met winter. Lekker in stoofpotten,  chai kruidige cakes , compotes en meer.  

 

Soepen  

Yes, kom maar door met die soepjes. Van een  Chinese tomatensoep   tot  een  mosterdsoep . Wij lopen er wel warm voor!  

 

Wintergroenten  

Er zijn in de winter veel heerlijke en zeer  gezonde groenten   in  het seizoen. Wat dacht je van spruitjes, boerenkool, pastinaak of wortels?  

Met die boerenkool maak je bijvoorbeeld een  boerenkoolsalade   of  een lekkere  boerenkool en pasta ovenschotel . Wortels zijn heerlijk rauw, geglaceerd of in deze  salade met wortel .  

Ik ben benieuwd wat jouw favoriete winter recepten zijn! Hoe warm jij op in de koudste maanden van het jaar?  


Ben jij dol op koken? Maak dan nu een kookboek op hetfotoalbum.nl . Leuk voor jezelf of als cadeau.