Foto's maken met je mobiele telefoon, de meest gemaakte fouten

Foto’s maken met je mobiele telefoon – Veelgemaakte fouten (die jij straks niet maakt!)

Tegenwoordig is fotograferen een gemeengoed geworden. Iedereen heeft overal waar die gaat of staat een fotocamera bij zich. En dan gaat het niet over een professionele camera die om je nek hangt. Het gaat hier om de camera in je broekzak of je handtas: zoals bijvoorbeeld je iPhone. Foto’s maken met je mobiele telefoon is tegenwoordig makkelijk omdat elke smartphone een aardige tot zeer goede camera heeft. En dat is ideaal. Je hoeft zo nooit meer een gedenkwaardig moment te missen. Je bent altijd klaar om iets moois vast te leggen. Hoewel iedereen tegenwoordig snel een foto kan maken, liggen de resultaten daarvan nogal uiteen. Dat komt voornamelijk omdat de meeste mensen foto’s maken, zonder daar vooraf bij na te denken. Hierdoor is het gros van de foto’s niet optimaal. Er zijn enkele makkelijke tips die ervoor kunnen zorgen dat je foto’s kwalitatief vele malen beter eindigen.

Lees ook: De 10 mooiste locaties in Nederland voor prachtige foto’s!

Te weinig licht

Een smartphone camera is afhankelijk van de hoeveelheid licht die op de sensor valt. Want hoe meer licht er binnenkomt, hoe beter de foto eruit zal zien. Met name wanneer het donker wordt, presteren smartphone camera’s minder goed. Verschijnselen hiervan zijn foto’s die onscherp zijn of bezaaid met pixels. Zorg er altijd voor dat de situatie die je wilt fotograferen zo goed mogelijk belicht is. Als het donker is kun je gebruik maken van kunstlicht zoals een lantaarnpaal. 

Teveel zoomen

Het is soms verleidelijk. Met name als een onderwerp wat verder weg is. De foto inzoomen is dan op zich een logische stap om het onderwerp dichterbij te halen. Maar tegelijkertijd moet je enorm in aan kwaliteit en pixels. Dit komt omdat de zoomfunctie van de meeste smartphones slechts digitaal is. Het is een kunstmatige zoom. Feitelijk is het gewoon uitvergroten. Hou je foto’s scherp en kwalitatief hoogstaand door het liefst nooit in te zoomen. Wil je het onderwerp toch uitvergroten? Doe dit dan in de nabewerking in fotobewerking apps. Op die manier kun je zelf bepalen hoeveel groter je de foto wilt hebben.

Instabiele houding

Veel mensen maken snel een foto, zonder op andere zaken te letten. Hierdoor kan foto’s maken met mobiele telefoon teleurstellend uitpakken. Bijvoorbeeld dat de foto vaag of onscherp is door teveel beweging. Je kunt dit heel makkelijk voorkomen. Zorg ervoor dat je je smartphone met twee handen vasthoudt. Hierdoor hou je de camera stabiel. Er zijn voor de liefhebbers zelfs tripods speciaal voor smartphones. Hierdoor kun je je telefoon op een houder zetten waardoor de telefoon optimaal is gestabiliseerd.

Niet gebruik gemaakt van automatische instellingen

De meeste smartphones bieden de optie om met een simpele tik op het onderwerp, de optimale instellingen voor licht te realiseren. Zo voorkom je dat er bepaalde gedeeltes van je foto niet onderbelicht of juist overbelicht raken. Veel mensen vergeten dit te doen of weten niet eens dat dit mogelijk is. Het toepassen van deze simpele tip alleen al zorgen direct voor betere resultaten als je foto’s maakt met je smartphone.

Geen aandacht aan de compositie besteed

Wat ook een vaak vergeten aspect is, is de compositie van een foto. Probeer het onderwerp van de foto altijd zoveel mogelijk links of rechts van het midden te zetten. Dit is over het algemeen een formule die het mooiste uitpakt. Let daarbij ook op andere factoren, zoals bijvoorbeeld een hek of een lantaarnpaal, zorg dat die recht staan en niet scheef. Foto’s maken met mobiele telefoon kan met deze tips erg mooi worden.