Vijf tips: zo krijg je een mooie compositie!
06 juni 2017 
in Blog

Vijf tips: zo krijg je een mooie compositie!

Compositie tips

Sinds de komst van mobiele fotografie is het bijna altijd en overal mogelijk om foto’s te maken. Het is voor vrijwel iedereen dagelijkse kost, maar hoe kritisch ben jij op jezelf? Want binnen het kader van fotografie liggen er altijd mogelijkheden om jezelf uit te dagen. Heb jij bijvoorbeeld al eens goed gekeken naar de compositie van de foto’s die je maakt? De compositie van een foto kan het verschil maken of je deze laat afdrukken of niet. In dit artikel zetten we vijf makkelijke tips op een rij waarmee iedereen een professionele compositie kan maken. Daarmee geef je jouw foto’s net dat beetje extra.

Tip 1: Regel van derden

Dit is veruit de meest bekende compositieregel binnen de fotografie. Het principe is simpel je verdeeld het camera vlak in 9 gelijke vakken door middel van twee horizontale lijnen en twee verticale lijnen. Vaak bieden camera’s deze optie aan in de instellingen. Heeft je camera deze optie niet? Dan kun je proberen hier zelf handig mee te worden. Maar wat kun je er nou eigenlijk mee? De regel van derden stelt dat foto’s interessanter zijn als het onderwerp van de foto zich bevindt op een derde van de foto. Dit is dus waar we de snijlijnen voor gaan gebruiken. Voor een mooie compositie zorg je dus dat jou onderwerp zich op een van de horizontale of verticale lijnen van het kader bevindt. Zo wordt jou foto vanzelf spannender, dynamischer en interessanter dan wanneer je het onderwerp gewoon in het midden plaatst.

Tip 2: Ga op zoek naar lijnen

Ben je al eens op zoek geweest naar lijnen om je heen? De lijnen op het wegdek, een kronkelende rivier of de scherpe lijnen van een gebouw. Deze lijnen kun je goed gebruiken om de compositie op te leuken. Dit kun je doen door ze als een rode draad door je compositie te laten lopen. Zo kun je de oog van de kijker door jouw compositie heen leiden. Je kunt de lijn linksonder laten beginnen en rechtsboven weer uit beeld laten verdwijnen zoals in het voorbeeld hiernaast. Of gebruik een lijn om de kijker naar het onderwerp aan de horizon van de foto te leiden.

Lees ook: De leukste fotografie boeken van dit moment

 

Tip 3: Symmetrie en patronen in je compositie

Er is niets zo fijn als symmetrie en patronen in de fotografie. Symmetrie en patronen zijn een lust voor het oog. Ze vereenvoudigen een foto, maar maken hem boeiend tegelijkertijd. Als je goed zoekt is symmetrie overal om je heen. Zowel in de natuur als door de mens gemaakt en daar zou je zeker meer gebruik van moeten maken! Wil je de compositie nog spannender maken? Ga dan op zoek naar hoe je het patroon of de symmetrie kan doorbreken. Een goed voorbeeld hiervan zou een veld met witte tulpen zijn, waarin zich in het veld een verdwaalde rode tulp bevind. Hiermee wordt het patroon doorbroken en krijgt de foto extra spanning.

Tip 4: Hou je compositie simpel

De sterkste foto’s zijn vaak simpel en zorgen dat er weinig afleiding van het onderwerp van de foto is. Om het onderwerp de aandacht te geven die het verdient zou je er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je deze in een omgeving plaats waar weinig afleiding is. Geen rustige omgeving in de buurt? Geen probleem, dan maak je het onderwerp van jouw foto los van de achtergrond door middel van focus, zoals op de foto hiernaast

Tip 5: Blijf op zoek

Om je fotografie en composities te blijven vernieuwen is het van belang dat je constant op zoek blijft. Probeer het onderwerp van je foto telkens opnieuw te ontdekken. Hoe ziet het eruit, wat zijn de kenmerken en wat gebeurt er in de omgeving van het onderwerp? Bekijk je onderwerp vanuit nieuwe hoeken, ga op zoek naar een andere lichtinval of kijk of je een reflectie van je onderwerp kunt vinden. Dit kun je het beste doen door brutaal te zijn. Klim op muurtjes, ga door je knieën of probeer dichterbij te komen. Zo zorg je ervoor dat jij het onderwerp van jouw foto altijd in de mooiste hoek kunt fotograferen!

En na al die moeite verdienen die foto’s best een plekje in een mooi fotoalbum vind je niet?

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen