Onderwaterfotografie: 5 tips
De onderwaterwereld: een kleurrijke wereld waar we vaak geen genoeg van kunnen krijgen. We gaan heerlijk snorkelen op vakantie of kiezen ervoor om ons geluk onder water te beproeven met een professionele duikinstructeur. Eenmaal weer boven wil je dolgraag laten zien hoe prachtig de wereld is die jij net bezocht hebt. Gelukkig is dat met de technologie van tegenwoordig een eitje! Vandaar dat wij de beste tips hebben voor onderwaterfotografie! Zo kun je dat de volgende keer ook laten zien in je vakantieboek.
Onderwatercamera
Wanneer je wilt beginnen met onderwaterfotografie is het belangrijk te beslissen welke camera je hiervoor gaat gebruiken. Tenslotte kun je niet elke camera zomaar meenemen onderwater. Gelukkig zijn er een aantal opties om jouw apparatuur waterdicht te krijgen! Om te kiezen welke optie het beste bij jou past is het allereerst verstandig goed na te denken wat voor een foto’s jij zou willen maken en vooral waar. Wil je foto’s maken tijdens het snorkelen volstaat een camera waarmee je tot 3 meter naar beneden kunt al, maar wil je foto’s maken op 30 meter diepte is er een andere oplossing nodig. De opties hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet:
1. Waterdichte compact camera’s
Er bestaan compact camera’s die je gewoon mee kunt nemen onderwater. Deze camera’s kunnen vaak tot een diepte van 3 tot 15 meter worden gebruikt en hebben geen extra bescherming nodig om mee onderwater te worden genomen. Voorbeelden zijn deze Nikon of Olympus camera’s. Deze camera’s zijn perfect te gebruiken voor onderwaterfotografie in het zwembad of tijdens het snorkelen. Leuke bijkomstigheid: deze camera’s kun je ook gewoon gebruiken als het regent!
2. Onderwaterhuis
Wil je toch wat dieper dan 3 tot 15 meter? Dan kun je het beste gebruik gaan maken van een onderwaterhuis. Dit is een waterdichte huls die je om jouw camera kunt plaatsen. Zo zorg je ervoor dat jouw camera tot wel 30 meter onderwater kan! Onderwaterhuizen kun je kopen voor zowel compact camera’s en spiegelreflexcamera’s. Let er alleen wel op dat het aanschaffen van een onderwaterhuis voor een spiegelreflexcamera al gauw honderden tot duizenden euro’s kan kosten! Dit is dus een vrij dure optie. Voor een compact camera kun je wel een onderwaterhuis krijgen voor een veel lager bedrag!
3. Mobiele telefoon
Naast waterdichte compacte camera’s zijn er tegenwoordig ook een hoop telefoons die waterdicht zijn. Zo kunnen veel mensen die niet over de juiste apparatuur beschikken toch onderwater fotograferen. Mobiele telefoons hebben meestal een maximale waterdichtheid van een paar meter dus zoek goed op of jouw telefoon waterdicht is en tot hoe diep je hem kunt meenemen! Geen waterdichte telefoon? Dan is deze waterdichte hoes voor om jouw telefoon misschien iets.
Onderwaterfotografie en kleuren
Wanneer je onderwaterfotografie wilt toepassen is het belangrijk om rekening te houden met de volgende eigenschap van water: water filtert kleuren uit het licht en met name de kleur rood! Dat betekent dat de kleuren die jij ziet op jouw camera veel fletser kunnen lijken. Dit kun je voorkomen door tijdens onderwaterfotografie een witbalans in te stellen. Veel onderwatercamera’s zullen deze optie aanbieden. Deze witbalans instelling zorgt ervoor dat jouw kleuren veel beter zichtbaar worden. De witbalans helpt tot ongeveer een meter of 10 diep. Wil je nog dieper gaan fotograferen? Dan kun je het beste gaan werken met een externe flitser.
Wanneer jouw camera niet beschikt over de onderwater witbalans zorg dan dat je jouw foto’s dan in ieder geval in .RAW maakt. Deze bestanden zijn vaak nog goed te bewerken in nabewerking programma’s als Lightroom en Photoshop. Foto’s die in dit bestandstype zijn geschoten kun je namelijk achteraf nog de witbalans en de belichting van aanpassen. Zo kun je de kleur vaak terug toveren in de foto’s!
Belichting
Licht gedraagt zich anders onderwater, wanneer je onderwaterfoto’s gaat maken is het dus belangrijk rekening te houden met waar het licht vandaan komt. De mooiste foto’s maak je met het licht mee. Wanneer je met het licht mee fotografeert zorg je ervoor dat het licht op het onderwerp van de foto schijnt. Zo zorg je dat er zoveel mogelijk licht in jouw foto is en de kleuren in de foto een stuk helderder zullen zijn!
Kom dichterbij!
De onderwaterwereld is mooi en kent veel bijzondere details. Deze details kun je het beste vastleggen door dichterbij te komen. Naast de details die je hiermee kunt fotograferen zorg je er ook voor dat je foto’s helderder worden. Des te meer water er tussen jou en het onderwerp van de foto zit des te troebeler het beeld wordt! Zo krijg je dus zelfs de kleinste details onderwater mooi op de foto. Wanneer je dit gaat doen vergeet dan niet de camera in macrostand te zetten! Anders worden de foto’s die je maakt niet mooi scherp.
Wees creatief!
Verder willen we vooral zeggen wees creatief! Ga op zoek naar verschillende standpunten en kijk goed om je heen. Probeer eens te fotograferen hoe het licht in het water breekt of scholen met vissen vast te leggen. Of wees eens creatief met de oppervlakte van het water. Zoals in de foto hiernaast.
Tip: wil je scholen met vissen vastleggen gebruik dan een ‘bulk’ stand. Zo heb je de meeste kans dat een van jouw foto’s scherp is.
Je foto’s kun je daarna plaatsen in een van onze fotoboeken.