Een vakantieboek maken: zo maak je het extra leuk!
05 juli 2017 
in Blog

Een vakantieboek maken: zo maak je het extra leuk!

Een vakantieboek maken is vaak nog best een pittig klusje. Wanneer je terugkomt moeten de meeste van ons snel alweer aan het werk. Dan blijven dingen als een fotoboek maken van je vakantie toch vaak links liggen. Zonde natuurlijk! Daarom hebben we bij Het Fotoalbum een aantal tips voor je die een fotoboek maken makkelijker en vooral een stuk leuker maken! Zo wordt een vakantieboek maken iets wat je zelfs graag doet!

1. Vakantieboek in chronologische volgorde

Op vakantie doen we vaak héél véél leuke dingen. Van de autoreis of vertrek op Schiphol tot aan terugkomst thuis, vakantie is een feestje. Het is natuurlijk het allerleukst om deze reis chronologisch in een vakantieboek te plaatsen. Zo kan je iedereen laten zien hoe jullie reis is verlopen! Maar hoe zorg je er nou voor dat je de chronologische volgorde niet vergeet?

2. Houd een dagboek bij

Geen zin om een laptop mee te nemen? Dan zijn er ook andere mogelijkheden om de chronologische volgorde van jouw vakantie niet te vergeten. Houd bijvoorbeeld een dagboekje bij waarin je per dag noteert wat je precies hebt gedaan. Dit hoeven natuurlijk niet per se hele verhalen te zijn over wat jullie hebben meegemaakt. Een paar korte notities over waar jullie wanneer zijn geweest is al voldoende!

3. Fotografeer alle details

Ook geen zin om te schrijven? Dan kun je ervoor kiezen om de details van jouw vakantie uitgebreid te fotograferen. Maak foto’s van het vluchtnummer, de tussenstops die je maakt onderweg, de naam van een koffiehuisje of foto’s van de hotelkamer. Zo weet je precies waar welke foto’s zijn genomen en wat de chronologische volgorde van jouw vakantieboek moet worden!

Lees ook: Dit zijn de meest fotogenieke plekken ter wereld

Vakantieboek Vakantieboek

Zoek foto’s voor in je vakantieboek

Wanneer je van plan bent om een vakantieboek te maken van je vakantie is het leuk om op zoek te gaan naar plaatjes die jij in je album zou willen plaatsen. Om de mooiste vakantiefoto’s te maken houd je dus altijd een scherp oog en kijk je goed om je heen. Zie je iets wat je later graag in je boek zou willen terugzien? Ga dan op zoek naar een goede compositie en schieten maar. Om de juiste compositie te vinden kun je gebruik maken van de volgende compositieregels:

1. Regel van derden

Voor een mooie compositie kun je gebruik maken van de regel van derden. Bij deze regel wordt een foto verdeeld in negen gelijke vlakken door middel van twee horizontale lijnen en twee verticale lijnen. Het is de bedoeling dat het onderwerp altijd op een van de kruispunten van de foto wordt geplaatst. Dit maakt de foto interessanter. Klinkt moeilijk? Dat is het niet! Vaak bieden digitale camera’s de mogelijkheid een raster aan te zetten die het scherm voor jou in negen vlakken verdeeld. Dan hoef jij alleen maar te zorgen dat jouw onderwerp op een van de lijnen valt.

2. Gebruik diepte

Wanneer je op vakantie landschappen en steden wil fotograferen is het belangrijk dat je diepte creëert in jouw foto’s. Doe je dit niet dan lijken de foto’s vlak en verliezen ze een groot deel van hun intensiteit. Diepte kun je het beste creëren door een voorwerp in de voorgrond te plaatsen. Zo kun je de uitgestrektheid van een landschap laten zien. Speel dus met de verhoudingen in jouw compositie!

3. Rechte horizon

Een van de meest gemaakte fouten in de fotografie is een compositie met een scheve horizon. Een scheve horizon is niet prettig om naar te kijken en verstoord het beeld dat jij wilde vastleggen. Kijk maar naar de foto hiernaast! Een scheve horizon voorkom je door de horizontale en verticale lijnen in je afbeelding te volgen. Door deze lijnen te volgen kun je zien of jouw foto ‘recht’ is of niet. Is je horizon toch een beetje scheef? Geen nood, de meeste programma’s voor de nabewerking hebben tools waarmee je jouw foto weer recht kunt zetten!

4. Maak panorama foto’s

Door panorama foto’s te nemen kun je een mooi uitgestrekt beeld van de werkelijkheid weergeven. Supertof natuurlijk! Wanneer je panorama foto’s gaat maken is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je precies bent. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een statief te gebruiken of een waterpas te kopen voor jouw camera. Je kunt ook proberen de panorama foto uit de losse hand te maken. De panorama foto kun je vervolgens het mooist in je fotoboek plaatsen door hem over twee pagina’s te plaatsen. Hieronder zie je hoe je dat doet!

Vijf tips: zo krijg je de mooiste vakantie foto’s

Vakantieboek Vakantieboek Vakantieboek

Gebruik meer dan alleen foto’s

Wanneer we een vakantieboek maken beperken we ons meestal tot het gebruik van foto’s en tekst. Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden om jouw fotoboek extra leuk te maken! Heb jij bijvoorbeeld een van de volgende opties weleens geprobeerd?

1. Kaartjes en tickets

Je maakt jouw vakantieboek net even wat leuker als je kaartjes, tickets en bonnetjes toevoegt van de uitstapjes die je hebt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het bonnetje van dat speciale restaurant waar jullie hebben gegeten, het kaartje voor een speciale boottocht die jullie hebben gemaakt of het ticket voor dat feest waar jullie heen zijn geweest. Hoe je deze in jouw digitale fotoboek plaatst? Bewaar ze en leg ze bij terugkomst onder de scanner! De gescande afbeeldingen plaats je vervolgens zo in jouw eigen album!

2. Landkaarten

Het toevoegen van landkaarten zorgt ervoor dat jouw reis nog beter zichtbaar wordt. Zo heb je naast de afbeeldingen die gemaakt zijn op verschillende locaties namelijk ook een gevoel waar deze locaties zich bevinden. Je kunt bijvoorbeeld een landkaart toevoegen van een specifieke locatie of een landkaart toevoegen waarop de route te zien is die jullie hebben gevolgd. Zo vergeet je nooit meer waar je precies bent geweest! Een landkaart kun je makkelijk toevoegen door een screenshot te maken van een online kaart zoals bijvoorbeeld Google Maps.

3. Vakantieboek met thema of kleur

Tot slot kun je jouw vakantieboek nog net dat beetje extra geven door een thema of kleur te kiezen voor jouw fotoboek. Zo kun je de hele vakantie op zoek gaan naar foto’s die bij jouw specifieke thema en/of kleur passen. Hierdoor krijgt jouw fotoboek een extra mooie uitstraling. Het zoeken van de plaatjes in jouw thema kun je alleen doen of samen met jouw hele reisgezelschap! Zorg dat je zoveel mogelijk foto’s verzameld van het gekozen thema. Zo wordt het maken van vakantiefoto’s een heus spel. Superleuk dus!

Lees meer: meer doen met je foto’s!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen