How to: fotograferen met zonlicht
Eindelijk! Het zonnetje schijnt en het wordt steeds warmer. De perfecte tijd van het jaar om er met de camera op uit te trekken. Om jouw lentefoto’s nog mooier te maken, geven wij graag een paar tips voor het fotograferen in (fel) zonlicht. Lees hieronder hoe je omgaat met schaduwen, felle zonnestralen en het juiste tijdstip om te fotografen!
Fotograferen in zonlicht en schaduw
Zonlicht betekent ook schaduw. Als de zon begint te schijnen, ontstaan de schaduwen op alles waar het licht op valt. Afhankelijk van de stand van de zon en de felheid, kunnen schaduwen erg lastig zijn om mee te werken als fotograaf. Vaak wordt gedacht dat schaduwen te donker zijn om in te fotograferen, maar niets is minder waar. Je moet vooral goed weten wat je moet doen.
De belangrijkste tip is om de schaduwen in je voordeel te laten werken. Fotografeer je een klein object, zoals een bloem of een product, en gebruik dan je eigen schaduw om het felste zonlicht te blokkeren. Plaats jezelf tussen de zon en het object in om geen overbelichting te krijgen. Wil je een groter object fotograferen? Kies dan voor de beste positie om de juiste hoeveelheid licht te krijgen . Kijk naar de omgeving. Is er bijvoorbeeld een boom is die genoeg schaduw werpt of een muur van een gebouw die tussen het onderwerp en de zon in kan staan. Vaak is er met een beetje creativiteit een goede oplossing te bedenken voor de felle zon.
Let wel goed op de instellingen van je camera , zodat je met de juiste ISO waarde werkt en zo de juiste hoeveelheid licht doorlaat op je lens.
Gebruik een flits
Als de zon hoog aan de hemel staat heb je te maken met hard licht. De foto’s raken overbelicht en het kan moeilijk zijn om de schaduwen te krijgen die nodig zijn voor een mooie foto. Een hoge zon die bijna recht omlaag valt, betekent korte schaduwen. Bij portretfotografie kan dit ervoor zorgen dat belangrijke details in het gezicht verloren gaan, door schaduwen die onder de neus en kin vallen. Ook de ogen, die wat dieper in het gezicht zitten, vallen op deze manier weg. Een flitser kan in dit geval uitkomst bieden . Hoe gek het ook misschien klinkt, flitsen in de zon, kan het toevoegen van een beetje extra licht vanuit een andere hoek de gekke schaduwen die de zon creëert precies genoeg verminderen. Complete overbelichting vanuit je flitser is niet nodig, aangezien dan alle details uit het gezicht alsnog verloren gaan. Een kleine vermindering van de schaduwen in het gezicht is vaak al genoeg.
Neem de tijd
Fotograferen in zonlicht kost tijd. Het zoeken naar de beste posities voor het licht kan namelijk best een klus zijn. Maar spelen met het zonlicht is absoluut de moeite waard. Kijk dus goed door de cameralens en neem de tijd. Houd het zonlicht nauwlettend in de gaten en profiteer van de contrasten die ontstaan door het zonlicht. Probeer foto’s te maken met tegenlicht of probeer reflectie te creëren! Hiervoor kan je ook een reflectiescherm gebruiken. Door het licht vanuit een andere hoek op het onderwerp te laten vallen kan dit een veel mooiere foto opleveren!
Lees hier meer over fotograferen met weinig licht .
Denk aan het tijdstip van fotograferen
De zon is op zijn felst op het midden van de dag (tussen 12.00 en 16.00 uur). Dit betekent natuurlijk ook dat de zon vroeg in de ochtend of in de avond een stuk minder fel is. Doordat de zon dan veel mooier en zachter schijnt, kun je optimaal genieten van het fotograferen op deze momenten. Sta dus rond deze tijden klaar en profiteer van het zogeheten golden hour!
Tip: wanneer je in de avond gaat fotograferen, pak dan ook meteen de zonsondergang mee!
Plaats je mooiste foto’s in een zelfgemaakt fotoboek of maak er een mooie fotoslinger van!