Diafragma, ISO en sluitertijd. Hier vind je de basis. | Het Fotoalbum
De basis: ISO, diafragma en sluitertijd
8 juni 2017 
in Blog

De basis: ISO, diafragma en sluitertijd

Als je gaat fotograferen kun je de instellingen op je camera op automatisch laten staan. Het fotograferen is dan simpelweg het indrukken van één klein knopje. Een camera biedt je alleen veel meer mogelijkheden waarmee je net iets meer uit jouw foto’s kunt halen! En met een klein beetje basiskennis kun je er al voor zorgen dat je jouw foto’s een stuk professioneler maakt. Dat willen we natuurlijk allemaal! Hoog tijd om dus wat dieper in te gaan op de onderdelen van de belichtingsdriehoek: ISO, diafragma en sluitertijd.

Belichtingsdriehoek

belichtingsdriehoek diafragma fotografie Het begint allemaal met de belichtingsdriehoek. Deze bestaat uit de ISO, het diafragma en de sluitertijd van de camera. Samen bepalen deze elementen de belichting van de foto. Hoe deze ingesteld staan bepaalt dus hoe donker of licht een foto zal worden. Naast de samenwerking van deze elementen hebben zij ieder een ander effect op de foto wanneer de instellingen worden gewijzigd. Het diafragma regelt hoeveel licht er op de sensor valt, de sluitertijd hoe lang het licht op de sensor valt en de ISO hoe gevoelig de camera is voor deze hoeveelheid licht.

Het diafragma

belichtingsdriehoek diafragma fotografie Het diafragma zit in de lens van de camera ingebouwd en bepaalt hoe groot de opening van de lens is. Een lage diafragma waarde betekent een grote opening (veel licht) en een hoge diafragmawaarde een kleine opening (weinig licht). Naast deze functie is het diafragma ook verantwoordelijk voor de scherptediepte van de foto. Dit is de grootte van het gebied dat scherp is voor en achter het onderwerp op de foto die je maakt. Een kleinere opening betekend een groter scherptediepte gebied en een grotere opening een kleiner scherptediepte gebied.

De sluitertijd

belichtingsdriehoek fotografie diafragma sluitertijd De sluitertijd is verantwoordelijk voor de klik die je hoort wanneer je een foto maakt. Wanneer je de foto afdrukt opent en sluit er een klein luikje. Dit zorgt ervoor dat er voor een vastgestelde tijd licht door de lens stroomt en de sensor van de camera bereikt. De sluitertijd wordt vaak weergegeven in fracties van seconden. Overdag heeft de camera ook niet meer tijd dan een fractie van een seconde nodig om een foto goed vast te leggen. De sluitertijd kun je dan laten staan op 1/250 of 1/1000 van een seconde. Fotografeer je bij schemer of met weinig licht zal je camera een langere sluitertijd nodig hebben om een goede foto te maken. Door te spelen met de sluitertijd kun je er ook voor zorgen dat beweging haarscherp (korte sluitertijd) of juist vervaagd (lange sluitertijd) wordt vastgelegd. Hiernaast zie je een voorbeeld van snelle (rechts) en lange (links) sluitertijd!

ISO-waarde

ISO diafragma belichtingsdriehoek fotografie De ISO-waarde regelt de lichtgevoeligheid van de camera. Bij een lage ISO-waarde (100) is de camera minder gevoelig voor licht dan wanneer je een hoge ISO-waarde (1600) hebt ingesteld. Dat wil zeggen dat je bij een lage ISO-waarde minder licht nodig hebt dan bij een hoge ISO-waarde. Wil je in het donker foto’s maken? Dan kun je dit dus het beste doen met een hogere ISO-waarde. Let wel op! Met een te hoge ISO-waarde komt er namelijk snel ruis in een foto! Succes!

De foto’s die je gaat maken met deze tips verdienen zeker een plekje op deze kalender!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van cookies