Fotograferen met weinig licht: zo doe je dat!

Met de wintertijd komt de winter komt er ook écht aan en daarmee ook de kortste dag van het jaar, 21 december. De winter staat bekend om zijn donkere en gure dagen. Hoe je tijdens deze donkere dagen toch de mooiste foto’s zonder flits kunt maken? Wij hebben voor je uitgezocht hoe je het best kunt fotograferen met weinig licht. deze tips kun je trouwens ook toepassen wanneer je bijvoorbeeld het noorderlicht of een evenement als Amsterdam Light Festival wilt vastleggen!

Tip 1: gebruik een laag diafragma om te fotograferen met weinig licht

Als je gaat fotograferen met weinig licht is het belangrijk dat je de belichtingsdriehoek van jouw camera goed instelt. Dit begint met het diafragma. Het diafragma van jouw camera bepaalt hoeveel licht er op de afbeelding komt. Wanneer je een laag diafragma getal instelt op jouw camera wordt deze opening groter en valt er dus meer licht op jouw foto!

Tip 2: gebruik een lage sluitertijd

Een ander belangrijk onderdeel wanneer je gaat fotograferen met weinig licht is de sluitertijd van jouw camera. Wanneer er weinig licht is om mee te fotograferen kan een lange sluitertijd al gauw voor bewegingsonscherpte zorgen. Je foto zal dan dus vlekkerig en niet scherp zijn! Het instellen van een kortere sluitertijd kan helpen dit te voorkomen. Probeer dus een sluitertijd in te stellen van 1/100 van een seconde of lager.

Lees ook:  Vijf tips voor fotograferen tijdens de donkere maanden

 
 

Tip 3: stel een hogere ISO-waarde in

Een hogere ISO-waarde zorgt ervoor dat er meer zichtbaar is op jouw foto. Wel kan een hogere ISO-waarde ook ruis of spikkels als gevolg hebben, de foto zal daardoor minder scherp lijken. Dit is vaak op te lossen in nabewerking programma’s als Photoshop. Wil je weten welke ISO-waarde het beste is voor de foto die jij probeer te maken? Probeer dan vooral veel uit. Door de ISO-waarde hoger en lager in te stellen kun je zien welke ISO-waarde goed bij de situatie past!

Tip 4: stel een goede wit-balans in

De wit-balans is verantwoordelijk voor de kleurtemperatuur van jouw foto’s. Er bestaan veel verschillende soorten wit die over kunnen worden genomen door jouw foto. Zo geeft TL-licht vaak een blauwe gloed aan een foto, maar kaarslicht eerder een gele. Deze laatste is vooral van belang bij het fotograferen met weinig licht. Ga je bijvoorbeeld binnen fotograferen waar er weinig licht is, kan een kaars ervoor zorgen dat de hele foto een gele gloed krijgt. Je kunt dit voorkomen door de wit-balans van jouw camera juist in te stellen. De wit-balans moet dan zo ingesteld zijn dat deze meer blauw toevoegt aan jouw foto!

Wil je meer weten? Hier lees je meer over de belichtingsdriehoek. Heb je al prachtige foto’s? Plaats ze dan in een fotoalbum of op een van onze fotoslingers!