Vijf tips voor fotograferen tijdens de donkere maanden
16 oktober 2016 
in Blog

Vijf tips voor fotograferen tijdens de donkere maanden

Het is vast niemand ontgaan: het wordt steeds later licht en steeds eerder donker, de dagen voelen korter. Buiten wordt het al snel te koud waardoor we steeds meer de neiging krijgen om ons op te rollen in een warme deken en de hele dag binnen te blijven. Tegelijk is de herfst een prachtig seizoen om te fotograferen! De fotomomenten in het buitenlicht worden hierdoor steeds meer schaars. Creatief omgaan met de omgeving is dus noodzakelijk. Met de volgende vijf tips ben je binnen no-time een top fotograaf tijdens de donkere maanden.

1. Absolute no-go: de flitser

De meeste mensen denken dat de flitser op een camera of smartphone dé redder is tijdens de donkere maanden. Niks is minder waar, want die flitser maakt die winter-kiekjes echt niet beter en maakt de foto’s dof en grauw. Schakel dus snel uit die flitser en zie de warmte weer verschijnen in de foto’s.

2. Zoek het ideale licht om te fotograferen

In de donkere maanden is de zoektocht naar het perfecte licht een stuk moeilijker, toch is het verre van onmogelijk. Ga op zoek naar lampen met een warme kleur en laat de TL-lampen maar met rust. Zijn alle lampen wat koel van kleur? Kies dan nieuwe peertjes die wat warmer zijn. Dit geeft de foto’s direct een warmere, meer winterse uitstraling.

Lees meer : Hoe kun je het noorderlicht fotograferen?

  

3. Geen beweging

Het is je waarschijnlijk weleens eerder opgevallen; foto’s in een donkere ruimte, zoals een restaurant zijn sneller bewogen. De truc? Niet bewegen. Wanneer je dus iets fotografeert binnen, zorg dan dat het stilstaat.

4. Ga dichterbij de lichtbron staan

Klinkt heel logisch, maar toch wordt het vaak vergeten. Hoe verder je van de lichtbron afstaat, hoe slechter de foto wordt. Wil je dus dat die foto echt goed lukt? Ga dan in de buurt van een lichtbron, zoals de lamp of de open haard staan.

5. Geniet van het buitenlicht

Het buitenlicht dat je wel hebt, daar moet je van genieten. En het winterse landschap is ook zeker niet verkeerd om te fotograferen. Ga op zoek naar die mooie landschappen en organiseer tripjes voor de mooiste foto’s. Denk bijvoorbeeld aan het strand of het bos.

Met deze tips kun je dus voortaan fotograferen tijdens de donkere maanden maar je kunt deze handelingen ook toepassen wanneer je in ’s avonds laat of in het donker wilt fotograferen. Wanneer je het noorderlicht op de foto wilt zetten bijvoorbeeld, de sterrenhemel of een stad in het donker… Heb je een goede foto kunnen maken? Leg deze dan vast als wanddecoratie. Leuk voor aan de muur! Vergeet vooral niet om te genieten van al het moois wat deze maanden te bieden hebben en leg het vast. Want een fotoboek maken van die foto’s is een heerlijke bezigheid voor in de winter.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen