5 tips voor het fotograferen van de paarse heide

Zo maak je de mooiste foto’s van de heide

Een van de mooiste natuurspektakels in Nederland is wanneer de heides paars kleuren aan het eind van de zomer. Een droom voor de natuurliefhebber en fotograaf. De periode dat de heide op zijn mooist is, is – afhankelijk van het weer – maar kort. De heide bloeit gemiddeld zo’n vijf weken, dus je moet er snel bij zijn. Gelukkig is het niet moeilijk om in Nederland heidevelden te vinden. De struik groeit namelijk in talloze natuurgebieden over het land verspreid. Wil je de heide mooi op de foto zetten? Met onderstaande tips maak je de mooiste foto’s van de paarse heide.

Lees meer: De 10 mooiste locaties in Nederland voor prachtige foto’s

Ga ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat

Zoals altijd kan  het licht  een foto maken of breken. Zeker bij het fotograferen van de heide is het licht belangrijk, omdat dan de paarse kleur het mooist uitkomt. Zon doet het erg goed in combinatie met landschapsfotografie, maar wel het liefst wanneer de zon niet recht boven aan de hemel staat. Probeer juist ’s ochtends vroeg op te staan of in de avond tegen zonsondergang naar de heide te gaan. ’s Ochtends heb je kans op dauw, wat een foto mysterieus maakt. Het warme zachte licht rond zonsopkomst of -ondergang maakt de foto met heide nog mooier. Bijkomend voordeel is dat het er dan ook vaak lekker rustig is en je misschien wel wilde dieren spot.

Wanneer is de heide om haar mooist?

De heide is over het algemeen op haar mooist van half augustus tot half september. Elk jaar verschilt het seizoen een beetje. Daarom is het belangrijk dat je vanaf augustus de heide in de gaten houdt.

De beste plekken om heide te fotograferen

We hebben de beste plekken om de heide te fotograferen vast voor je op een rij gezet. Een van de meeste bezochte plekken is Nationaal Park de Veluwezoom (de Posbank) en Nationaal Park de Hoge Veluwe. Maar wist je dat je ook bij Hilversum makkelijk naar de heide kunt? Daarnaast kun je de paarse heide vinden bij de de Schoorlse Duinen, de Loonse en Drunense duinen, de Sallandse Heuvelrug, Kampina bij Boxtel en bij Nationaal Park Zuid-Kennemerland (Bloemendaal) is heide te vinden. Het Nationaal Park Dwingelderveld is zelfs het grootste natte heidegebied van Noordwest Europa.

Lees ook: Macrofotografie

Varieer met landschap en detail

Het landschap is met het oog mooi te zien, maar soms komt het op de foto niet altijd goed over. En je wil natuurlijk ook wat variatie in je foto’s, zeker wanneer je er een  fotoboek  van maakt. Probeer daarom te variëren met compositie en details toe te voegen. Kies voor een lage foto, een beeld dichtbij of voor een mooi voorwerp in je foto. Maak foto’s van veraf, dichtbij, horizontaal, verticaal, in de nacht zie je het paarse niet, met dieren of met mensen. Omdat je met een stilstaand object werkt moet je zelf uit je comfortzone stappen en de compositie veranderen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om verschillende lenzen en filters te gebruiken.

Plan een fotoshoot

De heide in bloei is de perfecte achtergrond  voor een fotoshoot met een geliefde, vriendinnen, familie of zelfs een bruiloft. Voor een dromerig effect kun je het diafragma openzetten voor een onscherpe achtergrond. Het paars komt extra goed naar voren wanneer het model kleding draagt in niet al te felle kleuren. Naast de paarse heide staan er nog vele andere bloemen in de bloei. Je hoeft je natuurlijk niet alleen te focussen op de paarse heide. Je kunt ook narcissen, tulpen, sneeuwklokjes of bloesems fotograferen. Zo krijg je een hele reeks foto’s met prachtig gekleurde bloemen.

Als je klaar bent kun je de reeks foto’s in een tijdschrift of fotoboek plaatsen. Heb jij elke maand de bijbehorende natuurverschijnselen vastgelegd , dan is het hartstikke leuk om daar zelf een bijpassende kalender van te maken. Zo kun je elke maand naar je eigen foto’s kijken!