Macrofotografie tips: zo maak je de mooiste detailfoto's | HetfotoalbumMacrofotografie tips: zo maak je de mooiste detailfoto's | Hetfotoalbum
92% van onze klanten beveelt ons aan!
Beoordeling:   ( 8.6/10 )

Macrofotografie tips: zo maak je de mooiste detailfoto’s

Macrofotografie tips

Word jij ook altijd zo jaloers van die prachtige foto’s op Instagram? De meeste Instagrammers lijken fervent fotograaf, maar daar hangen vaak een aantal simpele trucjes aan vast. Eén van die trucjes is het fotograferen van details, ook wel macrofotografie. Je kent het wel, die ‘ingezoomde’ foto’s die een mooi sfeerbeeld geven. Daarnaast is het leuk dat bij detailfotografie vaak slechts een deel van het object gefotografeerd wordt. Onze hersenen maken dan zelf het object compleet. Wil jij ook dit soort gave kiekjes schieten? Lees dan snel verder!

Details fotografeer je van dichtbij!

Dit klinkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar wanneer je details wilt gaan fotograferen is het belangrijk om dichtbij het object te staan. Zo kun je zelfs de meest kleine details goed vastleggen. Dicht op je onderwerp komen kun je doen op twee verschillende manier: inzoomen of ernaartoe lopen. Inzoomen is vooral aan te raden wanneer je niet dichter op een onderwerp kunt komen. Het gebruiken van de zoom zorgt er namelijk voor dat jouw foto scherpte en kwaliteit verlies. Dat wil je natuurlijk niet! Gebruik dit dus écht alleen als je niet anders kunt. Het beste kies je er dus voor om zelf richting jouw onderwerp te lopen! Wil je toch gaan zoomen zorg dan dat je beschikt over een goede lens: het meest praktisch is een 18 - 250 mm lens. Deze kan in principe alles. Toch is het het handigst wanneer je zeer kleine details wilt gaan fotograferen om een macro lens aan te schaffen! Deze zijn speciaal ontworpen voor macro fotografie!

Maak het spannend

In de detailfotografie is het vooral belangrijk dat jouw afbeelding aantrekkelijk is om naar te kijken. Dit kun je doen door jouw foto spannend te houden voor de kijker. Eerder kon je al lezen dat onze hersenen zelf een object compleet maken. En dat maakt het extra leuk tijdens het fotograferen. Speel hier dan ook mee wanneer je composities aan het maken bent voor jouw detailfotografie. Ga op zoek naar interessante hoeken en kijk hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw onderwerp op een unieke wijze fotografeert.

Lees ook: 5 landschapfotografie tips

tips-Macrofotografie
fotograferen-details
detailfotografie

Gebruik de seizoenen

De verschillende seizoenen zijn uitermate geschikt voor het schieten van detailfoto’s. In ieder seizoen is namelijk een detail te vinden dat sprekend is voor die tijd van het jaar. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van vorst op planten in de winter of gevallen bladeren in de herfst. Maar je kunt ook inzoomen op prachtige bloemen in de lente, of ijskoude biertjes in de zomer. Wees creatief en probeer van alles wat je ziet de details te zien.

Het belangrijkste bij detailfotografie is dat je verder kijkt dan een ‘totaalplaatje’. Probeer te zien hoe de druppels van het flesje bier afglijden en fotografeer dat vervolgens. Houd een vlinder in de gaten terwijl ze van bloem naar bloem vliegt. Kortom: let op de details, dan zie je ze vanzelf.

Abstracte detailfotografie

Is het je wel eens opgevallen dat detailfotografie soms bijna abstract lijkt? Als je zelf abstracte foto's wilt maken is het belangrijk dat je dicht op je onderwerp komt. Zorg dat de kijker de vorm van jouw onderwerp niet meer kan herkennen. Vervolgens focus je op het onderdeel van de foto dat je wilt fotograferen en stel je scherp. Zo kun je zelf de meest kunstzinnige abstracte foto's maken!

Gebruik je detailfoto’s voor het maken van een fotoboek, of wees creatief met een fotoslinger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 
Macrofotografie tips: zo maak je de mooiste detailfoto’s
5 (100%) 1 vote