3 meest gemaakte fouten bij fotograferen met veel zonlicht
18 juli 2018 
in Blog

3 meest gemaakte fouten bij fotograferen met veel zonlicht

Als zonlicht je foto’s verpest, wat doe je dan verkeerd? Zonlicht kan een foto verrijken of juist verpesten. De foto’s in jouw fotoboek of wanddecoratie wil je natuurlijk wel perfect hebben. Fotograferen tegen de zon is niet altijd makkelijk, maar kan wél hele mooi effecten opleveren. Het liefst fotografeer je op een zonnige dag, maar ook dat is niet altijd handig! Hieronder geven wij je tips over fotograferen met veel zonlicht.

Lees ook: Dit zijn de beste fotografie apps van dit moment+

Fotograferen op een zonnige dag met hoogstaande zon

Als de zon hoog in de lucht staat is het licht hard en schel, waardoor foto’s weinig schaduw hebben. De foto wordt daardoor vlak of leeg. Je kunt wachten tot schaduwen langer worden, of je kunt direct in schaduw fotograferen. Valt zonlicht zo dat de schaduwen kort zijn, dan is het lastig om een portret te maken. Er verschijnen namelijk korte schaduwen onder neus en kin. Heb je geen mogelijkheid om een ander tijdstip te kiezen voor je foto, gebruik dan de flits. Hierdoor zullen donkere korte schaduwen veel lichter worden, waardoor het portret over het algemeen beter wordt. Flitsen is zo’n beetje uit den boze wanneer je foto’s maakt maar ‘inflitsen’, is wel een manier om harde schaduwen te voorkomen. Je gebruikt dan niet de standaard hoofdflitser van je camera maar een kleiner licht. Zo is het uiteindelijke resultaat natuurlijker.  

Ook kun je hard licht reflecteren met behulp van een wit doek of je kunt experimenteren met filters en lenzen. Wat je ook nog kunt doen een reflector gebruiken. Dit is een scherm, vaak wit of zilver, dat de zon reflecteert. Hou deze tegenover de zon. 

Fotograferen tegen de zon in

Veel mensen denken dat fotograferen tegen de in slecht is. Maar het hoeft helemaal niet verkeerd te zijn om tegen de zon in te fotograferen. Als je maar weetje doet! De zon geeft zoveel licht dat je foto al snel een overbelicht geheel wordt, met witte vlekken zonder enig contrast. Soms is dat nodig om een speciaal effect te bereiken, maar meestal wil je dit niet. Je kunt met tegenlicht van de zon dromerige foto’s maken, maar het blijven kwetsbare foto’s die vlak licht hebben. Het is ook afhankelijk van wat je met een foto voor ogen hebt. Menigeen houdt juist van foto’s met tegenlicht en er zijn dan ook veel fotografen die met tegenlicht prachtige foto’s maken. Bij fotograferen met tegenlicht is het een kwestie van veel oefenen!

Op het verkeerde tijdstip fotograferen

Het tijdstip waarop je foto’s maakt is erg belangrijk. Daarbij hangt het ook samen met wat voor sfeer je wilt op de foto’s. 

Laten we voor het gemak de beste momenten opnoemen. Bijvoorbeeld als de zon net op is, is het licht erg mooi om foto’s te maken. Ook vlak voordat de zon onder gaat, heb je mooi licht. Tijdens deze kortdurende momenten kun je zeer mooie foto’s maken. Het geeft een romantisch en zacht licht. Ook na zonsondergang is fotograferen mooi. Wil je de ultieme vakantie foto, dan wordt er toch vaak gekozen voor vol zonlicht. Lees hier meer tips over de perfecte tijdstippen om foto’s te maken. 

We hopen dat je foto’s met deze tips een prachtig resultaat opleveren. Fotograferen met veel zonlicht blijft een uitdaging. Vergeet niet om er wat moois met je foto’s te doen. Zoals bijvoorbeeld een fotoslinger maken.

Bedankt voor het lezen!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen