5 fotografietips voor beginners

Wil jij beginnen met fotograferen, of ben je al enige tijd bezig met je hobby als fotograaf? Lees hier dan vijf basis fotografietips, waarmee je het fotograferen (nog beter) onder de knie kunt krijgen!

1. Eerst de kennis, dan de apparatuur

Op het moment dat je wilt gaan fotograferen denk je in de meeste gevallen eerst aan welke camera je gaat kopen. . Welke lens is het beste? Welke opties moet de camera hebben? In welke prijsklasse moet ik zoeken? Is de duurste camera echt de beste? Maar het belangrijkste is waar jij foto’s van wil gaan maken. Vervangen door: Het type camera en lens dat nodig is daar van afhankelijk. . Begin dus met een simpele, compacte camera om te oefenen en zorg dat je de basisvaardigheden onder de knie krijgt. Op het moment dat je over deze basis beschikt, vervangen door: kun je gaan verdiepen in welke specifieke camera bij jouw behoeftes past.

Lees hier meer over de basis van fotografie: ISO, Diafragma en Sluitertijd

2. Maak veel foto’s

Ben je een startende fotograaf of hobby fotograaf? Maak dan vooral heel veel foto’s. Hoe meer foto’s je maakt, des te beter je alle trucjes beheerst en hoe mooier je foto’s dus uiteindelijk worden. Het gezegde “oefening baart kunst” is zeker van toepassing in de fotografie. Ga naar buiten en maak foto’s in de natuur! Doe dit vooral op verschillende tijdstippen, zodat je te maken krijgt met verschillende lichtvallen . Ook binnen kun je goed oefenen. Maak gebruik van een lichtspot en zet deze op verschillende punten.

Een andere manier om te oefenen met foto’s maken is het scherpstellen van objecten. Probeer eens een mooie kleurrijke bloem of insect van dichtbij te fotograferen . Wat zijn de instellingen om scherp te stellen en wat is je sluitertijd?

Ook portretfotografie is vaak lastiger dan je denkt. Vraag je oma, opa, moeder, zusje, vriend of vriendin om te poseren en probeer de mooiste foto te maken. Waarschijnlijk heb je heel veel foto’s nodig om uiteindelijk de perfecte te kiezen. Dit is juist goed, want oefening baart dus kunst! 

3. Fotografeer wat je leuk vindt

Fotografeer vooral alles wat je leuk vindt, dan blijft het leuk en doe je extra je best om een mooie foto te krijgen. Hou je van dieren fotograferen of juist meer van architectuur? Ga hier dan mee aan de slag en maak zoveel mogelijk foto’s. Misschien maak je wel meerdere foto’s die goed gelukt zijn. In dat geval is leuk ze te laten afdrukken in een fotoboek ! Of versier je huis met een mooie fotoslinger .

4. Houd de camera stil

Op het moment dat je foto’s maakt is het belangrijk om je camera stil te houden. Wanneer je je camera ook maar een millimeter beweegt kan je foto al minder scherp worden. Dit is nu juist wat we niet willen! Tegenwoordig bevatten camera’s veelal een optische of digitale (soms beide) stabilisator, die kleine bewegingen wel tegengaan. Toch is het belangrijk dat je vooraf al probeert de camera zo stil mogelijk te houden in verband met de kwaliteit van je foto’s.

Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van een statief, welke in verschillende soorten en maten te koop zijn. Het zou ook kunnen helpen om je armen ergens op te laten rusten. Om het beste resultaat te krijgen is het dus belangrijk dat je voor jezelf de beste manier vindt om ervoor te zorgen dat de camera niet beweegt tijdens het maken van de foto!

Lees meer: De mooiste Instagram foto’s, zo maak je ze

5. Bepaal de horizon

Een belangrijk aspect van fotograferen is het bepalen van de horizon. Als je in je foto de juiste horizon bepaalt, krijgt je foto ook echt diepte. Op het moment dat deze horizon niet helemaal recht of onduidelijk is, kan dit al snel je foto verpesten. Een manier om de horizon te bepalen is het recht houden van de camera, de camera herkent dan automatisch de horizon. Indien achteraf blijkt dat de horizon toch niet helemaal recht staat kun je dit met verschillende programma’s nog aanpassen.

Aan het werk!

Nu we je een aantal tips hebben gegeven kun je aan de slag om je fotografieskills te verbeteren! Pak de camera en begin maar gewoon met foto’s maken. Als je bovenstaande punten in je achterhoofd houdt, komt het helemaal goed!