Portretfotografie: 8 tips voor de mooiste portretten | Het FotoalbumPortretfotografie: 8 tips voor de mooiste portretten | Het Fotoalbum
92% van onze klanten beveelt ons aan!
Beoordeling:   ( 8.6/10 )

8 tips voor de mooiste portretfotografie

Portretfotografie geeft jouw als fotograaf een unieke mogelijkheid om een moment in iemands leven vast te leggen. Dat moment is uniek en zal nooit meer hetzelfde zijn. Heel bijzonder dus! Des te belangrijker is het dat jij als fotograaf probeert de allermooiste foto te maken. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee ook jij prachtige portret foto's kunt maken.

Tip 1: gebruik een groot diafragma voor portretfotografie

De eerste tip die we jullie willen meegeven is het gebruik van een groot diafragma getal. Het diafragma is verantwoordelijk voor de scherptediepte van jouw foto's. Hierbij staat een groot diafragma getal voor een grote scherptediepte en een klein diafragma getal voor een klein scherptediepte gebied. Wanneer je portretfoto's wilt gaan maken zorgt een kleine scherptediepte ervoor dat jouw onderwerp los kan komen van de achtergrond. De achtergrond wordt met een kleine scherptediepte vaag terwijl het onderwerp volledig scherp wordt gesteld! Dit geeft jouw foto's direct een professionelere uitstraling. Je diafragma kun je instellen door de camera in AV of A te zetten en vervolgens het diafragma naar een zo laag mogelijk getal te zetten. Kun je het diafragma niet handmatig instellen? Zorg dan dat je een grote afstand tussen je onderwerp en de achtergrond creëert zo krijg je hetzelfde effect!

Tip 2: stel scherp op de ogen

Het allerbelangrijkste in jouw portretfoto zijn de ogen van jouw onderwerp. De ogen zijn namelijk het belangrijkste focuspunt voor de kijker. Het is dus ook enorm belangrijk dat je zorgt dat jouw foto is scherpgesteld op de ogen van het onderwerp. Wanneer je bijvoorbeeld per ongeluk scherp stelt op de neus in plaats van de ogen zie je dit direct. Let hier dus goed op! Kijkt iemand schuin weg van de camera en zijn dus niet beide ogen op dezelfde afstand van de camera? Kies dan voor het oog dat zich het dichtst bij de camera bevindt. Last van rode ogen? Deze kun je achteraf nog bewerken.

Lees meer: Tips voor straatfotografie

portret-fotografie-tips
portretfotografie
portretfotografie

Tip 3: fotografeer op ooghoogte

Wanneer je jouw portretfotografie op ooghoogte maakt voorkom je dat je tegen iemands kin, voorhoofd of kruin aankijkt. Wel zo prettig natuurlijk! Fotografeer je iemand die langer is dan jijzelf? Zoek dan een opstapje of vraag de persoon om met zijn benen wijd te gaan staan zodat je hem/haar beter kunt fotograferen! Fotografeer je kinderen ga dan zelf door de knieën. Vergeet niet dat er altijd uitzonderingen op de regel bestaan! Heb je dus het gevoel dat je moet afwijken van deze regel om de mooiste foto te krijgen, doe dat dan vooral!

Tip 4: plaats je onderwerp niet in het midden

Wil je je foto dynamischer, spannender en interessanter maken? Zorg dan dat je het onderwerp van de foto niet precies in het midden plaatst. Dit wordt in de fotografie ook wel de regel van derden genoemd. Deze regel stelt dat je een foto kunt verdelen in negen gelijkmatige vlakken door twee horizontale lijnen en twee verticale lijnen te plaatsen. Vervolgens zorg je ervoor dat het onderwerp van de foto zich altijd op een van de kruispunten bevindt. Zo krijgt jouw foto een mooiere compositie!

Tip 5: kom dichterbij

Vaak zijn we geneigd zoveel mogelijk van een persoon op de foto te zetten. Logisch, maar overbodig! Probeer het maar eens en je zult zien dat dichterbij het onderwerp komen ook erg mooie plaatjes oplevert. Beweeg om je onderwerp heen, kom dichterbij en ga weer verder weg. Zo krijg je foto's vanuit verschillende standpunten. Wat je zal opvallen is dat de foto's die van dichtbij gemaakt zijn vaak erg mooi en intens zijn. Let maar eens op hoeveel detail je dan in je foto's kunt vastleggen!

Lees ook: Zo maak je de mooiste fashion foto’s

portret-fotografie-tips
portretfotografie
portretfotografie

Tip 6: gebruik zacht licht

Het beste gebruik je voor het maken van portretten zacht licht. Zacht licht maakt oneffenheden minder zichtbaar en mensen mooier. Dit komt doordat zacht licht minder schaduwen maakt. Zacht licht kun je in de natuur vinden in de ochtend en in de avond, dit noemen ze het gouden uurtje. Hard licht kun je het beste vermijden, dit zorgt voor teveel schaduwen in jouw foto's. Maak dus geen portretfoto's in de volle zon of in het TL-licht.

Tip 7: benadruk sterke kanten

Iedereen heeft mindere sterke kanten en we hebben allemaal een kant vanaf waar we het beste op de foto staan. Met portretfotografie is het belangrijk dat jij als fotograaf zorgt dat je deze sterke kanten weet te benadrukken. Dit kun je doen door te proberen minder sterke kanten te 'verbergen' en de sterke kanten juist te benadrukken!

Tip 8: vertel een verhaal

Tenslotte willen we je nog meegeven dat portretfotografie meer kan zijn dan alleen een mooi portret. Probeer een verhaal in jouw foto's te stoppen. Dit kun je doen door ook de omgeving op de foto te zetten. Zo kun je laten zien waar een foto is gemaakt. Dit kun je vervolgens gebruiken om te laten zien wat iemand aan het doen is en welke passies mensen hebben. Probeer het verhaal van de persoon voor de camera duidelijk te laten zien!

Helemaal gelukt? Dan plaats je jouw portretfoto's natuurlijk in een mooi fotoboek of op een kalender!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 
8 tips voor de mooiste portretfotografie
5 (100%) 1 vote