Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een compact camera?
08 april 2019 
in Blog

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een compact camera?

Het is tijd voor een nieuwe camera, maar wat voor soort moet je dan kopen en waar moet je op letten? Er zijn veel verschillende soorten camera’s, zoals een spiegelreflex camera, een compact camera en een polaroid camera. Al deze camera’s hebben natuurlijk ook verschillende prijzen, mogelijkheden en groottes. 

Ben jij van plan een nieuwe camera te kopen, maar moet hij wel overal mee naartoe kunnen? Kies dan voor de compact camera!

Compact camera

De compact camera is een, zoals de naam al aangeeft, compacte camera. Deze camera is makkelijk mee te nemen, in je tas, in je zak of gewoon in je hand. Een aantal jaren geleden werd er vaak gezegd dat als je een nieuwe en goede camera nodig had, je een spiegelreflexcamera moest kopen. “Hou je een beetje van fotograferen en doe je dit vaker dan alleen op vakantie, dan heb je echt een spiegelreflexcamera nodig!”. Die gedachtegang gaat tegenwoordig echter niet helemaal meer op, want de compact camera wordt alleen maar beter!

De compact camera’s die te koop zijn worden steeds verder ontwikkeld. Hierdoor kunnen ze betere foto’s maken. Maar net als spiegelreflex camera’s, kunnen ook deze camera’s erg van elkaar verschillen in prijs, kwaliteit en vormgeving. Er bestaan eigenlijk drie verschillende soorten compact camera’s: eentje zonder zoeker, een met zoeker en een met een elektronische zoeker (semi compact camera). Deze laatste komt het meest in de buurt van de kwaliteit van een spiegelreflex camera.

Compact camera zonder zoeker

De compact camera zonder zoeker heeft vaak een display waarop je kunt zien wat de lens als het ware ziet. Deze camera moet je dus voor je houden om te kunnen zien wat je fotografeert. Als je perfecte en precieze foto’s wil maken is dit misschien niet de meest goede optie om te kiezen. Maar als je foto’s wil maken van een omgeving of voorwerp, kan je, door de vertoning op het display, wel erg goed zien wat je aan het fotograferen bent. Een nadeel van een compact camera met display is wel dat de batterijen erg snel leeg gaan, door de energie die het display verbruikt.

Een compact camera zonder zoeker is meestal de goedkoopste optie. Als je dus net begint als fotograaf, is dit een goede mogelijkheid om als eerste camera aan te schaffen!

Lees hier meer over de 5 fotografie tips voor de (beginnende) hobbyfotograaf

Compact camera met zoeker 

Een compact camera met kleine zoeker is makkelijk in gebruik, doordat je deze tegen je hoofd aan kan houden en dan door de zoeker kan kijken. Doordat je de camera tegen je hoofd houdt op het moment dat je door de zoeker kijkt, heb je de camera meteen stabiel. Een voordeel van de compact camera met zoeker is dat de je het display uit kan zetten en hierdoor langer met je batterij kan doen. Het display heb je vaak niet nodig, omdat je gebruik kan maken van de zoeker.

Op het gebied van precisie en kwaliteit is een compact camera met zoeker al een behoorlijke verbetering ten opzichte van de toestellen met enkel het display. Wil je dus wel een beter toestel wanneer je vaardigheden als fotograaf ook vooruit gaan, maar nog niet over op de duurdere toestellen? Dan is een compact camera met zoeker een goede, betaalbare keuze.

Semi compact camera 

De semi compact camera heeft een elektronische zoeker, een groot zoombereik en een krachtige flitser. Deze zoeker doet het werk voor jou, hij stelt het onderwerp dat je wil fotograferen scherp en zorgt dat je een mooi beeld hebt. Ook heeft deze camera vaak nog een display waarop je kan zien wat je fotografeert. Deze semi compact camera heeft daarnaast een groot zoombereik en een krachtige flitser, hierdoor komt deze het meest in de buurt bij een spiegelreflex camera.

Deze variant is het duurste van de drie. Echter is het wel een grote stap richting de kwaliteit van een spiegelreflex camera. Als je steeds betere foto’s gaat maken, dan biedt een semi compact camera de mogelijkheid om jouw fotografie naar een nieuw niveau te tillen!

Welke kies jij?

Nu is natuurlijk de vraag welke camera jij moet kiezen. Dit ligt er helemaal aan in welk stadium je bent met (hobby) fotograferen. Ben je in het beginstadium? Dan kan je het beste kiezen voor een compact camera zonder zoeker. Je kan dan beginnen met foto’s maken en proberen wat het mooist is en wat het best voor jou werkt. Wil je al wat meer? Kies dan voor een camera met zoeker, hiermee kan je uiteindelijk preciezer en mooier fotograferen. Ben je al een ervaren (hobby) fotograaf? Ga dan voor een semi compact camera, deze komt het meest in de buurt van een spiegelreflex camera, maar is wel een stuk goedkoper en daarbij veel makkelijker mee te nemen.

Plaats de mooiste foto’s die je met jouw compact camera gemaakt hebt in een leuk fotoboek of maak er een mooie fotoslinger van!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen