Fotografietips: de beste invalshoeken voor de mooiste foto's
13 juni 2019 

Fotografietips: de beste invalshoeken voor de mooiste foto's

Ben jij een beginnende fotograaf? Of wil je jouw fotografieskills meer ontwikkelen? Dan is dit een blog voor jou… Een blog vol invalshoeken. Wat is een invalshoek nou eigenlijk? Wanneer gebruik je welke invalshoek? En waarom is die invalshoek nou zo belangrijk? In deze blog vertellen wij jou daar alles over.

Wat is een invalshoek?

Een invalshoek is het perspectief van waaruit de foto gemaakt is, ook wel het kader of gezichtspunt genoemd. Dit gaat natuurlijk om de invalshoek van de camera, maar je hebt ook een invalshoek van licht. Zo kun je bijvoorbeeld de schijnwerper van boven laten komen, maar ook van de zijkanten of juist van onder. Op deze manier maak je gebruik van de invalshoek.

Welke invalshoeken zijn er?

De eerste invalshoek is het kikkerperspectief. Zoals de naam al zegt fotografeer je vanuit het zicht van een kikker: van onder dus. Om het kikkerperspectief toe te passen lig je dus vaak op de grond en fotografeer je naar boven toe. Hierdoor ziet alles er langer uit dan het in werkelijkheid is.

Naast het kikkerperspectief heb je ook het…. vogelperspectief, wat het tegenovergestelde is van het kikkerperspectief. Je fotografeert dus van boven naar beneden. Hierdoor lijkt alles kleiner dan dat het daadwerkelijke is.

Ook is er nog het ooghoogteperspectief. Zoals de naam al zegt fotografeer je met deze invalshoek vanuit ooghoogte, dus recht van voren. Hierdoor ziet alles er op de foto uit zoals in de werkelijkheid, dus niet langer of korter.

Wat doet een invalshoek?

Een invalshoek is een belangrijk aspect van je foto. Het geeft de foto meer levendigheid, speelsheid en spanning. Mensen zullen zich daardoor sneller aangetrokken voelen door de foto.

Wat kan een invalshoek nog meer doen?

Met een invalshoek kun je natuurlijk enorm spelen, van onder naar boven en van boven naar beneden. Maar dat is niet het enige wat mogelijk is! Door de foto te maken vanuit een andere invalshoek kun je ervoor zorgen dat de foto abstract wordt. Dit betekent dat je op de foto niet meer kunt herkennen wat het is. Zo kun je bijvoorbeeld de camera naar boven richten bij het fotograferen van een glazen gebouw. Op deze manier zie je niet meer dat het een gebouw is, maar ziet het wel heel speciaal uit.

Hoe kan je oefenen?

Om wat beter onder de knie te krijgen welk perspectief je het beste kunt gebruiken kun je het volgende doen:

–      Kijk eens wat meer naar boven. Wat zie je? Hoe valt het licht? Vanuit welke hoek maak je het beeld spannend?

–     Kijk ook juist eens naar beneden. Wat zie je? En kijk ook eens een beetje schuin naar beneden. Welke objecten zou je vast kunnen leggen?

–      Draai een rondje met je camera, schuif een beetje rond en kijk een van boven naar beneden. Schiet vanuit elk punt een foto en kijk wat het mooiste wordt.

Heb jij nou een prachtige foto gemaakt vanuit de verschillende perspectieven? Of juist mooie abstracte foto’s geschoten? Maak er een fotoboek van en wordt herinnerd aan jouw prachtige leerproces!

 

 

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen