5 tips voor herfstfotografie
27 augustus 2018 
in Blog

5 tips voor herfstfotografie

Tips herfstfotografie

De meeste mensen vinden de zomer het fijnste seizoen, aangezien het dan lekker warm is. Toch kunnen de meeste fotografen onder ons vaak niet wachten tot het herfst is. Dan is het namelijk weer tijd om van die prachtige kiekjes van natuurtaferelen te maken. Toch kan het lastig zijn om mooie foto’s te maken in de herfst. Daarom hier een aantal tips voor herfstfotografie.

Herfstfotografie1. Kies voor een goede compositie

Wanneer je in de herfst door het bos loopt met je camera, zal je vast en zeker graag dit hele plaatje op beeld willen krijgen. Toch is dit een fout die veel mensen maken. Het is namelijk veel beter om te kiezen voor een kleinere compositie met duidelijke lijnen en vormen. Anders zie je door de bomen straks het bos niet meer! Kies dus voor een foto van een duidelijk pad, een boom of een zonsondergang.

2. Neem altijd je statief mee

Of je nu naar het bos gaat of naar een andere plek, zoals we allemaal wel weten wordt het in de herfst vrij snel donker. Hierdoor kan je sluiertijd al snel onder de grens van 1/60 komen. Het is dan vrijwel onmogelijk om vanuit de hand nog scherpe foto’s te kunnen maken. Door een statief te gebruiken hoef je jouw ISO-waarde niet te verhogen, waardoor je dus scherpere foto’s zult maken.

3. Vergeet niet de details

Uiteraard raak je overweldigd door de prachtige bomen en de gekleurde bladeren, maar vergeet ook zeker niet om de details te fotograferen. Deze details maken de herfst namelijk precies wat deze is. Zet dus ook een paar wilde paddenstoelen, een eekhoorn of wat eikels op de foto. 

4. Ga voor het kikkerperspectief

Deze tip sluit een klein beetje aan bij de vorige. Wanneer je namelijk details wilt fotograferen, is het kikkerperspectief een ideaal perspectief. Dit zorgt er namelijk voor dat het detail heel duidelijk wordt uitvergroot, waardoor deze prachtig op de foto staat. Op handen en voeten dus! Het is wel aan te raden om een vuilniszak of plastic zak mee te nemen, zodat je kleding niet vies wordt tijdens het fotograferen.

5. Herfst is overal

Veel herfstfotografen kiezen ervoor om naar het bos te gaan, aangezien de herfst zich daar het meest duidelijk uit. Toch is het goed om te weten dat de herfst echt overal is. Je hoeft dus niet naar het bos te gaan. Daag jezelf uit en zoek in je eigen buurt de herfst op. Wellicht vind je deze wel in je eigen tuin of bij de klimop van de buren. Laat je ook niet uit het veld slaan door het herfstachtige weer. Dit staat juist extra mooi op de foto!

Met deze fotografie tips moet het dus zeker lukken om een aantal mooie foto’s te maken deze herfst. Het is helemaal leuk om iets met je foto’s te gaan doen. Zo kan je ze bijvoorbeeld af laten drukken in een fotoalbum of kan je ze hangen aan een slinger en deze in de kamer hangen. Zo vergeet je jouw foto’s niet zo snel!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen