Zon, zand, zee… Een heerlijk moment om foto’s te maken! Maar hoe maak je nou goede foto’s op het strand? Wat heb je nodig? Waar moet je naar kijken? En wat is nou het beste moment? Wij hebben een aantal tips voor jou op een rijtje gezet!
Bescherming apparatuur
Al het zand is een grote boosdoener voor al het fotoapparatuur. Als je je lenzen wilt verwisselen, doe dit dan heel voorzichtig op een plek met weinig wind. Gebruik op het strand ook altijd je cameraband, voordat je deze in het water of in het zand laat vallen. Let naast je apparatuur ook op jezelf! Het strand is een makkelijke plek waar je snel valt door de glibberige rotsen of de hevige golven.
Zonlicht en zonnekap
Fotografeer het liefst in de ochtend- en avonduren op het strand. Midden op de dag fotograferen levert minder goed licht op. Midden op de dag staat de zon namelijk hoog, waardoor je lelijke schaduwen krijgt. Omdat het contrast zo hoog wordt gaan de details verloren… en dat wil je niet.
Als je op het strand gaat fotograferen is het golden hour een prachtig moment. De lucht is dan prachtig oranje/roze, waardoor er een romantische sfeer over het strand hangt. Als je zonlicht fotografeert is het belangrijk dat je een zonnekap gebruikt om een lens flare te voorkomen. Je weet wel, die kringen die je op de foto ziet als je tegen de zon in fotografeert.
Ook is het handig om een UV-filter te gebruiken. UV-filters zijn om verschillende redenen nuttig voor DSLR-camera’s bij strandfotografie. Ten eerste beschermt het je lens. Ook filteren de UV-filters ultraviolet licht in een bepaald bereik weg. Dit kan de blauwe waas verminderen.
Compositie en horizon
Probeer af te wijken van de standaard strandfoto’s. Ga eens vanaf de grond fotograferen. Zo leg je meer details vast met een prachtig wazige zee op de achtergrond.
Alleen de horizon fotograferen is redelijk saai. Zorg daarom dat er wat te zien is, zoals parasols en/of vogels. Wanneer je de horizon vastlegt, zorg er dan wel altijd voor dat deze recht is.
Hiervoor kun je het hulpraster op je camera gebruiken. Dit raster kan je bij instellingen aanzetten. Zet voor de afwisseling de horizon ook eens niet in het midden van het beeld. Dit maakt de foto spannender. Probeer de horizon wat hoger of juist wat lager in de foto te plaatsen, zodat de foto een stuk speelser wordt. Is de foto nou toch scheef? Dan kun je dit natuurlijk in de nabewerking nog rechttrekken. Houdt er wel rekening mee dat er stukjes van je foto wegvallen.
Lichtvlekken
Om je foto net een andere twist te geven kun je eens licht vlekken proberen te maken. Deze lichtvlekken maak je door het voorwerp voor de zon te plaatsen. Hierdoor staan de zonnestralen om het voorwerp heen. Focus daarna handmatig op het voorwerp, want de camera zal anders automatisch op de zon scherpstellen. Er ontstaat nu een lens flare, waardoor het lijkt alsof een professionele fotograaf jouw foto gemaakt heeft.
Gebruik een flits
Zoals eerder gezegd krijg je midden op de dag donkere schaduwen doordat de zon hoog staat. Om die schuwen te verminderen kun je gebruik maken van een flits. De flits zorgt ervoor dat details weer zichtbaar worden en de schaduwen dus worden verminderd.
Meer dan strand
Fotograferen op het strand hoeft niet betekenen dat je alleen de zee hoeft te fotograferen. Kijk ook eens verder. Om het strand heen zijn vaak de meest unieke plekken, van de duinen tot aan de paden die leiden naar het strand. Het is ook leuk om de pier of de strandhuisjes vast te leggen. Dit geeft je fotoserie wat meer speling en je kan er een mooi verhaal mee vertellen.
Regen? Let’s go!
We gaan vaak pas met mooi weer naar het strand. Als fotograaf is een dag met regen fantastisch, het strand is dan vrijwel leeg. Een goede reden voor een fotograaf om dus naar het strand te gaan! Ook met stormachtig weer kun je op het strand prachtige foto’s maken. Probeer bijvoorbeeld de storm vast te leggen boven het water. Is er onweer voorspeld? Zoek dan snel op hoe je bliksem zo mooi mogelijk vastlegt boven het strand. Je zal prachtige beelden krijgen!
Kinderen
Na een tijdje strand fotograferen wil je ook wel eens wat anders. Probeer dan eens je kind vast te leggen. Kinderen zullen niet stilzitten op het strand. Raak dan niet geïrriteerd omdat ze niet leuk willen lachen in de camera, maar volg ze met de camera. Maak bijvoorbeeld close-ups van de handen waarmee ze door het zand gaan of de voetjes in het water, maar maak ook prachtige plaatjes als ze aan het spelen zijn. Dit levert de meest spontane herinneringen en foto’s op. Hier kun je natuurlijk prachtig fotoboek van maken!
In zwart-wit
Was het nou net een saaie stranddag, maar heb je wel foto’s gemaakt? Om ze toch wat spannender te maken kun je ze zwart-wit maken. Een zwart-wit filter verhoogt de contrasten. De sfeer van de foto wordt volledig anders, het wordt veel spannender en dramatischer.
Heb jij een prachtig strand perfect op foto weten vast te leggen? Creëer een blijvende herinnering door deze aan de muur te hangen. We hebben vele mogelijkheden voor prachtige wanddecoratie!
Anonymous
op 25 Jun 2020