Kinderen fotograferen? Vijf handige tips voor de mooiste foto’s 
01 december 2020 

Kinderen fotograferen? Vijf handige tips voor de mooiste foto’s

Kinderen zijn onbevangen en puur en daarom prachtig om te fotograferen, maar omdat kinderen zo onvoorspelbaar zijn is het niet gemakkelijk om ze met je camera vast te leggen. Elke leeftijd heeft zijn uitdagingen. Een baby lacht nog onbevangen, maar een peuter is eigenwijs en lacht niet op commando. Vandaar dat we in deze blog een aantal tips geven, zodat je goed voorbereid bent.

  1. Vertrouwen winnen

Wanneer je als ‘vreemde’ een kind gaat fotograferen zul je merken dat kinderen voorzichtig zijn als ze je voor het eerst ontmoeten. Wanneer het kind niet op zijn gemak is valt dat meteen op in de foto’s. Het is dus belangrijk dat je het vertrouwen van kinderen wint. Ken je de kinderen nog niet die je gaat fotograferen? Vraag dan van te voren informatie, zodat je weet wat hun hobby’s zijn.

Ga eerst een gesprekje aan en haal niet meteen je camera uit je ted baker tas. Creëer een band met het kind en vraag naar van alles en nog wat. Betrek het kind eveneens bij de beelden die je maakt, laat ze door de camera kijken of zelf een aantal foto’s maken.

  1. Vergeet het poseren

Een kind wat perfect voor de camera gaat poseren is een utopie. Ga het lachen niet forceren, want dat levert meestal rare neplachjes op. Fotografeer een kind in zijn natuurlijke omgeving, bijvoorbeeld in het park en laat hem of haar gewoon spelen. Neem wat speelgoed mee in tassen en ga lekker spelen. Wanneer het kind helemaal opgaat in zijn spel krijg jij de kans om zijn persoonlijkheid vast te leggen. Wees creatief in je perspectief. Meestal werkt deze strategie, maar hou er rekening mee dat het anders kan lopen. Gelukkig zijn er nog meer tips!

  1. Zak door je knieën

Foto’s die je vanuit je eigen standpunt neemt zijn niet zo flitsend. Je ziet dan niet echt wat een kind aan het doen is. Ga daarom door je knieën of ga op de grond liggen en neem vanuit dat standpunt een foto. Op die manier kan je het gezicht van het kind beter fotograferen. Ook kan je beter scherpstellen op de ogen van het kind. En vergeet de close-ups niet.

  1. Heb geduld en wees snel

Kinderen zijn nou eenmaal kinderen en die hebben soms tijd nodig. Geef ze daar alle kans voor. Maak niet de allereerste keer dat ze van een glijbaan afroetsen een foto. Laat ze eerst hun draai vinden en wacht nog even voordat je de camera uit je crossbody tas pakt.

Is het kind eenmaal heerlijk aan het spelen dan moet je er natuurlijk snel bij zijn. Een tweede kans krijg je vaak niet. Oefen jezelf in het snel wisselen van lenzen. Dat kan handig zijn, wanneer je merkt dat je met een andere lens een mooiere foto kan maken.

  1. Weet wat je doet

Het is natuurlijk niet fijn als je een hele middag in de weer bent geweest en al je foto’s zijn te donker of onscherp. Het is daarom van belang dat je de instellingen van je camera goed kent. Zo kan je de camera aanpassen op bepaalde situaties. Ben je niet helemaal zeker van je zaak? Volg dan een cursus en leer hoe je met licht en composities kan werken.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen 

Het is ontzettend leuk om kinderen te fotograferen, maar het niet eenvoudig en daarom is het verstandig om regelmatig te oefenen. Voor de kinderen zelf moet het natuurlijk wel leuk blijven. Maak plezier met het kind en grapjes. Trek een gek gezicht en lach zelf mee, soms krijg je daarna zelfs een echte lach te zien!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen