Koningsdag 2023

Voor velen is Koningsdag een gelegenheid om zichzelf te laten gaan. Men kan zich uitleven, iets teveel drinken, zich verkleden en alle zorgen vergeten, al is het maar voor één dag. Toch heeft Koningsdag meer te bieden dan deze oppervlakkige aspecten, ongeacht of men al dan niet voorstander is van de monarchie of dit nationale feest. Het brengt ons namelijk ook diepere waarden. 


Geschiedenis van Koningsdag

Wilhelmina
Op 31 augustus 1885 vierde Nederland de eerste Prinsessedag ter ere van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina, wat later de voorloper werd van Koninginnedag. Dit initiatief kwam van de liberalen, die het feest gebruikten om de nationale eenheid te benadrukken. Na het overlijden van Koning Willem III op 23 november 1890 werd Wilhelmina Koningin, en regeerde ze onder toezicht van haar moeder, Koningin Emma. In 1891 vond de eerste officiële Koninginnedag plaats, maar Koningin Wilhelmina en haar familie waren afwezig tijdens de festiviteiten. Koninginnedag was destijds ook de laatste dag van de schoolvakantie, waardoor het al snel een feestdag voor kinderen werd. Op 31 augustus 1902 groeide Koninginnedag uit tot een volksfeest, toen de bevolking het nieuws vierde dat Koningin Wilhelmina hersteld was van een ernstige ziekte.

Juliana
Koningin Juliana volgde haar moeder op in september 1948 en vierde Koninginnedag op haar eigen verjaardag, net zoals Koningin Wilhelmina dat deed op 30 april. Het defilé vond plaats op het bordes van Paleis Soestdijk, waar de Koninklijke Familie bloemen en geschenken ontving van vele Nederlanders die in een kilometerslange rij langs het bordes liepen. Vanaf midden jaren '50 was dit bloemendefilé te zien op televisie. Koninginnedag werd onder Koningin Juliana een officiële vrije dag en groeide uit tot een nationale feestdag, waarbij saamhorigheid centraal staat.

Beatrix

Bij haar inauguratie als Koningin, heeft Koningin Beatrix besloten om Koninginnedag op 30 april te blijven vieren als eerbetoon aan haar moeder. Ze heeft ervoor gekozen om niet te verlangen dat mensen naar haar toe komen, maar in plaats daarvan zelf naar de mensen toe te gaan. Deze datum was praktisch omdat de festiviteiten die traditioneel met deze dag verbonden waren, meestal in de open lucht plaatsvonden en dus afhankelijk waren van gunstige weersomstandigheden. Elk jaar bezocht ze samen met andere leden van de Koninklijke Familie een of twee gemeenten in Nederland om Koninginnedag te vieren.


Verdraagzaamheid

In het dagelijks leven is het vaak zo dat we weinig tolerantie hebben ten opzichte van elkaar. Een afwijkende huidskleur, religie, sociale achtergrond of verkeerde kledingkeuze kan al genoeg zijn om mensen uit te sluiten, te discrimineren of erger nog, te mishandelen. Maar tijdens Koningsdag is de tolerantie naar elkaar toe veel groter. Plotseling zijn de groepsverschillen niet meer belangrijk en draait het allemaal om onze overeenkomsten. We respecteren elkaar zoals we zijn en zouden dit eigenlijk ook in het dagelijks leven moeten doen.


Verbondenheid

Tijdens de nationale feestdag voelen mensen zich meer verbonden met elkaar, hoogstwaarschijnlijk door de gemeenschappelijke viering. Ondanks dat Koningsdag door iedereen op een andere manier wordt beleefd, blijft er een gevoel van verbondenheid aanwezig. Deze verbondenheid ontstaat door begrip, vriendelijkheid en openheid naar elkaar toe. Toch lijkt het lastig om deze verbondenheid ook op andere dagen van het jaar te ervaren. Organisaties, clubs en goede doelen kunnen niet bloeien zonder deze verbondenheid. Door gezamenlijke belangen en doelen te zoeken, kunnen zelfs de moeilijkste uitdagingen worden overwonnen. Stel je voor dat we altijd vriendelijk zouden reageren in plaats van veroordelend of boos, hoe anders zou de wereld er dan uitzien?

Maar sommigen kunnen tegenwerpen: "Maar als ik vriendelijk ben, dan komt die ander er wel heel gemakkelijk mee weg." Ben jij dan degene die de straf moet uitdelen? Of de grote opvoeder? Besef je wel wie het meest lijdt onder jouw onvriendelijke houding? En wie je daarmee het meest straft? En als het gaat om opvoeden: mensen willen niet opgevoed worden en zullen zichzelf niet laten opvoeden, zelfs niet door jou.


Sport en doelen

Sport is altijd een belangrijk onderwerp geweest voor Koning Willem Alexander, omdat het verdraagzaamheid en verbondenheid bevordert. Om succesvol te zijn in sport, is het essentieel om concrete doelen te stellen die je richting en motivatie geven en om fysiek in topconditie te zijn. Het stellen van doelen vereist dat je jezelf toestemming geeft om succesvol te zijn en jezelf de moeite waard vindt. Het behalen van fysieke fitheid vereist training en inspanning, en het behoud ervan is afhankelijk van regelmatige training. Wanneer je stopt of mindert met training, zal je fysieke conditie en dus ook je succes afnemen.

Om succesvol te zijn in het leven is het even belangrijk om concrete doelen te stellen die je richting en motivatie geven en om mentaal in topconditie te zijn. Het stellen van doelen vereist dat je jezelf toestemming geeft om succesvol te zijn en jezelf de moeite waard vindt. Het behouden van mentale fitheid vereist training en inspanning, en het behoud ervan is afhankelijk van regelmatige training. Wanneer je stopt of mindert met mentale training, zal je mentale conditie en dus ook je succes afnemen. Mentale training is niet moeilijk of ingewikkeld, maar vereist wel inzet.


Het festivalseizoen is al afgetrapt, maar dat was slechts het begin. Tijdens Koningsdag mag het dak er weer af. De coronamaatregelen liggen in de prullenbak, dus dit jaar vieren we Koningsdag weer als vanouds. Gezellig op de boot met vrienden, naar de rommelmarkt met familie of dansend op een festival: hoe vier jij het? Wij geven jou 5 tips!


1. Koningsdag in Rotterdam

De koning viert zijn 56e verjaardag dit jaar in het westen van het land. In Rotterdam, om precies te zijn. Vind jij het leuk om in het hart van het feestje te zijn? Dan moet je naar Zuid-Holland gaan! De viering van 10 jaar Koningschap in 010 belooft een groot feest te worden. Op z'n Rotterdams. Met een veelzijdig en kleurrijk programma voor het Koninklijke gezelschap én voor iedereen die het feest die dag mee wil vieren. Het thema is: Wij zijn allemaal Kings & Queens. Want, iedereen is bijzonder. Op ieder hoofd past een kroon.


2. Met een bootje door de grachten

Geen Koningsdag is compleet zonder ronddobberende bootjes in de grachten. Hóe fijn is het om het feestgedruis vanaf het water te aanschouwen? Gezellig met vrienden door de Amsterdamse grachten bijvoorbeeld. Neem lekkere hapjes en drankjes mee en geniet deze dag lekker op het water.


3. Naar een festival

In bijna iedere stad (of dorp) is wel een leuk koningsdagfestival te vinden. Groot- of kleinschalig, het is maar net wat je leuk vindt. Op het Chasséveld in Breda kun je tijdens 538 Koningsdag losgaan op een enorme line-up aan artiesten. Ook op Kingsland in Amsterdam, Rotterdam of Groningen moet je zijn voor grote muzikanten (o.a. Martin Garrix en Afrojack).


4. Naar de vrijmarkt

De vrijmarkt is natuurlijk kenmerkend voor Koningsdag. Het is de uitgelezen kans om tweedehands spullen te verkopen of op de kop te tikken. In bijna iedere plaats is wel een vrijmarkt te vinden. Amsterdam puilt uit van de kleedjes, de Jordaan wordt met zijn vele kraampjes weer ouderwets gezellig. Ben je op zoek naar de echte pareltjes? Kijk dan even in Amsterdam Oud-Zuid. In Eindhoven is een van de grootste vrijmarkten van Nederland: de Oranjemarkt. Of ga naar Utrecht, naar de 24 uur-durende Koningsmarkt.


5. Koningsnacht

En vergeet natuurlijk Koningsnacht niet! Traditiegetrouw wordt op de nacht van 26 op 27 april de oranjegekte afgetrapt. Door het hele land vinden feestjes plaats die doorgaan tot de late uurtjes. In Enschede is bijvoorbeeld de Qmusic the Party FOUT!. Een festival waar geldt: hoe fouter, hoe beter. Andere feesten zijn het Oranjekoorts Koningsnacht Festival in Delft, Kingsize in Arnhem of Vunzige Deuntjes in Amsterdam.


Kortom, Koningsdag is een feestelijke dag die een rijke geschiedenis heeft en nog steeds geliefd is bij veel Nederlanders. Of je nu kiest voor het bezoeken van een vrijmarkt, het genieten van een drankje op het terras of het bijwonen van een concert, er is voor ieder wat wils. Het belangrijkste is dat je geniet van deze feestelijke dag en samen met anderen het Koningshuis en onze Nederlandse cultuur viert. Fijne Koningsdag gewenst!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen