Tips voor het maken van schitterende reisfoto's
29 december 2021 

Tips voor het maken van schitterende reisfoto's

Goeie reisfoto’s s niet alleen weggelegd voor professionele fotografen. Met de juiste camera en een beetje kennis kun je juist op jou reis de meest mooie foto’s schieten. Wil je jou reisfotografie naar het volgende niveau brengen? Dan hebben we hier een aantal tips voor je die je makkelijk kan toepassen. Het zijn kleine trucjes zodat jij nog indrukwekkendere foto’s kunt maken.

Reis met weinig gewicht

Na een lange hike zal je waarschijnlijk uitgeput zijn en extra kilo’s aan camera materiaal kan je dan echt niet gebruiken. je voorkomt een hoop gedoe en kilo’s door alleen de noodzakelijke spullen mee te nemen. Zo ben je flexibeler en maak je gemakkelijker goede foto’s.

Ga de deur uit zonder doel.

Tenzij je een specifiek onderwerp wilt vast leggen, is het goed om een paar uur door een dorp of bos te wandelen om te zien wat er op je pad komt. Vaak zijn spontane foto’s de allerbeste foto’s. Doe dit bijvoorbeeld tijdens ‘the golden hour’, het uur na zonsopkomst of het uur voor zonsondergang. Wanneer je midden op de dag foto’s maakt is het licht vaak fel en zullen je foto’s vaak flets zijn. Tijdens deze uren is het licht warmer en zijn je foto’s gelijk een stuk mooier.

 

Gebruik nabewerking software. 

Programma’s zoals Lightroom kunnen veel toevoegen aan de kwaliteit van je foto’s. Er zijn ontzettend veel opties maar is er al veel verbetering te zien na wat kleine aanpassingen: de belichting, het contrast en de kleurbalans zijn kleine dingen die je snel kan toepassen en die een foto veel mooier kunnen maken als je ze correct instelt. Een onbewerkte foto is vaak zelfs minder kleurrijk dan de werkelijkheid dus je mag hier best wat in aanpassen. Echter moet je er niet in doorslaan want dat zal je de foto’s alleen maar minder aantrekkelijk maken. Ook het bijsnijden van een foto kan een groot verschil maken en vergeet niet om te letten op een rechte horizon. Lightroom is gratis op je mobiel en kost een licentie op de desktop.

zoek de hoogte of laagte op

Wist je dat 80% van alle foto’s op ooghoogte worden genomen? Tijdens het fotograferen vergeten veel mensen dat het ook een optie is om door de knieën te gaan voor een verrassend effect of juist door de hoogte op te zoeken. Maak eens een foto vanaf een brug, toren of berg naar beneden.

 

Voordelen van een systeemcamera

Een systeemcamera is compact en licht, waardoor je niet met veel kilo’s hoeft te sjouwen en het neemt ook niet al te veel ruimte in beslag. Bovendien kun je nog steeds de lenzen verwisselen, waardoor je genoeg keuze hebt in de soort foto’s die je maakt. Zo hoef je niet alleen de standaardlens te gebruiken, je kunt bijvoorbeeld ook een zoomlens inzetten als je wildlife fotografeert. Of wat dacht je van een groothoeklens als je gebouwen of mooie hotelkamers wilt vastleggen? Met een systeemcamera heb je nog steeds tal van opties en de kwaliteit doet zéker niet onder dan die van een spiegelreflex, dus voor reisfotografie is dit een topper. Dat in combinatie met het lichte gewicht en de grootte van de camera, maakt dat een systeemcamera de beste camera voor op reis is.

 

 Fotografeer bij landschappen ook iets op de voorgrond

Ben je van plan een landschap te fotograferen? Kijk dan of je ook wat op de voorgrond kan krijgen, zoals dieren of bomen. Dit geeft net wat meer diepte in de foto en het maakt het plaatje, naar mijn mening, een stuk interessanter. Als je alleen een mooie natuurfoto maakt, zonder iets op de voorgrond, is de foto net wat platter. Overigens is het niet aan te raden met scherpte-diepte te werken bij landschapsfoto’s, omdat je alles op een landschapsfoto scherp wilt hebben. Zet de scherpte-diepte dan gewoon zo laag mogelijk.

Ga jij nu binnenkort op een reis en wil je prachtige foto’s hiervan maken? Maak na deze trip dan een prachtig fotoboek op onze webshop!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen