Voorbereiden op een fotoshoot doe je met deze tips
04 april 2022 

Voorbereiden op een fotoshoot doe je met deze tips

Sinds het begin van de coronacrisis hebben veel Nederlanders er nieuwe hobby’s bij. Naast het tuinieren, wandelen en fietsen is menigeen begonnen met hobbyfotografie. Nu we twee jaar verder zijn, hebben we er een aantal professionele en amateurfotografen bij in Nederland.


Ben jij sinds het begin van de pandemie serieus bezig gegaan met fotografie? En wil je aan de slag gaan met fotoshoots? In dit artikel lees je meer over hoe jij én het model zich het beste kunnen voorbereiden op een fotoshoot.

Fotoshoot voorbereiden als fotomodel: tips

Veel mensen denken dat het alleen de fotograaf is die zich voor moet bereiden op een shoot. Dat is niet helemaal waar: ook een fotomodel kan beter presteren met een goede voorbereiding. Zo is het goed om te kijken naar het doel van de fotoshoot: heb jij de opdracht gegeven aan de fotograaf om een paar mooie beelden te maken of heeft de fotograaf jou juist nodig om fraaie foto’s aan zijn of haar portfolio toe te kunnen voegen? 


Het is hoe dan ook aan te raden om je mooi aan te kleden voor de dag van de fotoshoot. Kies het liefste voor kleding waar jij je fijn in voelt. Natuurlijk is het extra mooi meegenomen als het kleding betreft dat er ook nog eens te gek uitziet. Kleding van een sportief merk, zoals adidas of Nike is een echte aanrader. Via https://bespaardeals.nl/nike vind je passende kleding van dit toffe merk met het nodige voordeel. Andere tips zijn onder andere:


  • Kijk ook goed naar het moodboard van een fotoshoot. Is er een thema aanwezig? En wat is de locatie? Op basis daarvan kun je je beter voorbereiden.

  • Check voor de fotoshoot wat de rechten van de fotograaf en van jou als fotomodel zijn. Mag de fotograaf de foto’s gebruiken voor de doeleinden die hij of zij wil? Of zijn er andere rechten die belangrijk zijn?

  • Oefen alvast wat poses als je je daar fijn bij voelt. Je kunt nog de mooiste kleding dragen, maar wanneer je niet comfortabel bent met voor de camera staan, zullen de foto’s minder mooi worden.

  • Voel je je toch niet helemaal op je gemak? Geef dat vooraf aan. De meeste fotografen zijn dat gewend en zullen er alles aan doen om je op je gemak te stellen.

Voorbereiden op een fotoshoot als fotograaf: tips

Natuurlijk is het fotomodel niet de enige die zich goed voor moet bereiden op een fotoshoot. De fotograaf is immers degene die de beelden verzorgt. Voor hem of haar is het ook van groot belang om met de juiste voorbereiding op pad te gaan. Maak bijvoorbeeld ruim op tijd een moodboard zodat je je gedachten om kunt zetten in foto’s. Neem het moodboard mee naar de shoot of stuur deze vooraf aan het fotomodel, zodat het model ook goed op de hoogte is. Kijk daarnaast naar de camera en de lens of lenzen die je meeneemt. Aan de hand van het soort fotoshoot bepaal je welke lenzen je nodig hebt. Bij een portretshoot heb je immers andere lenzen nodig dan bij een shoot met natuurfotografie waar ook veel landschap te zien is. Onze tip? Neem vooral niet te veel gear mee om onnodig sjouwen te voorkomen. Andere tips die je kunt gebruiken, zijn onder andere:


  • Zorg ervoor dat de accu van je camera is opgeladen én dat je meerdere externe accu’s meeneemt. Voordat je het weet, is de batterij van je fotocamera op. Zo heeft koud weer ook een invloed op de duur van je batterij; de accu gaat dan minder lang mee.

  • Let er daarnaast op dat je voldoende geheugenkaartjes meeneemt om alle foto’s die je maakt op te slaan. Het is zonde als je kaartje vol is, terwijl je nog niet klaar bent met de shoot.

  • Kijk tot slot naar eventueel andere extraatjes, zoals een verlichtingsset, een creatieve lens zoals een fish eye of andere accessoires en toebehoren. Wat ook niet mag missen, is comfortabele kleding. Voor de fotograaf is het net als voor het fotomodel een aanrader om comfortabele (sport)kleding te dragen tijdens het fotograferen.


Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen