Welke soorten camera’s zijn er & welke camera past bij jouw wensen?
06 oktober 2022 

Welke soorten camera’s zijn er & welke camera past bij jouw wensen?

Je wil graag mooie foto’s maken van de prachtige reizen die je maakt, van de natuur in de omgeving of van je gezin. Die foto’s wil je later natuurlijk omzetten naar een prachtig fotoboek. Het maken van kwaliteit foto’s start allemaal met het juiste materiaal; de camera. Tegenwoordig kun je met je mobiele telefoon gelukkig ook al prachtige foto’s maken. Maar door het gebruik van een professionele camera gaat de kwaliteit wel flink omhoog. Dan rest natuurlijk de vraag, welke soorten camera’s zijn er? En welk soort camera past het beste bij jouw wensen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten camera’s en waar ze het meest geschikt voor zijn.

De Compactcamera

Zoals de naam al doet vermoeden is deze camera compact van formaat. Je hoeft dus geen groot apparaat met je mee te slepen en je hebt geen aparte cameratas nodig. De compactcamera is eenvoudig in gebruik, makkelijk mee te nemen, en je hoeft/kunt niet van lens wisselen. Ook heeft een compactcamera meestal geen zoeker (een hulpmiddel om te bepalen wat er gefotografeerd of gefilmd wordt). Een compactcamera is dus ideaal voor mensen die een lichte en eenvoudig te bedienen camera zoeken. Ideaal voor mooie foto’s overdag, maar niet geschikt voor foto’s in het donker of snel bewegende objecten.

De Systeemcamera

Een systeemcamera heeft meer functies dan een compactcamera en is daardoor ook wat groter van formaat. Je kunt met een systeemcamera van lenzen wisselen, en je hebt de keuze uit tal van instelmogelijkheden waarmee je hoogwaardige beelden kunt maken. Ook kun je met een systeemcamera sneller automatisch scherpstellen dan met een compactcamera. Daarnaast zijn de foto’s van betere kwaliteit door een grotere sensor en zijn de beste systeemcamera’s voorzien van een digitale zoeker. Met een digitale zoeker zie je op het scherm hetzelfde beeld als door de lens. Daarentegen is een systeemcamera meestal wel een stukje duurder dan een compactcamera.

De Bridgecamera

De bridgecamera heeft de look van een systeem of spiegelreflexcamera, maar valt onder de compactcamera’s. Een bridgecamera is een digitale camera (net zoals een compactcamera) maar dan wat groter en met extra geavanceerde en handmatige instellingen. De camera heeft een elektronische zoeker, maar je kunt geen lenzen verwisselen op deze camera. Het is dus eigenlijk een soort van compactcamera maar dan met meer uitgebreide functies erbij. De camera’s zijn licht in gewicht en staan vooral bekend om het grote zoombereik. Wanneer jij twijfelt tussen een compactcamera en een systeemcamera kijk dan zeker eens naar een bridgecamera.

De Spiegelreflexcamera

Het grootste verschil met een systeemcamera is dat een spiegelreflexcamera een spiegelsysteem heeft. Met een spiegelsysteem kijk je via een spiegel door je lens naar het onderwerp. Daarnaast heeft een spiegelreflexcamera een optische zoeker. Je ziet dus pas na het maken van een foto op het scherm wat het resultaat is van de foto. Een spiegelreflexcamera is geschikt voor mensen die verstand hebben van fotografie en weten hoe ze het apparaat moeten bedienen. Weet je dit niet? Dan is het zonde van het geld om zo’n dure camera aan te schaffen. Je gebruikt dan de helft van de functies toch niet. De camera is over het algemeen ook wat zwaarder, en gevoeliger voor slijtage.

Bedenk je dus goed voordat je een camera aanschaft waarvoor je deze wil gaan gebruiken. Ben je bereid om je echt te gaan verdiepen in een camera, of wil je alleen leuke plaatjes schieten. Let er ook altijd even op dat je camera beschikt over wifi verbinding, zo kun je snel en gemakkelijk de foto’s overzetten op je mobiele telefoon. Het is ook altijd verstandig om je te laten informeren bij een fotozaak. Zij kunnen je veel vertellen over de verschillende soorten camera’s en kijken welke het beste bij jouw wensen past. Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen