Waarom vieren we nieuwjaar?
04 januari 2023 
in Blog

Waarom vieren we nieuwjaar?

Waarom word nieuwjaar gevierd?

 Elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen doen doet iedereen, al eeuwen lang. Maar er word niet meer gezongen langs de deuren, en om eten of geld gevraagd zoals vroeger.

 De romeinen vierden nieuwjaar op 1 januari met veel eten en drinken. De christelijke kerk was hierop tegen, en wees kerst aan als begin van het nieuwe jaar. Toch bleven mensen oud en nieuw luidruchtig vieren. Na een tijdje gaf de kerk het verzet op, en maakte van 1 januari weer een feestdag. Omdat in de bijbel stond dat Jezus op de achtste dag na kerst naar Joods gebruik werd besneden en zijn naam kreeg, werd dit een officiële feestdag.

 Al ver voor Christus werd rond 1 januari gevierd dat de dagen langer werden, en dat dus nieuwjaar begon. Dat doen we nu nog steeds, met veel kabaal, vuur en oliebollen.


Waarom eten we oliebollen rondom het nieuwe jaar?
 

 Oliebollen bestaan al een jaar of vierhonderd. Misschien omdat er vroeger met nieuwjaar vet brood aan de goden geofferd werd. Maar waarschijnlijk ook om je buik te spekken voor de rest van de winter.


Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen