Winter activiteiten voor peuters en kleuters
22 december 2021 

Winter activiteiten voor peuters en kleuters
Lezen over thema Winter

Gezellig voor de open haard…of gewoon knus op bed, onder de warme dekens: voorlezen is altijd leuk. En in de winter zijn winterse boeken lekker om bij weg te dromen. Wat dacht je van Luuk en Lotje die de sneeuw ontdekken in ‘Het is winter’? Of over ‘De noordpool en de zuidpool’ van Pierre Winters en Margot Senden? Er zijn ook leuke boeken te koop die kinderen aanzetten tot spel. Zoals het Winter Natuurspeurboek of het Super Winter Doe-Boek.

Een wintertafel

Houd je van het leven met de seizoenen en heb je dus een seizoenstafel in huis? Natuurlijk maak je er dan nu een wintertafereel van. Bij de winter hoort toch eigenlijk wel sneeuw. Zorg dan ook voor een wit kleed voor op de tafel. Je kunt er een mooi tafereel van maken waarbij je Koning Winter uitbeeldt met vilt en hem laat vergezellen door andere kleinere vilten popjes.

Of houd je liever van dingen uit de natuur (natuurlijk is dat te combineren)? Ga dan buiten met de kinderen op zoek naar wat je nu in de natuur vindt. Welke takjes zijn bijvoorbeeld nog mooi groen? Of kies juist voor een mooie grote, kale tak. En op deze tak kun je dan weer leuke vilten wezentjes zetten. In combinatie met veel ‘sneeuw’ wordt het al snel een wintertafel.

Een sneeuwbol maken

Een eigen sneeuwbol maken is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt zijn glazen potjes met een deksel wat goed afsluit. Daarnaast een voorwerp welke je in het potje gaat plakken. Sterke lijm, glitters en glycerine heb je eveneens nodig. Het voorwerp plak je vast aan de deksel. Het mag duidelijk zijn dat dit goed stevig vast moet zitten. De glycerine vermeng je met water (drie delen glycerine, één deel water).

In plaats van glycerine kun je ook transparante hobbylijm gebruiken. Door te zorgen dat het water warm is, zal het beter met elkaar mengen. Vul het potje hiermee en doe er glitters bij. Sluit het potje goed en schud alles goed door elkaar heen. Je kunt voor de zekerheid de deksel ook nog vastplakken.

Naar buiten


Natuurlijk hoef je niet lang na te denken wat je gaat doen als er buiten sneeuw en ijs ligt. Heb je een feestje te vieren tijdens deze periode? Dan kun je dat prima op het ijs doen met allerlei spelletjes. Want juist op het ijs kun je heel veel grappige dingen doen. Maar ook met alleen je eigen kinderen is het prima vertoeven in de sneeuw of op het ijs.

Maak een sneeuwpop of een ander figuur in de sneeuw. Probeer een iglo te maken (moeilijk!), maar heb je stoere jongens die graag soldaatje spelen (of meiden natuurlijk)? Dan kunnen ze in de sneeuw ook prachtige wallen maken, waar ze zich achter kunnen verschuilen. Pak je goed in en lekker genieten maar! En vergeet niet om met de slee een dijk of een duin/heuvel op te zoeken!

Sneeuwpopjes maken

Sneeuwpoppen maken kan op heel veel manieren en hoeft al helemaal niet moeilijk te zijn. Neem bijvoorbeeld wc-rollen en plak deze vol met witte watten. Met gekleurd papier plak je er nu een gezichtje op en je geeft de sneeuwpop met karton ook nog een bezem. Een ander idee zijn witte kartonnen bekertjes. Deze zet je ondersteboven neer. Je plakt er oogjes op, met vilt een neus, en je kunt met pompoenen en een pijpenrager oorwarmers maken. Ook van vilt knip je een sjaal en de mond kun je plakken of erop tekenen. Heel simpel, maar hartstikke leuk om te doen! Een ingewikkelder klusje, maar wel heel leuk, is een sneeuwpop maken van heel veel wc-rollen

Pinguïns

Pinguïns en sneeuw horen bij elkaar. Dus in plaats van sneeuwpoppen kun je ook deze grappige diertjes maken. Zeker in combinatie met een uitgebreider tafereeltje. Ook leuk dus voor op je wintertafel! Je hebt hier ook enkel en alleen wc-rollen voor nodig en nog wat extra kleurtjes papier of karton. Hoewel je uiteraard ook hierbij prima kunt versieren met vilt.

Vogels voeren

Dat de vogeltjes gevoerd mogen worden in de winter, dat is vast bekend. Kies wel voor gezonde snacks voor de dieren, zodat je ze er ook echt mee helpt. Kies je voor voederbollen in van die netjes? Vogeltjes kunnen hierin vast komen te zitten! Je kunt beter de bolletjes uit het netje halen en deze in een oude garde stoppen en die ophangen. Of leg ze gewoon ergens op neer. Zelf een pindaslinger maken is een goed idee.

Of maak een taart! Hiervoor smelt je plantaardig frituurvet en vervolgens laat je het iets afkoelen. Nu kun je er vogelzaad aan toevoegen. Je kunt er uiteraard nog veel meer in verstoppen, zoals krenten, rozijnen, stukjes appel of havermout. Goed roeren en dan in de vorm gieten, die je eerst even met folie afdekt. De taart kun je vervolgens nog verder opmaken door er nog meer eten op te draperen. De taart laat je 1 dag hard worden en zoek dan een mooi plekje ervoor in de tuin. Zet hem zo neer dat je het vanuit huis kunt bekijken. Zo kunnen jullie gezellig naar de vogeltjes kijken!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen