10 dingen die jij nog niet wist over kerst!
17 december 2021 

10 dingen die jij nog niet wist over kerst!


Vrijwel iedereen viert kerst in Nederland. Maar hoeveel weet jij nou eigenlijk over de kerst? Hier 10 feitjes over kerst die jij nog niet wist!

  1. Tweede Kerstdag was voor mensen die op Eerste Kerstdag moesten werken

Tweede Kerstdag is ontstaan omdat het dienstpersoneel op Eerste Kerstdag moest werken. De volgende dag waren ze vrij en kregen ze eten mee voor de familie. Uit die traditie is het kerstpakket ontstaan.

  1. De hoogste kerstboom ter wereld staat in Nederland

De Gerbrandytoren in IJsselstein is 367 meter en de hoogste toren van Nederland. Rond kerst krijgt de toren extra kabels en lampjes ter versiering. Dan is het de grootste kerstboom ter wereld.

  1. Jingle Bells is eigenlijk helemaal geen kerstliedje

Iedere jaar in December schalt deze gouwe ouwe ‘kerst’ song meerdere keren door de speakers en vrijwel iedereen kent wel een stukje tekst: Jingle Bells. Maar wist je dat Jingle Bells eigenlijk geschreven is voor Thanksgiving en helemaal niet voor Kerst?

  1. De kerstboom drinkt een liter per dag

Tijdens de eerst week dat je een echte Kerstboom in je huis plaatst, heeft deze net iets minder dan een liter water per dag nodig om mooi te blijven. Natuurlijk geven wij de kerstboom allemaal veel te weinig water, waardoor hij veel sneller zijn naalden verliest.

  1.  Tweede Kerstdag wordt soms verplaatst.

In veel landen die vroeger deel uitmaakten van het Britse rijk wordt tweede kerstdag verplaatst naar maandag als deze op een zondag valt. In een aantal voormalige kolonies wordt zelfs het hele feest dan gewoon verzet.

  1. Negen maanden na Kerstmis is er een geboortegolf(je).

Het zijn geen enorme extra aantallen kinderen die 9 maanden na de kerst worden geboren, maar het effect komt wel ieder jaar terug. De reden is volgens experts niet dat mensen meer romantisch zijn tijdens de kerst, maar dat de anticonceptie vaker vergeten wordt door een extra glaasje in die tijd.

  1. Waar komt de kerstman vandaan?

Door de kerstman zou je soms bijna vergeten waar het echt om gaat met kerstmis. Het is niet zo dat de kerstman alleen gebaseerd is op ‘onze’ Sinterklaas. Ook vadertje Vorst in Scandinavië en Rusland alsmede vadertje Winter in andere Europese landen hebben model gestaan voor de kerstman. Het was echter het merk Coca Cola dat de huidige kerstman met name heeft ‘ontworpen’.

  1. Onze kerst verlichting is te zien tot in e ruimte

Alle straten hangen vol met kerstverlichting en in veel wijken zijn de versierde gevels en bomen niet op één hand te tellen en dat merken ook de mannen van Nasa. Zij lieten een algoritme los op hun satellietbeelden en legden zo de extra verlichting bloot.

  1. In de toekomst geen witte kerst meer

Ieder jaar dromen we van een witte kerst, maar gaat het nog een keer gebeuren? Ja, vast wel, maar een witte kerst zal steeds zeldzamer worden. Zo genoten Nederlanders tussen 1981 en 2009 niet één keer van een witte kerst. De kans op een witte kerst is circa zeven procent en die kans zal de komende decennia dalen. “Voor een witte kerst heb je een aantal dingen nodig: kou, een oostenwind en vocht in de atmosfeer. In Nederland hebben we niet veel sneeuwwinters. En zeker in december valt er maar weinig sneeuw, omdat dat een relatief warme maand is.”, zegt Janneke Ettema van de Universiteit Twente. Kortom: een witte kerst is dus eigenlijk iets extreems. “En juist de extremen veranderen.” Dit betekent dat de sneeuwbedekking wereldwijd afneemt. “Voor een witte kerst moet je in de toekomst naar het noorden.”

  1. Er bestaat een Kersteiland

 

Ooit gehoord van het Kersteiland? Dit is een klein eilandje met een oppervlak van 135 vierkante kilometer. Het ligt in de Indische Oceaan en telt meer dan 1400 inwoners. Kersteiland is op Eerste Kerstdag ontdekt door kapitein William Mynors van de Royal Mary, vandaar de opvallende naam. Ditzelfde deed Jacob Roggeveen met Paaseiland, die op paaszondag 1722 op dit rotsachtige eiland arriveerde. Voor het ultieme kerstgevoel adviseren we om niet naar Kersteiland te gaan, maar eerder voor een kerstmarkt te kiezen.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen