Analoge fotografie: de mooiste platen van Anton Corbijn
11 januari 2021 

Analoge fotografie: de mooiste platen van Anton Corbijn

Zeg je fotografie, dan zeg je Anton Corbijn. Zijn zwart-witte platen van de allergrootsten uit de muziek- en filmwereld zijn iconisch te noemen. Van Metallica tot Pavarotti, van Naomi Campbell tot Miles Davis, alles wat ook maar iets voorstelt wil vastgelegd worden door de man uit Strijen. We bespreken vijf van zijn mooiste foto’s.

Corbijns eigen favoriet: Ian Curtis van Joy Division

Corbijn begon ooit als fotograaf door zijn favoriete band te volgen: Joy Division. Frontman Ian Curtis leed aan epilepsie en depressies en stierf jong. Corbijn is hem en de band eeuwig dankbaar, omdat ze hem in hun wereld toelieten en meenamen op tour. Het gebeurde allemaal analoog: zowel communiceren als fotograferen. Van glasvezel internet had nog niemand gehoord. De plaat die hij schoot van Curtis, met de benen over elkaar geslagen en in de ene hand een sigaret en met de andere in zijn ogen wrijvend, is lichaamstaal-technisch een erg treffende foto. Deze foto is Corbijn dan ook erg dierbaar.

Miles Davis

Van de Amerikaanse jazzcomponist en multi-instrumentalist Miles Davis maakte Anton Corbijn waarschijnlijk ook de beste foto. Het contrast op de foto is fenomenaal. Niet vreemd dat je bij het intikken van de naam Anton Corbijn gelijk op deze plaat stuit. En de foto roept vragen op: kijkt Davis hier nou bang, verbaasd of boos?

Fotomodel Naomi Campbell

Het fotomodel Naomi Campbell hoefde alleen maar met haar tong over haar bovenlip te bewegen om dit beroemde kiekje tot stand te brengen. Opvallend is dat Corbijn haar ogen grotendeels weglaat, het is alleen de onderkant van het mooie gezicht dat in beeld komt. Dankzij de half zichtbare wimpers en de tong krijgt de foto een ongekend sensuele uitstraling.

Rocktrio Nirvana

Poserende bands, het is een totaal andere tak van sport dan concertfotografie. Rockband Nirvana wist de weg naar de Nederlandse fotograaf te vinden, omdat hij zich in de jaren ’80 tevens had toegelegd op het maken van videoclips. Heart-Shaped Box is een symbolische clip geworden. Maar de foto van het illustere drietal is een huzarenstukje: Cobain in het midden van de foto met grote witte zonnebril en achter hem opduikend zijn maten Dave Grohl en Krist Novoselic.

Alle Depeche Mode-foto’s

Een andere lievelingsband van Anton Corbijn is Depeche Mode, waarvoor hij de clip van onder meer Enjoy The Silence schoot en zelfs decors en visuals voor de concerttour ontwierp. Hij fotografeerde de band ontelbare malen. Tot en met 18 april 2021 is er in het cultuurcentrum van Knokke-Heist de fototentoonstelling MOØDe gaande. Er wordt tijdens deze tentoonstelling een link gelegd tussen de fotografie van Corbijn en de modewereld. Daarnaast zijn foto’s van het highly fashionable Depeche Mode te bewonderen.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen