Fotografie

Fotografie is het met behulp van licht en/of andere vormen van straling vastleggen van afbeeldingen van voorwerpen en verschijnselen op radiatie- of stralingsgevoelig materiaal. Het word is afgeleid van het Grieks. Het betekent letterlijk schrijven met licht. Iemand die beroepsmatig fotografie verricht heet een fotograaf. Zeker met de huidige digitale techniek zijn er steeds meer mensen die met een fotobewerkingsprogramma foto's maken. Hiervoor is niet noodzakelijk een fotocamera nodig; men kan bestaande foto's makkelijk bewerken tot een eigen product. Echter, voor het nemen van een foto maakt men wel degelijk gebruik van een camera. Een afdruk van een voorwerp dat direct op lichtgevoelig materiaal gelegd is en vervolgens belicht, is een fotogram.

Fototoestel:
De camera vindt zijn oorsprong in de camera obscura die door beeldende kunstenaars sinds de renaissance gebruikt werd om realistische afbeeldingen te produceren. Het eigenlijke fototoestel ontstaat door achteraan in de camera een lichtgevoelig element te plaatsen.

Oorspronkelijk was het lichtgevoelig element een fotochemische stof, later kwamen digitale camera's met elektronische lichtgevoelige cellen in voege. De meest gebruikte lichtgevoelige chemische stoffen waren zilverhalogeniden. Een chemische foto moest ontwikkeld worden, dat wil zeggen dat het lichtgevoelig materiaal een aantal chemische bewerkingen moest ondergaan in een donkere kamer. Bij een instant camera gebeurden die chemische processen automatisch in de foto zelf, zodat hij al na enkele tientallen seconden beschikbaar werd.

De lens die het licht van het voorwerp op de gevoelige plaat focuseert, heet objectief. Moderne objectieven zijn altijd samengestelde lenzen om de inherente gebreken van enkelvoudige lenzen (zoals chromatische aberratie) te corrigeren. De brandpuntsafstand van het objectief bepaalt de beeldgrootte: een telelens heeft een grotere brandpuntsafstand dan een groothoeklens. Sommige camera's laten toe het objectief te vervangen door een ander. Een zoomlens beschikt over een variabel bereik van brandpuntsafstanden.

Je wil graag mooie foto’s maken van de prachtige reizen die je maakt, van de natuur in de omgeving of van je gezin. Die foto’s wil je later natuurlijk omzetten naar een prachtig fotoboek. Het maken van kwaliteit foto’s start allemaal met het juiste materiaal; de camera. Tegenwoordig kun je met je mobiele telefoon gelukkig ook al prachtige foto’s maken. Maar door het gebruik van een professionele camera gaat de kwaliteit wel flink omhoog. Dan rest natuurlijk de vraag, welke soorten camera’s zijn er? En welk soort camera past het beste bij jouw wensen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten camera’s en waar ze het meest geschikt voor zijn.

De Compactcamera 

Zoals de naam al doet vermoeden is deze camera compact van formaat. Je hoeft dus geen groot apparaat met je mee te slepen en je hebt geen aparte cameratas nodig. De compactcamera is eenvoudig in gebruik, makkelijk mee te nemen, en je hoeft/kunt niet van lens wisselen. Ook heeft een compactcamera meestal geen zoeker (een hulpmiddel om te bepalen wat er gefotografeerd of gefilmd wordt). Een compactcamera is dus ideaal voor mensen die een lichte en eenvoudig te bedienen camera zoeken. Ideaal voor mooie foto’s overdag, maar niet geschikt voor foto’s in het donker of snel bewegende objecten.

De Systeemcamera

Een systeemcamera heeft meer functies dan een compactcamera en is daardoor ook wat groter van formaat. Je kunt met een systeemcamera van lenzen wisselen, en je hebt de keuze uit tal van instelmogelijkheden waarmee je hoogwaardige beelden kunt maken. Ook kun je met een systeemcamera sneller automatisch scherpstellen dan met een compactcamera. Daarnaast zijn de foto’s van betere kwaliteit door een grotere sensor en zijn de beste systeemcamera’s voorzien van een digitale zoeker. Met een digitale zoeker zie je op het scherm hetzelfde beeld als door de lens. Daarentegen is een systeemcamera meestal wel een stukje duurder dan een compactcamera.

De Bridgecamera

De bridgecamera heeft de look van een systeem of spiegelreflexcamera, maar valt onder de compactcamera’s. Een bridgecamera is een digitale camera (net zoals een compactcamera) maar dan wat groter en met extra geavanceerde en handmatige instellingen. De camera heeft een elektronische zoeker, maar je kunt geen lenzen verwisselen op deze camera. Het is dus eigenlijk een soort van compactcamera maar dan met meer uitgebreide functies erbij. De camera’s zijn licht in gewicht en staan vooral bekend om het grote zoombereik. Wanneer jij twijfelt tussen een compactcamera en een systeemcamera kijk dan zeker eens naar een bridgecamera.

De Spiegelreflexcamera

Het grootste verschil met een systeemcamera is dat een spiegelreflexcamera een spiegelsysteem heeft. Met een spiegelsysteem kijk je via een spiegel door je lens naar het onderwerp. Daarnaast heeft een spiegelreflexcamera een optische zoeker. Je ziet dus pas na het maken van een foto op het scherm wat het resultaat is van de foto. Een spiegelreflexcamera is geschikt voor mensen die verstand hebben van fotografie en weten hoe ze het apparaat moeten bedienen. Weet je dit niet? Dan is het zonde van het geld om zo’n dure camera aan te schaffen. Je gebruikt dan de helft van de functies toch niet. De camera is over het algemeen ook wat zwaarder, en gevoeliger voor slijtage.

Bedenk je dus goed voordat je een camera aanschaft waarvoor je deze wil gaan gebruiken. Ben je bereid om je echt te gaan verdiepen in een camera, of wil je alleen leuke plaatjes schieten. Let er ook altijd even op dat je camera beschikt over wifi verbinding, zo kun je snel en gemakkelijk de foto’s overzetten op je mobiele telefoon. Het is ook altijd verstandig om je te laten informeren bij een fotozaak. Zij kunnen je veel vertellen over de verschillende soorten camera’s en kijken welke het beste bij jouw wensen past.



Portretfotografie en natuurfotografie zijn dan misschien wel de meest bekende en populairste vormen van fotografie, maar er zijn veel meer soorten. Elke vorm van fotografie heeft zijn eigen tips en trucs.

Beroepsmatige fotografie:
 Echt beroepsmatige vormen van fotografie zijn o.a. persfotografie, modefotografie, reclamefotografie, industriële fotografie, bedrijfsfotografie en medische fotografie. Deze soorten fotografie worden vaak gebruikt in kranten, tijdschriften en magazines.


Natuurfotografie:

 Bij natuurfotografie moet je denken aan het fotograferen van dieren en planten in hun natuurlijke omgeving. Er word weinig aan gedaan en het onderwerp word vrij spontaan op de foto gezet. Onder deze vorm van fotografie kunnen we ook dierenfotografie en onderwaterfotografie rekenen.

Portretfotografie:

 Bij portretfotografie wordt er een persoon op zo’n manier gefotografeerd dat de foto iets laat zien over de persoon zelf. De fotograaf probeert het beste in mensen naar voren te halen en dit te tonen in het portret. Onder portretfotografie kunnen we ook kinderfotografie, babyfotografie, bruidsfotografie en glamourfotografie rekenen. Zelfs huisdierenfotografie is een categorie; er wordt immers een portret van het beestje gemaakt.

Landschapfotografie:
 Bij landschapsfotografie wordt vaak de grootsheid van een landschap op de foto gezet. Dat kan een prachtig tulpenbollenveld of een gebergte zijn, maar net zo goed een landschap vol gebouwen. Eigenlijk past deze vorm van fotografie zowel binnen de natuurfotografie als binnen de reisfotografie.

Architectuurfotografie:
 Binnen de architectuurfotografie worden alleen gebouwen gefotografeerd. Dit kunnen hele oude gebouwen zijn met een verhaal erachter, denk aan gebouwen in de binnensteden, oude kerken, grachtpanden en oude stadshuizen. Maar ook kunnen dit juist hele nieuwe gebouwen zijn, met moderne en futuristische vormen.

Straatfotografie:

 Bij straatfotografie gaat het niet om gebouwen, maar juist om de mensen en hun dagelijkse bezigheden. Mensen die op de markt nauwkeurig hun groentes uitkiezen of moeder en dochter die samen de weg over steken. Dit is voor een straatfotograaf nou het perfecte plaatje om te maken.

Reisfotografie:
 Onder reisfotografie verstaan we foto’s die worden gemaakt tijdens een reis of vakantie. Toch gaat het hier om meer dan alleen leuke vakantiekiekjes. Natuurlijk kun je mooie bezienswaardigheden fotograferen, maar reisfotografen doen dat doorgaans op een originele manier. Eigenlijk omvat reisfotografie ook straatfotografie, landschapsfotografie en misschien wel portretfotografie. De scheidslijn is heel klein. Het ligt er maar net aan waar de fotograaf zich op focust.

Sportfotogafie:

 Bij sportfotografie is er vaak veel snelheid in het spel. Er moet worden gewerkt met hoge sluitertijden en timing is hier heel belangrijk. Er zijn natuurlijk tal van verschillende sporten, maar die manier van werken is bijna altijd hetzelfde. Alles draait om het bevriezen van het juiste moment. Professionele sportfotografen hebben vaak meerdere camera’s met verschillende lenzen om hun nek hangen om snel te kunnen schakelen.

Studiofotografie:
 Zoals de naam al spreekt word er bij studiofotografie gefotografeerd in een studio. Een hoekje in de woonkamer kan met de juiste spullen al snel worden omgebouwd tot portretstudio. Ook productfotografie en foodfotografie worden meestal in een studio gefotografeerd. Flitsers en schermen zijn hierbij heel belangrijk voor het maken van mooie foto’s.

Reportagefotografie:
 Bij reportagefotografie wordt er een gebeurtenis of een serie gebeurtenissen vastgelegd. De fotograaf vertelt een verhaal met zijn of haar foto of serie foto’s. Gevoel voor sfeer is hierbij heel belangrijk, de toeschouwer moet de emotie kunnen voelen. Tot slot kunnen we fotografie ook indelen naar fotografietechniek. Denk hierbij aan macrofotografie, strobistfotografie, analoge fotografie, digitale fotografie, HDR fotografie en zwart-wit fotografie.

Naast de perfecte camera, en belichting zijn er ook nog wat handige tips zodat jij het perfecte plaatje kan schieten. Hieronder 5 tips voor betere foto’s.
 

1: Scherpte op de juiste plek.
Bij een goede foto is het belangrijk dat de scherpte op de juiste plek zit. Dit kan natuurlijk bij iedere foto verschillen. Vaak bij foto’s waar mensen of dieren op staan wil je graag dat deze het beste naar voren komen in de foto. Op de meeste smartphones zit automatische gezichtsherkenning. Dit is makkelijk voor een beginnende fotograaf, hierdoor is er minder kans dat een gezicht is weggevaagd op de foto.


2: De juiste plek, buiten.
 Wanneer jij je foto’s buiten maakt kun je het beste rond zonsopkomst en zonsondergang foto’s maken. Deze momenten zijn namelijk het meest fotogeniek. Maar het ligt er natuurlijk aan wat voor achtergrond je zoekt op de foto die je gaat maken. Is er mist? Zijn er wolken? Gaat het regenen? Hier kun je allemaal naar kijken wanneer jij buiten gaat fotograferen.


3: Bewerk je foto’s
Door je foto’s te bewerken kun je je foto’s nog mooier maken. Je kunt verschillende kleuren meer zichtbaar laten worden in de foto, of je kunt de foto bijvoorbeeld helemaal zwart-wit maken. Dit is natuurlijk hoe je het zelf het liefste hebt.


4: Kijk naar je eigen foto’s, maar ook naar die van anderen.
Kijk je eigen foto’s terug, mocht er iets zijn in de foto waarvan je denkt dit had ik graag anders gewild, dan kun je dit weer meenemen als een leermoment en kun je het volgende keer anders doen. Daarnaast is het ook altijd goed om naar andere hun foto’s te kijken. Waarom vind je die foto mooi? Ligt het misschien aan de achtergrond? Ligt het soms aan de belichting? Gebruik dit om mee te nemen voor de volgende keer wanneer jij foto’s gaat maken. Je hoeft iemand niet te kopiëren, maar je kunt je wel laten inspireren.

5: Oefen veel met je camera
Natuurlijk kan je online de beste tips en tricks vinden over hoe je de mooiste foto maakt. Maar fotograferen leer je het snelst door het gewoon te doen. Maak foto’s van vrienden of familie, en van de natuur en je omgeving. Kijk deze foto’s terug en kijk hoe de belichting het mooiste was, en hoe de scherpte van de foto is. Hierdoor leer je het snelst en kan je jezelf verbeteren de volgende keer als er iets minder goed was op de foto.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen