Bevrijdingsdag: de leukste festivals en evenementen op een rij
02 mei 2019 

Bevrijdingsdag: de leukste festivals en evenementen op een rij

Op 5 mei vieren we in heel Nederland de vrijheid! Eens in de vijf jaar is het een officiële vrije dag. Door heel het land worden grote festivals georganiseerd en er zijn veel leuke dingen te doen. Wij zetten de gezelligste uitjes voor jou op een rij.

Bevrijdingsfestivals

In verschillende steden door het hele land worden grote festivals georganiseerd waar je gratis heen kunt gaan! In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Assen, Utrecht Wageningen, Almere, Den Bosch, Haarlem, Roermond en Vlissingen. Traditiegetrouw wordt het Bevrijdingsvuur, het symbool van de vrijheid, ontstoken op het 5 Mei Plein in Wageningen. De burgemeester neemt deze taak op zich,waarna verschillende lopersgroepen hun fakkel aansteken en middels een estafette het vuur verspreiden.. Het vuur is op alle festivals te aanschouwen.

Naast de ceremoniële gebeurtenissen is een Bevrijdingsfestival natuurlijk ook een plek om te feesten! De hipste dj’s en artiesten zijn te zien op de verschillende podia door het land. Zo is Sam Feldt te zien in Brabant, Den Haag, Gelderland, Haarlem en Zuid-Holland. En bezoekt Maan Drenthe, Limburg, Overijssel en Zeeland. Kraantje Pappie komt naar Amsterdam, Flevoland, Friesland, Groningen en Utrecht.

Kijk op de website van de bevrijdingsfestivals om te zien waar jouw favoriete artiest optreedt.

Ambassadeurs van de Vrijheid

De Bevrijdingsfestivals worden bezocht door de Ambassadeurs van de Vrijheid. Dit zijn bekende artiesten die komen optreden op verschillende festivals en de boodschap van vrijheid komen verspreiden door het hele land. Deze artiesten zijn het zeker waard om te komen kijken! Dit jaar zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid: Kraantje Pappie, Maan en Sam Feldt.

5 mei-concert

Ieder jaar wordt Bevrijdingsdag afgesloten met het 5 mei-concert op de Amsterdamse Amstel. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht onder leiding van dirigent Maurice Luttikhuis verzorgt het concert dit jaar. Daarnaast komen er optredens van onder andere Jamai, Ruth Jacott, het ZO! Gospel Choir en ISH Dance Collective.

Ben je niet in de buurt van Amsterdam? Maak je dan geen zorgen, want het gehele concert is live te volgen via de uitzending van de NOS op NPO 1, vanaf 20:30 uur!

Historische tocht

Naast de grote feesten kun je op Bevrijdingsdag ook meer leren over de Tweede Wereldoorlog. Zo kan je een bezoek brengen aan een van de voormalige concentratiekampen in Nederland. Bijvoorbeeld Kamp Westerbork, wat als voorportaal diende voor de massavernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Een zeer indrukwekkend gezicht.

Ook zijn er vele tochten die georganiseerd worden langs plekken die tijdens de oorlog een bijzondere betekenis hadden. Deze tochten kun je op de fiets doen of lopend. Bekijk dus of er in jouw buurt misschien wel zoiets plaatsvindt, of dat je een stukje verder van huis moet zijn.

Markten

Je kan 5 mei ook op een manier besteden die niks met de oorlog te maken heeft. Bezoek de jaarlijkse kermis in Den Haag of ga naar een leuk markt in verschillende plaatsen. In het stadje Leidschendam is altijd een Mega Vlooienmarkt en ook in Soesterberg, Amsterdam en Utrecht zijn er vele kraampjes te zien op Bevrijdingsdag!

Heb je mooie foto’s gemaakt van een van de leuke festivals? Plaats ze in een prachtig fotoboek of leuke fotoslinger!

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen