De opvolger van het poëziealbum is het vriendenboekje
25 augustus 2023 

De opvolger van het poëziealbum is het vriendenboekje

Vanaf de jaren 40 van de vorige eeuw hadden meisjes een poëziealbum. Ouders, opa’s en oma’s en andere dierbaren schreven er een versje in ter herinnering. Jaren later, wanneer sommige van de schrijvers al overleden waren, was het een dierbare herinnering aan deze mensen die in je jeugd een rol hadden gespeeld. Het poëziealbum was vooral bedoeld voor meisjes, jongens hadden dit niet. Die waren daar te stoer voor. Hoewel het poëzie album nog steeds bestaat, zijn er nu alternatieven die ook geschikt zijn voor jongens. Op die manier kunnen zij ook mooie herinneringen bewaren aan hun jeugd en de mensen die daar een belangrijke rol in speelden.

Herinneringen aan vrienden en vriendinnen

Je kunt herinneringen aan je vrienden en vriendinnen bewaren in een leuk vriendenboekje. Hier schrijven zij geen rijmende versjes in zoals in het poëziealbum van vroeger, maar vertellen zij iets over zichzelf en vertellen ze ook hoe ze jou kennen, eventueel met een leuke herinnering. Vriendenboekjes circuleren vooral in groep 8 van de basisschool. Als de leerlingen gaan uitvliegen na vaak 8 jaar samen op dezelfde school is dat een belangrijke gebeurtenis. Misschien zie je sommigen lange tijd niet meer en dat is best even wennen. In het vriendenboekje kun je dan nog eens terugbladeren en herinneringen ophalen aan een hopelijk leuke tijd op de basisschool.

Vriendenboekje op de middelbare school

Het grote voordeel van een vriendenboekje is dat je dit ook op de middelbare school kunt gebruiken. Een poëziealbum belandt meestal in de kast na de lagere school. Veel meiden vinden het te kinderachtig voor de brugklas en daarna komt het er al helemaal niet meer van om mensen erin te laten schrijven. Het vriendenboekje heeft toch een wat stoerder imago en wordt daarom ook op de middelbare school nog wel gebruikt om herinneringen aan klasgenoten vast te leggen.

Het vriendenboekje voor volwassenen

Heb je tijdens je jeugd geen vriendenboekje laten vullen dan kan dat later alsnog. Als er een reünie van je school is, dan is dat een ideaal moment om een vriendenboek rond te laten gaan waarin iedereen zijn herinneringen kan schrijven aan een ongetwijfeld roerige schooltijd. Als je er een losbladig boekje van maakt dan kun je dit later samenvoegen tot een digitaal boek dat online kan circuleren of dat je kunt laten afdrukken voor iedereen. Op die manier heb je dan alsnog je herinneringen om later nog eens op terug te kijken.

Verschillende soorten vriendenboekjes

Er is een grote verscheidenheid aan vriendenboekjes te koop. Je kunt ze online bestellen maar ze zijn vaak ook te koop in boekhandels en winkels voor huishoudelijke artikelen. Sommige zijn duidelijk gericht op jonge kinderen, maar er zijn er ook die prima door oudere kinderen en volwassenen kunnen worden gebruikt. Naarmate je ouder wordt is zo’n herinnering des te dierbaarder en zal je er vast nog regelmatig eens doorheen bladeren.Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is.Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen