Fotograferen met je telefoon: hoe doe je dat het best?
05 maart 2023 

Fotograferen met je telefoon: hoe doe je dat het best?

Het gebruik van mobiele telefoons om foto's te maken is tegenwoordig een alledaags verschijnsel. Hoewel mobiele telefoons niet altijd de beste camera's hebben, zijn er veel trucs die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke foto's krijgt. In deze blog geven wij jou meer informatie over hoe jij het beste foto's kunt maken met je mobiele telefoon.


Houd je telefoon stabiel
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om scherpe foto's te maken met je mobiele telefoon is om deze zo stabiel mogelijk te houden. Als je je handen te veel beweegt, kan dat resulteren in wazige foto's. Hier zijn enkele tips om je te helpen je telefoon op de beste manier vast te houden voor het maken van foto's

1. Gebruik beide handen: Houd je telefoon vast met beide handen om een stabiele grip te hebben. Plaats je duimen aan de onderkant van de telefoon en de andere vingers aan de achterkant. Dit geeft je meer controle over de telefoon en voorkomt dat deze beweegt tijdens het maken van de foto.

2
. Houd je armen dicht bij je lichaam: Houd je armen dicht tegen je lichaam om extra stabiliteit toe te voegen. Dit vermindert de kans op bewegingsonscherpte, vooral als je inzoomt.

3. Gebruik de timerfunctie: Gebruik de timerfunctie op je telefoon om de sluiterknop automatisch af te laten gaan. Hierdoor hoef je de telefoon niet zelf vast te houden tijdens het maken van de foto, wat kan leiden tot bewegingsonscherpte.

4. Gebruik een statief: Als je op zoek bent naar nog meer stabiliteit, overweeg dan om een klein statief te gebruiken voor je telefoon. Dit kan vooral handig zijn bij het maken van foto's in situaties met weinig licht of als je een lange sluitertijd gebruikt.

5.
Vermijd schokken: Vermijd schokken door zachtjes op de sluiterknop te drukken. Als je te hard drukt, kan dit de telefoon doen schudden en de foto onscherp maken.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je telefoon stabiel wordt vastgehouden tijdens het maken van foto's en dat je scherpe en heldere foto's krijgt.Maak gebruik van natuurlijk licht
Het gebruik van natuurlijk licht kan een enorm verschil maken in de kwaliteit van je foto's, vooral als je fotografeert met een telefoon. Hieronder zijn enkele tips over hoe je het beste gebruik kunt maken van natuurlijk licht om je foto's naar een hoger niveau te tillen:

1. 
Gebruik het juiste moment van de dag: De beste momenten om buiten te fotograferen zijn in de vroege ochtend of late namiddag, omdat het licht dan zachter is. Vermijd het fotograferen tijdens het middaguur, wanneer de zon op zijn hoogst staat en hardere schaduwen creëert.

2. Gebruik de juiste hoek: Fotografeer met de zon achter je, zodat je onderwerp volledig wordt belicht. Als je tegen de zon in fotografeert, creëer je sterke silhouetten of overbelichte delen van je foto.

3. Maak gebruik van schaduw: Als je in de volle zon fotografeert, kunnen harde schaduwen de kwaliteit van je foto verminderen. Zoek in plaats daarvan naar schaduwrijke plekken om je onderwerp te fotograferen, zoals onder een boom of gebouw.

4. Vermijd flitslicht: Gebruik geen flitslicht tijdens het fotograferen in natuurlijk licht. Dit kan harde schaduwen en overbelichte delen creëren, en het kan ook de kleuren van je foto beïnvloeden.

5. Pas belichting en contrast aan: Als je telefoon de mogelijkheid heeft om de belichting en het contrast aan te passen, maak hier dan gebruik van om de details in je foto's te verbeteren.

6. Gebruik reflectoren: Als je een reflecterend oppervlak zoals een witte muur of een stuk karton hebt, kan dit helpen om het natuurlijke licht te verspreiden en een zachtere, meer egale belichting te creëren.

Door deze tips te volgen en te experimenteren met het gebruik van natuurlijk licht, kan je de kwaliteit van je telefoonfoto's aanzienlijk verbeteren en de schoonheid van de wereld om je heen vastleggen.


Maak gebruik van de juiste compositie
Het fotograferen met een mobiele telefoon is tegenwoordig een populair middel om momenten vast te leggen en herinneringen te bewaren. Om een goede foto te maken, is het echter belangrijk om aandacht te besteden aan de compositie van de foto. Compositie verwijst naar de manier waarop de verschillende elementen in de foto zijn gerangschikt en samengevoegd om een visueel aantrekkelijk geheel te vormen. Hier zijn een aantal tips voor het maken van de juiste compositie bij het fotograferen met een mobiele telefoon:

1.
Denk na over het onderwerp: Het onderwerp van de foto moet duidelijk en prominent aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld een persoon, een gebouw of een landschap zijn. Zorg ervoor dat het onderwerp goed in beeld is en niet wordt overweldigd door andere elementen in de foto.

2.
Gebruik de regel van derden: Een populaire compositietechniek is de regel van derden. Dit houdt in dat je het beeld in negen gelijke delen verdeelt door middel van twee horizontale en twee verticale lijnen. Het onderwerp van de foto plaats je vervolgens op één van de vier punten waar de lijnen elkaar kruisen. Dit levert een gebalanceerde en interessante compositie op.


3. Let op de achtergrond: De achtergrond van de foto is net zo belangrijk als het onderwerp. Vermijd rommelige of drukke achtergronden die afleiden van het onderwerp. Probeer in plaats daarvan een rustige achtergrond te vinden die het onderwerp benadrukt.

4. 
Gebruik de symmetrie: Symmetrie kan een krachtig hulpmiddel zijn bij het maken van een goede compositie. Door elementen in de foto symmetrisch te plaatsen, ontstaat er een gevoel van balans en harmonie. Kijk bijvoorbeeld naar gebouwen, bruggen of bomen die symmetrisch zijn en gebruik deze om de compositie van de foto te versterken.

5. Experimenteer met perspectief: Verander het perspectief van de foto om een interessantere compositie te creëren. Speel bijvoorbeeld met de hoogte van de camera of maak gebruik van schuine lijnen om diepte en dynamiek toe te voegen aan de foto.

Het gebruik van de juiste compositie kan het verschil maken tussen een gewone foto en een spectaculaire foto. Door aandacht te besteden aan het onderwerp, de regel van derden, de achtergrond, symmetrie en perspectief, kun je de compositie van de foto verbeteren en ervoor zorgen dat de foto er professioneel uitziet.


Gebruik de juiste camera-instellingen

Het maken van mooie foto's met je mobiele telefoon is tegenwoordig een stuk eenvoudiger dan vroeger. Moderne smartphones hebben namelijk geavanceerde camera's die veel instellingen bieden om de kwaliteit van de foto's te verbeteren. Hier zijn enkele tips om de juiste camera-instellingen te kiezen bij het fotograferen met je mobiele telefoon:

1. Kies de juiste resolutie: De resolutie bepaalt de scherpte en helderheid van je foto's. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de resolutie, hoe beter de kwaliteit van de foto's. Houd er echter rekening mee dat hogere resoluties meer opslagruimte innemen op je telefoon. Het is dus belangrijk om de juiste balans te vinden tussen kwaliteit en opslagruimte.


2.
Gebruik de juiste belichting: Belichting is een belangrijke factor bij het maken van goede foto's. Te veel of te weinig licht kan leiden tot overbelichte of onderbelichte foto's. Moderne smartphones hebben vaak een automatische belichtingsfunctie die het lichtniveau aanpast aan de omgeving. Als je echter meer controle wilt over de belichting, kun je ook handmatig de belichtingswaarde aanpassen in de camera-instellingen.

3. Pas de focus aan: Een goede focus is essentieel voor het maken van scherpe foto's. Moderne smartphones hebben vaak een automatische focusfunctie die scherpstelt op het onderwerp in het midden van het scherm. Als je echter een ander deel van de foto scherp wilt stellen, kun je handmatig het focuspunt aanpassen.

4. 
Gebruik HDR: HDR (High Dynamic Range) is een functie die de details van zowel lichte als donkere delen van een foto verbetert. Deze functie is vooral handig bij het fotograferen van landschappen of scènes met grote contrasten tussen lichte en donkere gebieden. Moderne smartphones hebben vaak een automatische HDR-functie die de beste instellingen kiest op basis van de omgeving. Je kunt echter ook handmatig de HDR-instellingen aanpassen in de camera-instellingen.


5. Gebruik de juiste modus: Moderne smartphones hebben vaak verschillende cameramodi, zoals panorama, portret, nachtmodus, enz. Kies de juiste modus voor de situatie waarin je fotografeert om de beste resultaten te krijgen.

6. Experimenteer met filters: Veel smartphones hebben ook filters die je kunt toepassen op je foto's. Deze filters kunnen de kleuren of de sfeer van de foto veranderen. Experimenteer met verschillende filters om te zien welke het beste werkt voor jouw foto.

Met deze tips kun je de juiste camera-instellingen kiezen bij het fotograferen met je mobiele telefoon en de kwaliteit van je foto's verbeteren. Vergeet niet om ook te experimenteren en je eigen stijl te ontdekken!

*De tekst gaat onder de foto verder*


Bewerk je foto's

Het bewerken van foto's is een belangrijke stap in het proces van het maken van prachtige foto's. Dit geldt ook voor foto's die zijn gemaakt met een mobiele telefoon. Er zijn verschillende redenen waarom je je foto's zou willen bewerken na het fotograferen met een mobiele telefoon.

Ten eerste kunnen mobiele telefoons soms beperkt zijn in de kwaliteit van de foto's die ze produceren. Dit kan worden veroorzaakt door factoren zoals lichtomstandigheden, beperkte scherptediepte, ruis en kleurverzadiging. Door je foto's te bewerken, kun je deze factoren aanpassen en de kwaliteit van je foto's verbeteren.

Ten tweede kan het bewerken van je foto's je helpen om je persoonlijke stijl te ontwikkelen en je foto's te onderscheiden van die van anderen. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde filters of kleurenpaletten gebruiken die passen bij je visie voor de foto.

Ten derde kan het bewerken van je foto's je helpen om de emotie of sfeer die je tijdens het fotograferen hebt ervaren, vast te leggen. Je kunt bijvoorbeeld de helderheid of contrasten aanpassen om de foto meer drama te geven, of verzadiging gebruiken om de foto levendiger te maken.

Er zijn verschillende manieren om je foto's te bewerken. Een eenvoudige manier is om gebruik te maken van de ingebouwde fotobewerkingsfuncties in de camera-app van je mobiele telefoon. Hiermee kun je bijvoorbeeld de helderheid, contrast, schaduwen en hooglichten aanpassen.

Een andere optie is om gebruik te maken van fotobewerkings-apps zoals Lightroom, VSCO of Snapseed. Deze apps bieden uitgebreidere bewerkingsmogelijkheden, zoals het aanpassen van de kleurtemperatuur, het toevoegen van filters en het bewerken van specifieke delen van de foto.

Het is belangrijk om te onthouden dat het bewerken van foto's een persoonlijke keuze is en dat er geen 'juiste' of 'foute' manier is om dit te doen. Het belangrijkste is dat je de foto's bewerkt op een manier die je persoonlijke visie voor de foto weerspiegelt en die de kwaliteit ervan verbetert.


Er zijn veel apps beschikbaar om foto's te bewerken, zowel gratis als betaalde. Hier zijn enkele van de meest populaire en beste opties:

Gratis apps:

 1. Snapseed: een krachtige gratis app met veel functies, waaronder aanpassingen van belichting, kleur en scherpte, filters, enzovoort.
 2. VSCO: een gratis app met mooie filters en tools om de kleuren, scherpte en belichting van foto's aan te passen.
 3. Adobe Lightroom: een gratis app met uitgebreide functies voor het aanpassen van foto's, waaronder belichting, kleur, scherpte, curves en meer.

Betaalde apps:

 1. Adobe Photoshop Express: een betaalde app die geavanceerde functies biedt zoals lagen, selecties, enzovoort.
 2. Facetune: een populaire betaalde app voor het retoucheren van portretfoto's, met functies zoals het gladstrijken van huid, het verwijderen van vlekken en het aanpassen van de vorm van gezichtskenmerken.
 3. Darkroom: een betaalde app met geavanceerde functies voor het aanpassen van kleuren, belichting en scherpte, en het creëren van eigen filters.

Het kiezen van een app hangt af van je persoonlijke voorkeur, ervaring met fotografie en het soort bewerkingen die je wilt uitvoeren.


Er zijn veel mobiele telefoons op de markt die uitstekende camera's hebben. Hier zijn enkele van de beste opties:

 1. Samsung Galaxy S21 Ultra - heeft een quad-camera opstelling met een 108-megapixel hoofdcamera en een 40-megapixel selfiecamera.
 2. iPhone 13 Pro Max - heeft een triple-camera opstelling met een 12-megapixel hoofdcamera, een 12-megapixel ultra-wide camera en een 12-megapixel telephoto camera. De selfiecamera is 12-megapixel.
 3. Google Pixel 6 Pro - heeft een dual-camera opstelling met een 50-megapixel hoofdcamera en een 12-megapixel ultra-wide camera. De selfiecamera is 11-megapixel.
 4. OnePlus 9 Pro - heeft een quad-camera opstelling met een 48-megapixel hoofdcamera, een 50-megapixel ultra-wide camera, een 8-megapixel telephoto camera en een 2-megapixel monochrome camera. De selfiecamera is 16-megapixel.
 5. Xiaomi Mi 11 Ultra - heeft een triple-camera opstelling met een 50-megapixel hoofdcamera, een 48-megapixel ultra-wide camera en een 48-megapixel telephoto camera. De selfiecamera is 20-megapixel.

Het kiezen van de beste mobiele telefoon met de beste camera hangt af van persoonlijke voorkeur en budget. Het is belangrijk om te overwegen wat voor soort foto's je wilt maken en wat voor functies belangrijk voor je zijn, zoals optische zoom of nachtmodus.


Dit was onze blog over hoe jij het beste kan fotograferen met een mobiele telefoon. Gebruik deze handige tips en voorkom nooit teleurstelling bij het terug kijken van je gemaakte foto's.

Veel mooie foto's gemaakt? Vergeet deze herinneringen niet, en zet deze plaatjes in een fotoboek. Voor de beste kwaliteit, en de laagste prijs kan jij eenvoudig een fotoboek maken bij HetFotoalbum.nl.

Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik eigenaar van Het Fotoalbum en zijn we bezig om de beste prijs/kwaliteit verhouding met de beste service die er is. Daarnaast proberen wij makers van fotoboeken te inspireren met mooie blog verhalen.
Reactie plaatsen